טעות בניווט: ציפור נדירה נחתה בטעות באשדוד
עלווית הרים, ציפור שיר זעירה, שנצפתה בארץ שש פעמים בלבד, טעתה בניווט בדרכה חזרה מאפריקה ונחתה בפארק באשדוד. חוקרי ציפורים שלכדו אותה ברשת מיוחדת, העניקו לה טבעת זיהוי ושיחררו אותה לדרכה, בתקווה כי תצליח לקנן בטורקיה
טיבוע ציפורים שגרתי ופתוח לקהל הרחב שהתקיים בשבת בפארק לכיש באשדוד על ידי צפרי החברה להגנת הטבע בשיתוף עם "חופית" חברת התיירות העירונית של אשדוד, הניב ביקור מפתיע ונדיר במיוחד של ציפור שיר קטנטנה, שטעתה בניווט בדרכה חזרה מאפריקה.
"נראה כי נדידת האביב עדיין חזקה ובמסגרת עשרות הציפורים שנלכדו ברשתות מיוחדות כדי שנוכל להצמיד להן טבעת זיהוי, הגיעה אחת נדירה במיוחד", אומר יואב פרלמן, חוקר במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע. בזמן שפרלמן הציג בפני המבקרים שהגיעו לפארק את הציפורים השונות שנלכדו ברשתות, הגיע הצפר אלי חביב, עם ציפור שיר מיוחדת במינה, אותה הוא הוציא מהרשת.
כדי לטבע את הציפורים, הן נלכדות ברשתות מיוחדות שאינן פוגעות בהן, נשקלות, נמדדות, מסומנות בטבעת זיהוי ייחודית ומשוחררות לאחר מכן לדרכן. סימון הציפורים מאפשר לחוקרים לעקוב אחרי מסלול הנדידה של הציפורים מדי שנה.
"עלוויות הן ציפורי שיר קטנות שחיות בעיקר ביערות ונוהגות להסתתר ולחפש מזון בעלוות העצים. במשפחת העלוויות ישנם מינים רבים ודומים, דבר שמקשה את הזיהוי שלהם", הוא מסביר. לאחר שבחן בקפידה את הציפור הוא זיהה כי מדובר בעלווית הרים, ציפור שיר בעלת נוצות צהובות וירוקות, שתועדה מאז 2003 חמש פעמים בלבד וזו הפעם השישית שהיא תועדה בארץ.
הודעה נרגשת יצאה ברשת המסרונים של הצפרים בארץ ודיווחה על התצפית הנדירה, דבר שמשך לאזור צפרים סקרנים שהגיעו לצלם ולצפות במבקרת הקטנה, רגע לפני שתשוחרר בחזרה לדרכה בשלום.
לדברי פרלמן, העלווית הקטנה נדדה אלפי קילומטרים מאפריקה והיתה אמורה לנחות ביעד הראשוני בהודו. "היא ככל הנראה סבלה מטעות ניווט קריטית בנדידת הסתיו במקום לעוף להודו. את החורף היא בילתה באפריקה וכנראה טעתה בדרך והיא מנסה כעת להגיע לטורקיה בשלום", הוא מציין.
עד שנת 2003 נצפתה עלווית הרים רק פעם אחת בישראל. מאז 2008 תועדו חמישה ביקורים של עלווית הרים ואשתקד היא נצפתה באזור הרי אילת. "העלוויות חיות ביערות באיזור אירופה ואסיה, הן נודדות דרומה ליערות באפריקה ומזרח דרום אסיה ועפות בסתיו באופן ישיר לאזור הודו. הן מקננות בעיקר באזור טורקיה, איראן, בקווקז ובאזור פקיסטן ואפגניסטן".
להערכת פרלמן, העלווית לא תשלם ביוקר על טעות הנדידה והיא חזקה דיה להמשיך במסע. "היא מנסה לתקן את המסלול ויש לה סיכוי טוב לשרוד את הדרך חזרה. במקום לעוף מזרחה בסתיו הקודם, היא עפה דרומה".
הציפור במשקל של 8 גרם בלבד, זכתה לטבעת זיהוי ושוחררה אחר כבוד לדרך. "זה מרגש לראות ציפור שהגיעה בטעות לכאן ממקומות כה נידחים. אך מעבר לכך, חשוב להמשיך לחקור את התופעה, כי רק כך נוכל לגלות שינויים עמוקים יותר באזור התפוצה של הציפורים הללו", הוא מסכם.