שתף קטע נבחר

מותר לנסוע בכרכרה בשבת בחו"ל?

שאלה:

 

בחו"ל, האם מותר בשבת לנסוע בכרכרה עם סוסים ששולמה מראש? כמובן שתוך שמירה על דיני הוצאה מרשות לרשות, טלטול וכיוצ"ב (גל, תל-אביב)

 

תשובה:

 

גל שלום,

 

נסיעה בכרכרה בשבת, גם בחו"ל, מעלה מספר בעיות הלכתיות. כפי שאתה מציין, בחו"ל לא קיים עירוב, ולכן אסור לטלטל שם חפצים. אמנם, בעיה זו יכולה להיפתר על-ידי הליכה ללא נשיאת חפצים - אך הבעיה המרכזית היא עצם הנסיעה בכרכרה.

 

אחד האיסורים בשבת הוא איסור מחמר, כלומר, אסור להנהיג בעל חיים שיעשה מלאכה. כדברי הרמב"ם: "אסור להוציא משא על הבהמה בשבת שנאמר (שמות כ"ג) 'למען ינוח שורך וחמורך', אחד שור וחמור ואחד כל בהמה חיה ועוף... והלא לאו מפורש בתורה שנאמר (שמות כ') 'לא תעשה כל מלאכה אתה ובנך ובתך ועבדך ואמתך ובהמתך...'" (רמב"ם הלכות שבת פרק כ).

 

נכון שאיסור זה מכוון לבהמות של יהודים, אולם חכמים אסרו גם פעולה של נוכרי עבור יהודי, אלא אם כן מדובר במקרים של פיקוח נפש.

 

לכן, שימוש בבעלי חיים בשבת, כאשר הם עושים מלאכה, כמו בנידון שאלתך של משיכת העגלה ברחוב - הוא דבר אסור, גם אם העגלון הוא נכרי, והסוסים שייכים לו.

 

בנוסף, חכמים אסרו פעולות רבות בשבת משום מראית העין וכבוד שבת, כלומר, פעולות שניתן לחשוב עליהם שנעשו באיסור. למשל, נסיעה ברכבת או באוטובוס בשבת, הנוסעים ממילא עבור נוכרים ועל-ידי נהגים נוכרים. וכך כותב הרב משה פיינשטיין: "... חס

ושלום להתיר דבר כזה, אף לדבר מצווה, (שהרי) איסור מראית עין ודאי יש בזה, כיון שרובא דרובא לא יניחום לנסוע בלא תשלומין, וממילא יחשדוהו ששילם ועבר על איסור הוצאה וטלטול מוקצה, ועוד... חס ושלום להתיר דבר מפורסם למעשה חול... (ויש) בזה חלול השם גדול". (שו"ת אגרות משה יורה דעה א, מד).

 

לסיכום: אסור לנסוע בכרכרה בשבת, גם בחו"ל, וגם אם העגלון הוא נכרי.

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים