שתף קטע נבחר

 

פתיחת מעבר רפיח: הפיקוח פחות הדוק מ-2007

משקיפים אירופים ואנשי מנגנוני הביטחון המצרי, שאיישו בעבר את מעבר רפיח, לא נמצאים שם היום - עם פתיחתו מחדש. בחמאס דורשים לפתוח את המעבר גם לסחורות ולמוגבלי יציאה. במערכת הביטחון חוששים מיציאה של פעילי טרור לסיני

הרבה פחות פיקוח מאשר ב-2007: ההבדלים בין הפיקוח ההדוק במעבר רפיח, שהיה בזמן שלטונו של הנשיא המודח חוסני מובארק, לפיקוח היום (שבת) עם פתיחת המעבר ניכרים היטב. בצד הפלסטיני נמצאים נציגי משרד הפנים של ממשלת חמאס יחד עם שוטרים, ללא נוכחות בינלאומית. בצד המצרי אין נוכחות מסיבית של מנגנוני הביטחון של מצרים, כפי שהיה בעבר. את המעבר מאיישים אנשי משטרת הגבולות והנמלים בלבד.

 

מעבר רפיח, היום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מדובר בפעם הראשונה שבה נעדרים אנשי מנגנוני הביטחון המצרים ממעבר רפיח. בעבר, כשהיה המעבר פתוח, הם פיקחו וניטרו את הכניסות והיציאות של הפלסטינים שהגיעו אליו.

 

מעבר לאנשי הביטחון מוצבים בצד המצרי שני צוותים רפואיים, המקבלים את פניהם של הנכנסים למצרים מרצועת עזה. צוות רפואי אחד מקבל את פניהם של אלו המגיעים למצרים לשם קבלת טיפול רפואי באחד מבתי החולים. צוות אחר בודק את כל הנכנסים למדינה, כדי למנוע כניסה של אנשים הנגועים במחלות מדבקות לתוך שטח מצרים. בינתיים, ביום הראשון של פעילות המעבר, חצו את הגבול למצרים מאות פלסטינים.


מזוודות היוצאים למצרים (צילום: AFP)

 

שר החוץ של ממשלת חמאס בעזה, אחמד עווד, הצהיר כי השלטונות המצרים מסרו לממשלתו כי הם מתכוונים לפתור בתוך שלושה חודשים את נושא האנשים - שעליהם נאסר לחצות את הגבול למצרים לצאת מרצועת עזה ואליה. "היום המצרים פתחו שוב את מעבר רפיח, לאחר מכן תסתיים סוגיית האנשים שמנועים לעבור מסיבות ביטחוניות ובתוך תקופה קצרה הם יפתחו את מעבר הסחורות".

 

עווד קרא למצרים להאיץ את את פתיחת מעבר הסחורות ברפיח כדי לסיים את המצור שרצועת עזה נתונה בו, וציין כי ישנם הסכמי סחר קודמים עם מצרים אשר מאפשרים מעבר סחורות מעזה ואליה.


מעבר רפיח ב-2005. המשקיפים היו אז (צילום: AP)

 

"מעבירים מסרים למי שצריך"

במקביל, במערכת הביטחון עוקבים אחר פתיחת המעבר בין מצרים לרצועת עזה. ההערכה היא כי מצרים תפתח את המעבר לכמה שעות בכל יום, באופן מוגבל.

 

גורמים ביטחוניים ציינו כי מהערכות שנערכו וכן ממסרים שהתקבלו מהמצרים, אין כוונה לפתוח את המעבר באופן רחב יותר. הגורמים ציינו כי על אף הדאגה, שבזמן שהמעבר יהיה פתוח עשויים לעבור בו גורמי טרור, העובדה כי ממילא מי שרוצה לעבור ממצרים לרצועת עזה מצליח לעשות זאת דרך המנהרות ובדרכים אחרות.


המעבר ב-2007, אחרי השתלטות חמאס על הרצועה (צילום: רויטרס)

 

לכן, לדברי הגורמים, אין משמעות לפתיחת המעבר. "אין ספק שהיינו רוצים לראות את המעבר סגור וגם היינו רוצים לראות טיפול יסודי של המצרים בכל הקשור לטרור, גם שם וגם במקומות אחרים. המצרים

 עסוקים בתקופה זו בבעיות פנימיות. יש גורמים שונים בתוך מצרים להם אינטרסים שונים, דבר שבא לידי ביטוי בהכרזות שונות, כמו למשל הכרזה כבר לפני כמה שבועות על פתיחת המעבר. אנחנו עוקבים אחרי הנעשה שם ומעבירים מסרים למי שצריך", אמרו גורמי ביטחון.

 

בסוגיית הפיקוח אין לישראל בשלב זה דרך למנוע תנועה של פלסטינים. הנושא נמצא תחת פיקוח מודיעיני, כשהחשש העיקרי הוא מיציאת פעילי טרור לרכישת ידע - אותו אחר מכן יישמו ברצועת עזה.

 

בינתיים, הפלסטינים מברכים על פתיחת המעבר - ולא רק אנשי חמאס. בכיר פתח ברצועת עזה, פייסל אבו שהלא, אמר כי פתיחתו של המעבר הוא צעד אצילי. הוא ציין כי החסות שפרשה מצרים על הסכם הפיוס וההחלטה שהתקבלה בנוגע למעבר חיוניים ביותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעבר רפיח, היום
צילום: AFP
ממתינים במעבר
צילום: AFP
מומלצים