איראן עוקפת את הסנקציות דרך ה"חצר האחורית"
עם האחים עופר או בלעדיהם, נדמה שהאיראנים מצאו את הדרך המושלמת לעקוף את הסנקציות האמריקאיות: דרך דובאי. למרות שהאמריקנים מודעים לבעיה ומנסים למנוע אותה, הסחר בין המדינות מגיע בשנים האחרונות למיליארדי דולרים, ולא נראה שהוא הולך לרדת בצורה משמעותית
הידיעה על הכללת קבוצת האחים עופר ברשימה השחורה של משרד האוצר האמריקני בשל סחר כביכול עם איראן - הייתה מפתיעה. אולם, מי שעוקב אחרי הנעשה מבחינה מסחרית באיראן ובייחוד ב"חצר האחורית" שלה, דובאי, לא הופתע מהחדשות.
זה שנים שאיראן עוקפת את הסנקציות הבינלאומיות דרך דובאי (וכן אמירויות נוספות). זוהי מציאות שהכל מודעים לה, כולל האמריקנים. בשיא תנועת הסחר בשנת 2008 הגיע שווי הסחר בין דובאי לבין איראן לכ-12 מיליארד דולר.
לזכותם של האמריקנים ייאמר כי הם מנסים בשנים האחרונות להגביר את הלחץ על השלטונות המקומיים של האמירות להקפיד יותר על הסנקציות, אם כי ההצלחה אינה מוחלטת. בכל אופן, בשנת 2009 הסחר הצטמק כבר ל-8 מיליארד דולר ובשנה שעברה אף הצטמק לרמה של 7.3 מיליארד דולר.
עיקר הסחר כולל מוצרי צריכה, אם כי בעבר ישנן עדויות כי רכיבים לתעשיית הנשק ותעשיית הגרעין עברו לאיראן דרך דובאי. איראן מובילה את רשימת שותפות הייצוא החוזר של דובאי עם 17% מסך כל הייצוא.
בלחץ ארצות הברית, החלו הבנקים באמירויות להקשיח עמדתם כלפי חברות ומוסדות המקושרים עם איראן. הבנקים של האמירויות, למשל, מסרבים להוציא מכתבי אשראי בעסקאות סחר עם איראן, והעסקאות כיום מבוססות על תשלום במזומן.
במשך השנים הפכה דובאי ל"איראן קטנה" מבחינה עסקית. בשיא הפריחה העסקית היו רשומות בדובאי קרוב ל-10,000 חברות עם קשרים לאיראן. מדובר היה ברשת מסועפת של חברות ששימשו את משמרות המהפיכה ושאר גופי המשטר האיראני. עתה, ירד מספר החברות האיראניות בדובאי לכ-7,000.
השלטונות באמירויות נקטו אף בצעד סמלי במהלך השנה שעברה, כשסגרו כ-40 חברות מקומיות שהיו חשודות בהלבנת כספים לטובת משטרו של אחמדינג'אד. כמו כן הורה הבנק המרכזי באבו דאבי על סגירת 41 חשבונות בנק שנחשדו כמשרתים גופים איראנים. ולמרות כל זה - האיראנים חשובים למשק בדובאי והשקעותיהם באמירות נאמדת בכ-4 מיליארד דולר.
בשל השינויים וההיענות למשטר הסנקציות הבינלאומיות, השתכללו גם האיראנים בדובאי והם מבססים את הסחר שלהם על חברות קש שנועדו להסתיר את הזיקה לאיראן. כך, כנראה, נפלה החברה של האחים עופר בפח.
הסחר עם איראן מהווה חלק חשוב בהכנסות הסחר של דובאי, והיא אינה מתכוונת להפסיק לחלוטין את קשרי הסחר עם שכנתה. הרשויות מבטיחות להגביר את הפיקוח על מעבר סחורות כמו כלי נשק, כימיקלים ותרופות, אך ימשיכו להעלים עין ואף לעודד את המשך הסחר עם טהרן.
דברים ברוח זו אמר בעבר ובגלוי, סאמי קזמי, מנהל המחלקה הכלכלית של ממשלת דובאי: "האפשרות להפסיק את הסחר עם איראן אינה קיימת". כשנשאל על השלכות הסנקציות על דובאי הוא אמר: "יש לזה משקל".
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרו שדמחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il