"עוז לתמורה" למורים: "ההוראה תהפוך לקריירה"
היום תוכרז באופן סופי הרפורמה שתביא לתוספת של 42 אחוזים לשכר המורים, אך גם לגידול ניכר בשעות העבודה. "מורה שלא ירצה להצטרף - יוכל לעשות זאת"
אחרי מאבק של למעלה מעשור, במסיבת עיתונאים שתיערך אחר-הצהריים (יום א') במשרד ראש הממשלה תיחתם הרפורמה "עוז לתמורה", למורי התיכונים החברים בארגון המורים. במעמד החתימה צפוי לקחת חלק, לצד שר החינוך גדעון סער ויו"ר ארגון המורים רן ארז, גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שבמהלך השנה האחרונה גיבה את משרדי האוצר והחינוך לחתום על ההסכם.
בכך, למעשה, יסכמו במשרד החינוך רפורמה בכל המערכת, לאחר שלפני כשלוש שנים נחתמה הרפורמה "אופק חדש" -
הפועלת בגני הילדים, בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים שבאחראיות הסתדרות המורים.
היקף הרפורמה "עוז לתמורה", מוערך ב-2.5 מיליארד שקל, אך הכניסה לרפורמה תהיה וולונטרית. מורה שלא ירצה לקחת בה חלק, יוכל להישאר בתנאיי עבודתו הקודמים. התנאי להכללת בית ספר ברפורמה יהיה הסכמת 75 אחוזים מהמורים.
על פי הרפורמה, ייאלצו המורים לעבור מ-24 שעות עבודה בשבוע ל-40 שעות, תמורת תוספת של 42 אחוזים לשכרם. לכך יתווספו תגמולי שכר על פי פרמטרים של תפוקה ותשומות וכן שלושה אחוזים בגין שחיקת השכר לאורך שנים, וכשישה אחוזים תוספת שמוענקת לכל המגזר הציבורי.
16 השעות הנוספות כוללות שש שעות הוראה פרטניות, בהן המורים יתגברו קבוצות קטנות של תלמידים. עשר שעות ייחשבו "שעות שהייה" - חמש לטובת צרכי בית הספר (מפגש עם הורים, ישיבות והשתלמויות) וחמש "עבודת מורה", שיוקדשו לבדיקת מבחנים ועבודות. עד היום, השעות הללו לא חושבו במאזן השכר.
שינוי משמעותי נוסף הוא תגמול בשכר בהתאם לפרמטרים - שטרם נקבעו - של מצוינות ותפוקה. לאחרונה נחשף ב-ynet שמחלוקת בנוגע לתשלומי הוותק למורים איימה לפוצץ את המשא-ומתן, אך בעקבות מרתון דיונים שהתקיים בשבועות האחרונים הצליחו הצדדים לגשר על הפערים.
על פי המתווה, 50 בתי ספר ייכנסו לפיילוט בתחילת השנה הבאה. היתר יעברו שינוי הדרגתי במשך ארבע שנים. בכל שנה יתווספו למערכת השעות שעתיים וחצי ל"עבודת שהייה" ושעה וחצי ללימוד פרטני.
המנהלים מברכים
ד"ר עמנואל תמיר, מומחה ליחסי עבודה במערכת החינוך, אמר: "מדובר בבשורה מרגשת למערכת החינוך, לא רק בהיבט של שיפור תנאי שכרם של המורים, אלא גם ובעיקר בכך שהרפורמה מקדמת את האינטרסים של החברה הישראלית למערכת חינוך איכותית שמצליחה להגיע עד הרמה של התלמיד הבודד".
צבי פלג, מנכ"ל רשת אורט ישראל, אמר: "ההסכם מהווה פריצת דרך ויהפוך את מקצוע ההוראה לקריירה. בזכות ההסכם תיפרץ הדרך לקידום איכותו של החינוך העל יסודי, הן במבנה עולם התוכן והן במבנה התרבות הארגונית החדשה, שתהפוך את בתי הספר למקום עבודה ראוי ויהפוך את מקצוע ההוראה למקצוע מבוקש ומכובד - מקצוע שרבים וטובים ירצו להצטרף ולקחת בו חלק, מאחר והוא מהווה שליחות שאין למעלה ממנה".
רפי מיארה מנהל תיכון גדרה, שבעבר לקח חלק בפיילוט של הרפורמה, הוסיף: "אין ספק שזו בשורה גדולה למערכת החינוך, מניסיוני האישי למדתי שהרפורמה יכולה להביא לצמצום פערים ניכר ועלייה בשיעור הזכאות לבגרויות וכמובן לשיפור משמעותי במעמד המורים הן בהיבט הכספי ולא פחות חשוב מכך במעמד המקצועי".
גם הסטודנטים מברכים. יותם ברום, יו"ר אגודת הסטודנטים במכללה להוראה סמינר הקיבוצים, אמר: כמורה לעתיד אני בהחלט מברך על הניסיון לצאת לדרך חדשה ולתעל ולקדם את מערכת החינוך, אך יחד עם זאת הרפורמה רחוקה מלהיות מושלמת. אנו מקוים כי זה רק צעד ראשון בדרך לשינוי אמיתי במעמד המורים".