מכת מדינה בסין ב-2030 - מחסור במיליוני כלות
במחקר שנערך באוניברסיטה העברית עלה כי מדיניות "ילד אחד במשפחה" תגרום לכך שבעוד 20 שנה, שיעור הגברים הרווקים במדינה הקומוניסטית יהיה גבוה במיוחד באזורים העניים וייצור בעיה חברתית קשה. במקביל, בהודו חוששים מעלייה מסיבית במספר הרווקים בעקבות מיליוני הפלות של עוברים ממין נקבה
תוצאות מפקד האוכלוסין בסין שפורסמו בחודש שעבר חשפו כמה נתונים מעניינים ומעוררי מחשבה - בעיקר אם אתה סיני. מהמפקד עלה כי בשנת 2010 חיו במדינה הקומוניסטית 1.34 מיליארד בני אדם, האוכלוסייה צמחה בקצב איטי יותר והזדקנה בקצב מהיר ושוק העבודה התכווץ.
- מכירים כלות פנויות למיליוני רווקים סינים? ספרו לנו בפייסבוק של ynet
חתונה ב-2030? מחזה נדיר לצעירים שגרים באזורים העניים (צילום: AFP)
"יש לדבוק במדיניות תכנון המשפחה ואף לשפר אותה וגם לשמור על שיעור ילודה נמוך", אמר נשיא סין הו ג'ינטאו. ראש הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה במדינה חיזק את דבריו של הנשיא הו ואמר ש"מומנטום הצמיחה המהירה של האוכלוסייה הסינית רוסן בזכות מדיניות תכנון המשפחה".
השלטונות מרוצים, הדור הצעיר יישא בנטל
השלטונות בבייג'ינג יכולים להיות אמנם מרוצים מתוצאות המפקד, אך לא בטוח שצעירי המדינה שמחים עליהם במיוחד. עם ההתכווצות בשוק העבודה והאוכלוסייה שמזדקנת בקצב מהיר, עלול הדור הצעיר לעמוד תחת לחצים גוברים בעוד הוא עובד ונושא בנטל הוריו המזדקנים.
המחקר, שנערך על ידי ד"ר אבי אבנשטיין מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית, ד"ר מוניקה דסגפוטה מהבנק העולמי ותלמיד המחקר איתן שריגין מאוניברסיטת פנסילבניה, העריך לראשונה את שיעור הגברים שלא יינשאו לעולם ב-2030 ואת הפיזור הגיאוגרפי שלהם בסין בעשורים הקרובים. המחקר יוצג היום (יום ה') בכינוס השנתי של לימודי מזרח אסיה באוניברסיטה העברית.
"יש לשמור על שיעור ילודה נמוך", אמר נשיא סין הו ג'ינטאו (צילום: AFP)
על פי החוקרים, מדיניות הילד האחד בסין הביאה לא רק לצמצום הילודה אלא גם לירידה משמעותית במספר הבנות שנולדו מאז נכנסה המדיניות לתוקף. המחקר מצא כי חוסר האיזון בלידות של בנים מול בנות כיום יביא לכך שב-2030 אחד מתוך חמישה גברים סינים לא יצליחו להינשא.
ההורים מעדיפים בן במחיר הפלה של בנות
המחקר גם מצא כי המצב יהיה חמור במיוחד באזורים העניים של סין, וייצור בעיה חברתית קשה במיוחד אם הממשלה לא תיישם מדיניות חדשה באזורים אלו.
מדיניות "ילד אחד במשפחה" בסין, שהחלה ב-1979, הביאה לעלייה חדה במספר "הבנות החסרות" במדינה, כך על פי המחקר החדש. מהמחקר עלה כי המדיניות הסינית הביאה לכך שהורים רבים מעדיפים שילדם היחיד יהיה בן וחלקם אף מרחיקים לכת לכדי הפלה של בנות.
נתונים רשמיים של המדינה מ-2005 מראים כי מדי שנה נולדים כמיליון בנים יותר מבנות. בקרב ילידי 1985 עד 2005, יש כ-25 מיליון גברים יותר מנשים.
ב-2010 חיו בסין 1.34 מיליארד בני אדם (צילום: AP)
המצב הדמוגרפי הלא מאוזן הזה יביא לכך שבעתיד הקרוב שיעור גדול של גברים לא יצליחו להינשא ויגיעו לגיל זקנה ללא התמיכה הכלכלית והמשפחתית שבדרך כלל מספקים האישה והילדים.
זהירות: פשע ואלימות בפתח
בעיה נוספת שעלולה לעלות ביתר שאת היא הגברת הפשע והאלימות במדינה. על פי המחקר, כבר בשנות ה-80 וה-90 החלו לדווח על עליה בשיעור עברייני המין בקרב נערים - תופעה שעלולה רק לגבור עם התרחבות דור "הילד האחד" והגעתם לבגרות.
