שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

בתופים ובמחולות: כך רוקדים בחג הביכורים

הכנס הראשון למחולות בקיבוץ דליה התרחש בחג השבועות של 1944. יוזמת הכנס היתה גורית קדמן, שכבר בנעוריה נדבקה בחיידק הריקודים. לבשו לבן וצאו איתנו למחול מהעבר

אלבום תצלומים מיוחד במינו התגלגל והגיע לארכיון עין השופט. למה עין השופט? כי האלבום עוסק בכנס הראשון למחולות בקיבוץ דליה, הנמצא ליד עין השופט, ומחוללים בו גם צעירי עין השופט.

 

לאלבום אין תאריך אבל על חלק מהתצלומים כתוב "מגילת רות" (מכאן הקשר שלנו אל חג הביכורים הקרוב) וגם נמצא באלבום תצלום של גרט קאופמן (הידוע בשמה העברי גורית קדמן).

 

על פי הכרוניקה של כנסי המחולות בקיבוץ דליה, אנו יודעים שאת הכנס הראשון יזמה והכינה גורית קדמן בשנת 1944 וגם כתבה והכינה עבורו מסכת ריקודים על פי סיפור מגילת רות. לפיכך ניתן לתארך את האלבום לשנות ה-40 והוא מכיל גם תצלומים מכנסים נוספים. באלבום נמצאים גם תווי הנגינה לשירים אותם חוללו.

 

"הרקידה את כל הארץ"

גורית קדמן הייתה אשה מאוד מעניינת. היא נולדה בלייפציג-גרמניה 1897 בשם גרטרוד לוינשטיין, למשפחה יהודית מתבוללת. כבר בנעוריה התעניינה בפולקלור, בעיקר בשירה וריקוד, ובתרבות הגוף. היתה חברה בתנועת הנוער הגרמנית 'וונדרפוגל', אשר דגלה גם בשיבה לטבע ולשורשי התרבות הגרמנית ולביטוי העממי, ואשר הפעילויות במסגרתה כללו לימוד שירים וריקודי עם גרמניים ואירופים.

 

עם תום מלחמת העולם הראשונה הכירה את הפעיל הציוני, ליאו קאופמן. הם הצטרפו להכשרה חקלאית של תנועת הנוער בלאווייס לקראת עליה לא"י. שם נישאו וגם נולד בנם הראשון רפאל. בשנת 1920 הם עלו לא"י והצטרפו למייסדי קיבוץ חפציבה (כאשר היו עדיין בחדרה). בשנת 1924 הם הצטרפו לגדוד העבודה "קבוצת תל יוסף", ובשנת 1925 הם יצאו בשליחות "החלוץ" לאוסטריה.

 

עם שובה לארץ בשנים 1929 עד 1931, עובדת גורית כמורה להתעמלות בכפר הנוער בן שמן. משם כבר החלה לארגן את כנסי הריקוד והשירה בקרב הישוב בארץ. כך בשנת 1944 אירגנה, ביימה והפיקה את כנס המחול הראשון בדליה. אחריו באו כנסים נוספים, אחד מהם התקיים למרות העוצר שהטילו הבריטים בכל הארץ, ב"שבת השחורה" 1946. גורית קדמן, בעזרת מחלקת התרבות של ההסתדרות, "הרקידה את כל הארץ" לפני הקמת המדינה ולאחריה. עם גלי העלייה לארץ היא ליקטה את הפולקלור של העדות השונות שבאו לארץ ויזמה סמינרים וכנסים בנושא הריקוד. בשנת 1981 הוענק לה פרס ישראל בתרבות ומחול. גורית קדמן הלכה לעולמה 1987.


1. דף הפתיחה לאלבום


2. על גג רחבת הריקוד עמד הכרוז שהיה מקריא ממגילת רות.


3. סצנה - לקט


4. רות: "מדוע מצאתי חן בעינך אדני ואנכי נכריה?"


5. תווי הלחן לריקוד בתצלום מימין, מספר ד'.


6. הלחן של דוד זהבי "והטיפו ההרים עסיס" למחול המאלמות


7. מחול המאלמות


8. בחלק השני של האלבום תצלומי "ריקודי עם"


9. מחול לשיר "ישם מדבר לאגם מים....."


10. "שירו שיר תודה לברכת העבודה" התצלום היחיד באלבום בו מצוין שם הצלם: פוטו ארדה.


11. "שומר לו ינום" ביצוע - ילדי עין חרוד.


12. "הגורן" ביצוע - נוער עין חרוד.


13. ריקודי תימן


14. בנות עין השופט מחוללות


15. רקוד עם צכי: בֶסֶדָה


16. "עורי צפון ובואי תימן", צעד תימני.


17. ריקוד רועים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. גורית קדמן
ב. נערי בועז
ג. המאלמות
ד. מחול תימני ללחן "במצלתיים ובתופים"
ה. מחול המאלמות
ו. "שירו שיר תודה לברכת העבודה"
ז. ריקוד תימני
מומלצים