האיש שליטף את ילדי סרברנציה ויצא לטבח
רטקו מלאדיץ' הוא האדריכל הראשי של הטבח הגדול ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. במהלך מלחמת יוגוסלביה פיקד גם על הפגזת סרייבו וטיהורים אתניים נוספים. המצוד שהתנהל אחריו מאז שלהי שנות ה-90 הסתיים היום בבלגרד
האכזריות שלו נודעה לשמצה וכך גם יהירותו. הסיפורים והעדויות על התנהגותו ומעשי הטבח עליהם פיקד במהלך המלחמה בבוסניה מזעזעים. רטקו מלאדיץ', המבוקש מספר 1 באירופה ואחרון הבכירים הסרביים שטרם הועמדו לדין, נתפס בצהריים (יום ה') בבית של קרוב משפחה בבלגרד כשהוא חי תחת זהות בדויה. הוא עתיד לעמוד לדין בבית המשפט הבינלאומי בהאג על רצח עם, פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה.
מלאדיץ' נולד ב-1942 בכפר בוז'ינובצ'י שבדרום-מזרח בוסניה. כשהיה בן 3 בלבד, נרצח אביו, לוחם גרילה, ככל הנראה בידי כוחות קרואטים פרו נאצים. בגיל 21 התגייס לצבא יוגוסלביה והחל לטפס בסולם הדרגות. עם פרוץ המלחמה בבוסניה ב-1992 היה מלאדיץ' כבר גנרל ונטל את הפיקוד על הצבא הסרבי ועמד בראש המצור על סרייבו.
הצילום המפורסם: מלאדיץ' מלטף ילד מוסלמי בסרברניצה (צילום: AP)
מלאדיץ' סר למרותו של רדובן קרדז'יץ', מנהיגם הפוליטי של הסרבים בבוסניה, העומד בימים אלה למשפט בהאג בגין פשעים נגד האנושות. ופשעים נגד האנושות בבית הדין הבינלאומי בהאג. אולם ב-1994 התנתק ממנו ושנה לאחר מכן עמד בראש המבצע לכיבוש המובלעת סרברניצה. הוא גם עמד בראש טבח 8,000 נערים וגברים מוסלמים מתושבי העיר, אירוע שנודע כטבח האזרחים הגדול באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. כ-100 אלף בני אדם נהרגו במלחמה בבוסניה ולפחות שני מיליון נותרו פליטים.
"האל הסרבי מגיע"
מלאדיץ' שנא את המוסלמים וראה במלחמה הזדמנות פז לנקום בהם על מאות שנות שלטון עות'מאני בסרביה. הוא אף נהג לכנות אותם "טורקים" כעלבון. מלאדיץ' נחשב לגיבור מלחמה בארצו ולמנהיג בלתי מעורער בקרב חייליו, שחלקם נשבעו לו אמונים עד המוות.
"כאשר אני מבטיח לכם דבר מה, זה כמו הבטחה מאלוהים", צוטט באחד המקרים. במקרה אחר, כשביקש לפנות שטח לנחיתת מסוקו, הודיע בקשר: "כאן מדבר רטקו מלאדיץ', האל הסרבי". לפי סיפורים אחרים, אחד מתחביביו היה רעיית עזים להן נהג להעניק את שמות מנהיגי המערב השנואים עליו, ובראשן מזכירת המדינה מדלן אולברייט.
מלאדיץ' עם חייליו (צילום ארכיון: AP)
ניצולים מטבח המוסלמים בבוסניה סיפרו כי שעות לפני אחד ממעשי הטבח בסרייבו, חילק מלאדיץ' בעצמו סוכריות לילדים מוסלמים שרוכזו בכיכר העיר. הוא הבטיח להם שהכל יהיה בסדר ואפילו ליטף את ראשו של אחד מהם. במקרה אחר, שאף הוא הונצח, פקד מלאדיץ' על חייליו במהלך הפגזה על העיר: "תשרפו להם את המוח!". פקודותיו שודרו ברדיו צבאי לא מוצפן, הוקלטו ושודרו בטלוויזיה למחרת. מלאדיץ' היה ידוע במזגו החם, חשוד כי לקח משקיפי שלום בני ערובה, הרס אתרים קדושים ועינה חטופים.
חרף האישומים נגדו, מלאדיץ' המשיך לשרת בצבא הסרבים בבוסניה עד שב-1997 הודח על-ידי מנהיגת הסרבים בבוסניה דאז, ביליאנה פלבסיץ', שנשפטה בעצמה ל-11 שנות מאסר בגין פשעי מלחמה.
שנותיו הראשונות כפושע מלחמה נמלט החלו בהאן פייסאק, מתחם צבאי באחד היערות שבמזרח בוסניה. הוא חי עם רעייתו, בוסה, והעביר את הזמן ברדיית דבש וכאמור ברעיית עזים, אך מהר מאוד מצא את עצמו נמלט לסרביה, שם נהנה מהגנת הנשיא לשעבר סלובדן מילושביץ. הוא הרבה להופיע בציבור, ללכת למשחקי כדורגל ולמסעדות יוקרה תוך שהוא מסרב בעקביות להתראיין.
עם הדחת מילושביץ ב-2000 ועליית הממשלה הפרו-דמוקרטית - ירד מלאדיץ' למחתרת. המצוד אחריו נמשך במשך שנים תוך שממשלת סרביה מגדילה את הפרס על ראשו ל-10 מיליון אירו. ארה"ב הציבה פרס משלה בסך 5 מיליון דולר. באירופה נמתחה ביקורת נוקבת במשך שנים על האופן התנהלותה של סרביה בנושא, ונטען כי היא מנסה למנף את לכידת מלאדיץ' לטובת קידום השיחות לצירופה לאיחוד האירופי.