שתף קטע נבחר

אחמדינג'אד הושמץ: "מאמין בידידות עם ישראל"

מי היה מאמין? איש דת איראני טוען כי נשיא איראן - שאיים למחוק את ישראל מהמפה - דווקא מחבב אותנו. רק התערבות של האייתוללה חמינאי, לכאורה, מנעה ממנו לומר זאת בפומבי

האשמה חסרת תקדים נגד מחמוד אחמדינג'אד: איש דת איראני האשים את נשיא הרפובליקה האיסלאמית בכך שהוא "מאמין בידידות עם ישראל" - כך דיווח היום (ה') האתר האיראני "דיגרבאן", הנחשב למזוהה עם מתנגדי הנשיא. כזכור, אחמדינג'אד איים לא פעם בהשמדת ישראל.

 

לפי הדיווח, איש הדת מחמוד נוביאן הוסיף כי רק בשל התנגדות המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי, נמנע אחמדינג'אד מלומר בפומבי כי הוא מאמין בידידות עם ישראל, כפי שעשה לפני שלוש שנים יועצו הקרוב וראש לשכתו, אספנדיאר רחים משאי. לדברי נוביאן, אחמדינג'אד אמר לו בשיחה ביניהם כי "דבריו של משאי היו נכונים, אך מפאת כבודו של המנהיג, לא אמרתי כלום".

 

לפי הדיווח, נוביאן - המקורב לאיש הדת הקיצוני אייתוללה מסבאח-יזדי - הוסיף כי מאז שמשאי נכנס לממשלה, "המנהיג חמינאי נאלץ להתערב בעניינים". הוא רמז כי משאי משפיע לרעה על הנשיא אחמדינג'אד, והדבר אינו לרוחו של חמינאי.


חמינאי ואחמדינג'אד בימים טובים יותר (צילום: AFP)

 

המתקפה באה לאחר שבועות סוערים במערכת הפוליטית האיראנית על רקע המאבק חסר התקדים בצמרת בין אחמדינג'אד למנהיג העליון. חמינאי, הנחשב לבעל המילה האחרונה בניהול ענייני המדינה באיראן, מודאג מההשפעה ההולכת וגדלה של משאי, המקורב לאחמדינג'אד גם בקשר משפחתי, שכן בתו נשואה לבנו של הנשיא.

 

שורש המחלוקת בין הצדדים הוא דתי בעיקרו. לאחר שורה של התבטאויות מצדו של משאי האשימו אותו גורמי דת המקורבים לחמינאי כי הוא "סוטה" מהציות לעיקרון "שלטון חכם ההלכה", שהוא עיקרון הבסיס ברפובליקה האסלאמית לפיו המנהיג העליון הוא שליט יחיד ומוחלט ואין לערער עליו. באליטה האיראנית כועסים על משאי ואחמדינג'אד, הנחשבים לבעלי תפיסה משיחית ומאמינים בביאת "המהדי" - המשיח של האיסלאם השיעי.

 

המחלוקת הפכה גלויה בתחילת החודש, לאחר שאחמדינג'אד פיטר את שר המודיעין, חיידר מוסלחי. זמן קצר לאחר מכן, הודיע חמינאי שהוא מתנגד למהלך וביקש מהנשיא להשיב את מוסלחי לתפקידו. לאחר עשרה ימים שבהם נעדר מישיבות הממשלה, שב אחמדינג'אד לעניינים והסכים לשבת לצדו של מוסלחי סביב שולחן הממשלה. לפי אחד הדיווחים, היה זה בעקבות אוליטימטום שהציב בפניו חמינאי - או שתשיב את שר המודיעין לתפקיד, או שתתפטר.


נשיא איראן. לא יזכה לסיים את כהונתו? (צילום: רויטרס)

 

בימים האחרונים התברר כי הסיבה שאחמדינג'אד רצה לפטר את שר המודיעין שלו הייתה כי נודע לו שבכוונתו להתקין האזנה טלפונית למשאי, קרוב לוודאי בהוראת המנהיג חמינאי. במקביל, נעצרו בשבועות האחרונים לפחות 20 מקורבים למשאי, בניסיון להזהיר אותו. כמו כן, בשבוע האחרון נודע כי מקורב נוסף של אחמדינג'אד, סגן הנשיא חמיד בקאי, נידון לעונש על "עבירות רבות", והוא הורחק מפעילות בממשלה למשך ארבע שנים.

 

למרות צעדי האזהרה האלה, אחמדינג'אד כמעט ולא הגיב לדברים, והמחלוקת המשיכה במהלך לא מתואם שביצע אחמדינג'אד לאיחוד משרדים בממשלתו. בין היתר הוא מיזג את משרדי האנרגיה והנפט

ומינה את עצמו לאחראי על המשרד. בשבוע שעבר קבעה מועצת שומרי החוקה -גוף המפקח על החלטות הממשלה ובודק את התאמתן לשריעה, ההלכה האסלאמית, כי הדבר "לא חוקי". עם זאת, אחמדינג'אד לא נרתע וטרם מינה לעצמו מחליף.

 

למרות הדיווחים על כך שהנשיא מתכוון להשתתף בעצמו בכינוס אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) שייערך בתחילת יוני בווינה, מסתמן כי הוא לא יעשה זאת ואיראן תשלח נציג בכיר ממשרד הנפט במקומו. מבחינה דיפלומטית, איראן צפויה להביך את עצמה אחרי שלאחר 32 שנים היא זוכה לנהל את ישיבת אופ"ק ושולחת נציג פחות בכיר משר הנפט.

 

פרשנים מעריכים כי המחלוקת בצמרת ההנהגה האיראנית עדיין בראשיתה, וכי שתיקתו של אחמדינג'אד נוכח האירועים מחלישה אותו. חלק מההערכות מדברות על כך שייתכן שבעקבות המשבר הנוכחי, אחמדינג'אד לא יזכה לסיים את כהונתו.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוא משלנו? אחמדינג'אד
צילום: AP
עלי חמינאי. קרע עם הנשיא
צילום: רויטרס
משאי. השפעה רעה?
צילום: AFP
הורחק מהממשלה. בקאי
מומלצים