שתף קטע נבחר

 

אלפים בכיכר א-תחריר: "רוצים מהפכה שנייה"

שלושה חודשים וחצי אחרי הדחת מובארק, רבים מהמצרים מרגישים שהרפורמות מתעכבות, ורוצים מעבר לשלטון אזרחי במקום זה של המועצה הצבאית העליונה. "באתי כי אני לא מרגיש שמצרים השתנתה", סיפר אחד מהם

אלפי בני אדם התאספו בצהריים (יום ו') בכיכר א-תחריר בקהיר, סמל המהפכה שהביאה להדחת הנשיא חוסני מובארק, בקריאה למה שהם מכנים "מהפכה שנייה". המפגינים הפצירו בהנהגה הצבאית השולטת כעת במדינה להחיש את ביצוע הרפורמות הדמוקרטיות במדינה, שעדיין מנסה לעצב את עתידה הפוליטית.

 

נוצרים ומוסלמים קיימו תפילות בכיכר בבירה המצרית, כפי שעשו במהלך ימי ההפגנות נגד מובארק. מאז המהפכה נרשמו

כמה עימותים בין-עדתיים במדינה, והתפילות בצהריים נועדו כנראה להעביר מסר של פיוס.

 

ההנהגה הצבאית הזהירה לפני ההפגנה כי גורמים "מפוקפקים" עלולים לנסות ליצור כאוס במהלך הפגנות יום השישי, והודיעה כי כוחות הביטחון יישארו הרחק מאזור הכיכר כדי להימנע מחיכוך. חתן פרס נובל לשלום ואחד ממנהיגי תנועת הרפורמה המצרית, מוחמד אל-בראדעי, אמר כי הוא "מודאג מאוד מהיעדר כוחות הביטחון".

 

האופן שבו מובילה ההנהגה הצבאית את תהליך המעבר לדמוקרטיה במדינה הותיר רבים מפעילי המחאה במצרים מאוכזבים. "באתי כי אני לא מרגיש שמצרים השתנתה", אמר הטכנאי רפעאת הנדי, כשמעליו כרזות ענק הקוראות לכינון חוקה חדשה.


הבחירות אמורות להיערך בספטמבר. כיכר א-תחריר (צילום ארכיון: רויטרס)

 

חלק מהמבקרים טוענים כי ההנהגה הצבאית משתפת פעולה עם אנשי המשטר הקודם, ומגלה רכות רבה מדי בכל הנוגע להעמדתו לדין של מובארק, בני משפחתו וחברים במשטר הקודם. מובארק צפוי לעמוד לדין בגין אחריות להרג מאות מפגינים במהלך המהומות שהובילו למהפכה בינואר ובפברואר השנה.

 

תנועת "האחים המוסלמים", הכוח הפוליטי המאורגן ביותר במצרים, הביע התנגדות להפגנה בכיכר א-תחריר, וכינה אותה ניסיון לתקוע טריז בין הצבא לעם. כמה ארגונים ליברליים במצרים קוראים לדחות את הבחירות הכלליות שאמורות להיערך

בספטמבר, כך שיהיה להם זמן רב יותר להתארגן. אנשי "האחים המוסלמים", שעומדים כנראה לרשום הישגים נאים בבחירות האלה, מתנגדים לדחייתן.

 

תנועת המחאה במצרים רוצה להדיח את המועצה הצבאית העליונה השולטת במדינה מאז הדחת מובארק, ולתת את מושכות השלטון למועצה אזרחית. הפעילים מאשימים את הצבא בשימוש בכוח מוגזם לדיכוי הפגנות שקטות מאז הדחת מובארק. לפי דיווחים, אלפים נשלחו מאז לבתי דין צבאיים ומפגינים צעירים נעצרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוסני מובארק. בדרך למשפט
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים