אחרי עשור: הופחתה העבירה של הורג בנו התינוק
לאחר משפט חוזר, דניס אייזן הודה והורשע בהסדר טיעון בעבירות שיוחסו לו בכתב האישום המתוקן. בנו בן השלושה חודשים מת לפני 11 שנה, אך רק לאחר שישב כבר 6 שנים בכלא וערער לעליון הפרשה הטראומתית מגיעה לסופה
תקדים משפטי נדיר וסוף לטרגדיה המשפחתית: דניס אייזן ישב בכלא כמעט שש שנים לאחר שהורשע בשנת 2000 כי הרג את בנו התינוק, בן שלושה חודשים. לאחר שערער לבית המשפט העליון הוחלט לערוך משפט חוזר, ול-ynet נודע כי היום (ה') הוא הודה והורשע בעבירות קלות יותר במסגרת הסדר טיעון, שאושר בבית המשפט המחוזי בבאר-שבע. השופטים שיבחו את הצדדים שהביאו לסיומו המהיר של המשפט.
על פי ההסדר, אייזן (37) שכבר ריצה שש שנים פחות שבוע מהעונש המקורי שנגזר עליו - 14 שנות מאסר - הודה והורשע בתקיפת חסר ישע ובהריגה בקלות דעת, ולא ישוב לכלא. בפרקליטות ציינו כי האחריות של הנאשם היא בדרג הנמוך יותר של המחשבה הפלילית, בניגוד לכתב האישום המקורי, כאשר ברקע הכחשתו הגורפת.
כתב האישום נגד האב תוקן בצורה קיצונית, וסעיף העבירה נגדו תוקן מהריגה להריגה בקלות דעת ותקיפת קטין או חסר ישע. לפי ההסדר, לא ברור בדיוק מה גרם למותו של התינוק, ומתי בדיוק אירעה החבלה בראשו. בהסדר הודגש שיש אפשרות שסיבות נוספות הקשורות בהתנהגות הנאשם, שלא דאג לבנו לטיפול רפואי, הביאו לתוצאה המצערת. לפי כתב האישום המקורי, הואשם אייזן כי חיבל בכוונה בראשו של התינוק בלילה, ובבוקר הוא נמצא מת. שלושה חודשים קודם לכן שבר את ידו של התינוק.
בהסדר הטיעון עליו חתמו סנגוריו של אייזן, טל ענר ואפרת פינק מהסנגוריה הציבורית, נכתב כי "בשלושת חודשי חייו עבר התינוק שבר ספירלי ביד בגיל חודש. בגיל שלושה חודשים מצא את מותו כתוצאה מחבלה חמורה בראשו".
"הסדר הטיעון דוחה את הגרסה המקורית של התביעה לפיה אייזן הוא שחיבל בראשו של בנו בצורה אכזרית בליל מותו", אמרה עו"ד פינק. "גרסתו העובדתית של דניס אייזן מאז מעצרו בשנת 2000 הייתה כי לא חבל בראשו של בנו בליל מותו, וכי מספר ימים לפני המוות נחבל הבן בטעות ממשקוף דלת בעת שדניס החזיקו". לדבריה, דניס הצר על כך שלא הגיש לבנו עזרה רפואית מאחר ולא עמד על חומרת החבלה.
השופטים: הסדר טיעון סביר וראוי
הפרשה העצובה ידעה תהפוכות רבות. אייזן הורשע בשנת 2000 בהריגת בנו ונידון ל-20 שנות מאסר בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, אך בעקבות חוות דעת רפואיות של הסנגוריה הציבורית פנה לבית המשפט העליון שקבע כי התיק יוחזר למשפט חוזר. העליון גם הקל בעונשו והפחית את העונש ל-14 שנות מאסר. התיק הועבר לבית המשפט המחוזי בבאר-שבע שם התנהל משפט ארוך ומורכב במסגרתו העידו מומחים רפואיים משני הצדדים.
עו"ד אלון אלטמן מפרקליטות מחוז דרום אמר בבית המשפט כי "מדובר בפרשה טראומתית שמקפלת בתוכה לפני הכל טרגדיה אנושית של תינוק". לדבריו, "חשוב לי להדגיש שבסופו של יום סיבת המוות שהייתה במחלוקת בבסיס המשפט החוזר לא השתנתה, אבל לא פחות חשוב, להדגיש את עוצמת חומרת המעשה הפלילי שבאקט ההריגה, אשר השתנתה פלאים".
הרכב השופטים בראשות השופטת רויטל יפה-כ"ץ, יורם צלקובניק ואריאל ואגו קבעו כי הסדר הטיעון הוא סביר וראוי. "הסדר הטיעון לוקח בחשבון לא רק את מצבו המיוחד של הנאשם אשר איבד את ילדו, אלא גם ובעיקר את כבודו של המת ואת כבוד המשפחה כולה. עוד יש להוסיף ולהזכיר כי רמת הענישה המבוקשת, בנסיבות של כתב האישום המתוקן, תואמת את רמת הענישה המקובלת במקרים דומים". השופטים שיבחו את הצדדים שהביאו לסיום מהיר בתיק. גרושתו של הנאשם, צוין בבית המשפט, מודעת להסדר ונתנה את הסכמתה.
בפרקליטות מחוז דרום ציינו כי הזמן שחלף היה אף הוא מרכיב חשוב בגיבוש הסדר הטיעון, שכן מדובר באירוע משנת 2000. אייזן ריצה עונש מאסר משמעותי, כאשר הוא מרצה אותו בתנאים של נאשם שאמור לרצות עונש ארוך יותר עם כל המשמעויות לכך. המומחים הרבים שהעידו היו בדעות סותרות, ולמעשה נחסך מבית המשפט לאור הסכמת הצדדים הצורך בהכרעה בין עמדות אלו.