ניתוח של נתונים ממפקד האוכלוסין הסיני ב-1982, 1990 ו-2000, העלה כי מצב כלכלי אשר נמדד על ידי מספר שנות השכלה, הוא משתנה קריטי לניבוי כניסה לנישואין בקרב גברים בסין.
החוקרים מצאו כי כמעט כל הגברים בעלי השכלה גבוהה נישאו, לעומת גברים בעלי השכלה נמוכה שסיכוייהם להינשא היו פחותים בהרבה. בהשוואה לכך, לנשים היה סיכוי גבוה מאוד להינשא ללא קשר לרמת השכלתן וכן להינשא לגברים שהשכלתם גבוהה בהרבה משלהן.
הנשים ההודיות רוצות להבטיח לעצמן יורש ממין זכר (צילום: AFP)
כמו כן, הניתוח גילה כי נשים רבות היגרו ממקום הולדתם כדי להינשא, דבר שהוריד את סיכוייהם של גברים באזורים עניים להינשא. החוקרים השתמשו בנתונים אלו כדי להשליך על דפוסי הנישואין בשנת 2030 תוך לקיחה בחשבון של הפריסה הגיאוגרפית של הגברים שלא יינשאו.
2030: לנשים יהיה יתרון בבחירת בן זוג
המחקר מצא כי שיעור הגברים שיישארו רווקים בגילאים 30 עד 39 יהיה מעל ל-20% ב-2030. המספר הנמוך של הנשים לעומת הגברים מקנה להן יתרון בבחירת בן הזוג ובחיי הנישואין.
בהתאם לכך, המחקר מראה כי בקרב גברים עם השכלה מועטה יהיו שיעורים גדולים יותר של רווקות, בעוד שנשים יעדיפו גברים עם אופק כלכלי מבטיח ויהגרו במידת הצורך מאזורים עניים לאזורים עשירים יותר בסין.
זאת ועוד, על פי המחקר, שיעורי הנישואין של גברים עניים בגילאי ה-30 יהיה הנמוך ביותר בפרובינציות של סין שלא יהיו בהן תכניות רווחה. הריכוז הגיאוגרפי של גברים שלא נישאו יהיה מעוות מבחינה חברתית.
מאז נכנס האולטרה-סאונד לשימוש, ירד מספר הבנות שנולדו (צילום: AP)
"תוצאות המחקר מצביעות על הצורך להרחיב את היקף הכיסוי של תכניות הרווחה והמימון באזורים העניים של סין לפני שקבוצות גדולות של גברים יעברו את גיל ההתבגרות וייצרו בעיה חברתית גדולה" אמר ל-ynet עורך המחקר ד"ר אבי אבנשטיין.
אך האם השלטונות בבייג'ינג אכן מודעים לבעיות בטווח הארוך ובצורך לפתור אותן? לדברי ד"ר אבנשטיין, "הבעיה אצל הסינים היא שהם עוד חושבים על אתגרי העבר של המדינה. מבחינתם, אחד הדברים החשובים ביותר הוא שלכולם תהיה עבודה. בראייה שלהם, עלייה בשיעור הילודה לא תפתור את בעיות האבטלה אלא רק תחמיר אותם".
הסוגייה של מדיניות "ילד אחת במשפחה" כבר נחקרה רבות בעבר, אך ד"ר אבנשטיין טוען כי למרות זאת הוא ועמיתיו חקרו דבר שלא נחקר בעבר - הקשר שבין אזורי המגורים שבהם חיים הסינים לבין סיכוייהם להתחתן.
הודו: 3 עשורים, 12 מיליון הפלות של בנות
הדור הצעיר בסין איננו היחיד שמתמודד עם "מחסור בכלות". בהודו, למשל, בוצעו בעשור האחרון למעלה מ-12 מיליון הפלות של עוברים ממין נקבה - בעיקר בקרב משפחות שאינן מבוססות כלכלית ומשכילות. כך על פי מחקר נרחב שנערך בהודו ופורסם השבוע.
מה מביא אמהות הודיות לבצע הפלה - בעיקר כשהן יודעות שהן נושאות ברחמן בנות - במדינה שבה לא חלה מדיניות של "ילד אחד במשפחה"? אחת התשובות לכך היא שהן רוצות להבטיח לעצמן יורש ממין זכר ומחקר שנערך לפני כמה שנים גילה כי מאז שנכנס מכשיר האולטרה-סאונד לשימוש, ירד באופן ממשי מספר הבנות שנולדו בהודו - למרות החוק האוסר על גילוי מין העובר להורים. התוצאה - עלייה מסיבית המספר הרווקים במדינה האסיאתית.
"ההיגיון שעומד מאחורי המשפחות הוא: 'אם הטבע העניק לנו ילד ראשון בן, אז לא נעשה דבר. אך אם הטבע יעניק לנו ילד ראשון בת אזי אולי נשקול לבצע בדיקה אולטרה-סאונד ואף הפלה סלקטיבית של הילדים הבאים", סיפר פרופ' פרבהאט ג'ה, חוקר במכון המחקר לבריאות גלובלית בטורונטו, לסוכנות הידיעות רויטרס.