זוג שהתגרש והתחתן עם אחרים, יכול לחזור?
שאלה:
האם גבר שהתגרש מאישתו ולאחר מכן נשא אישה אחרת, יכול להתגרש שוב ולהתחתן עם גרושתו הראשונה? (אילנה, נתניה)
תשובה:
זוג שהתגרש, ושניהם נישאו בשנית לאחרים, אסורים לחזור זו לזה, עם כל הצער שבדבר. לעומת זאת, זוג שהתגרש ורוצה לחזור ולהינשא – הדבר מותר ואף נחשב כמצווה.
מהו ההבדל בין שני המקרים? גירושים אינם דבר רצוי, אף כי הוא אפשרי ומותר (לפעמים גם הכרחי). אולם, אם אחרי הגירושים בני הזוג מתחרטים ומחליטים לחזור, הרי הדבר חיובי. ואולם, אם האישה נישאה בינתיים לאחר – התורה אוסרת עליה לחזור לבעלה הראשון. וכך מפורש בתורה: "לֹא יוּכַל בַּעְלָהּ הָרִאשׁוֹן אֲשֶׁר שִׁלְּחָהּ לָשׁוּב לְקַחְתָּהּ לִהְיוֹת לוֹ לְאִשָּׁה אַחֲרֵי אֲשֶׁר הֻטַּמָּאָה" (דברים פרק כד, ד).
כטעם לאיסור זה כתבו המפרשים שהוא נועד למנוע "חילופי זוגות בהיתר". כלומר, אם דבר כזה יהיה מותר, יתאפשר לזוג ה"רוצה שינוי" להתגרש, להחליף בן/בת זוג, להתגרש, ולחזור לזוגיות הראשונה. הדבר פותח דרך לאי-יציבות
בנישואין וחשש לניאוף.
כל זה ביחס לאישה שהתגרשה. אולם אם הבעל הגרוש נישא בשנית והתגרש – מותר לו לחזור ולשאת את אשתו הראשונה.
אז מה ההבדל בין האיש והאישה? הדבר נוגע לדין תורה, כאשר היה מותר לגבר לשאת יותר מאישה אחת, ולכן לא היה קיים החשש הנזכר שגבר יתגרש מאשתו כדי להתחתן עם אחרת, שהרי ממילא היה יכול להוסיף אישה. אמנם, בימינו הדבר נאסר מאז חרם דרבנו גרשום, וגם על פי חוק המדינה, אולם ההיתר לחזור לאשתו הראשונה לא התבטל.
כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)