עשרות נשארו ליד הגדר, צה"ל חושש מעוד בילעין
לטענת סוריה, 23 נהרגו ו-350 נפצעו מאש צה"ל במהלך "יום הנכסה", בצבא אומרים שהמספרים מנופחים. החשש הוא מ"אינתיפאדת גדרות" ומחאה כמו בגדה, מה שישפיע על סדרי כוחות. הלילה התקרבו שוב מפגינים לגדר והורחקו בירי
כמה עשרות מפגינים סורים נשארו הלילה (יום א') בשטח הסורי הסמוך לגדר הגבול עם ישראל במג'דל שמס ובקוניטרה. רעש רימוני הגז והאש החיה שירה צה"ל לעבר מאות המפגינים שהתאספו שם שעות לפני כן במסגרת מחאת "יום הנכסה" התפוגג בעיקרו, אולם מדי פעם נשמעו עדיין יריות בודדות של חיילים, שנועדו להרחיק מפגינים שניסו לבדוק את ערנותם ולהגיע לגדר. לטענת סוריה, מאש צה"ל נהרגו היום 23 מפגינים בגבול וכ-350 נפצעו.
יום דמים בגבול הסורי - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- ארה"ב הביעה דאגה: "לישראל הזכות להגן על עצמה"
- המכשול עצר את הסורים. בינתיים / רון בן-ישי, פרשנות
- האופוזיציה: אסד משלם אלף דולר לכל מפגין בגבול
- תושבים במג'דל שמס תקפו חיילים באבנים כבדות
- קצין בפיקוד הצפון: הירי לעבר הסורים "לא פראי"
המפגינים שוהים בשתי נקודות: סמוך לכפר מג'דל שמס, ובאזור מעבר קוניטרה. בלילה האיר צה"ל את האזור בנורי תאורה, כדי למנוע הסתננויות. במג'דל שמס צפויים גם היום ההורים להשבית את מערכת הלימודים. גם כוחות משטרה שהו הלילה בכפר, וערכו שיחות עם הנכבדים.
אחרי הכשל שהתגלה ב"יום הנכבה" ב-15 במאי, אז פרצו מאות סורים את הגדר ונכנסו למג'דל שמס, הביעו אמש בצה"ל שביעות רצון מההתנהלות ב"יום הנכסה". עם זאת, בצבא מודאגים מ"אינתיפאדת הגדרות" שמסתמנת: "פעלנו נכון ובאופן שקול, אבל צריך גם לחשוב איך התופעה הזו מתפתחת, ייתכן שאנחנו עומדים בפני מגמה חדשה עם לא מעט השלכות". ההיערכות המוגברת בגבול הסורי נמשכה גם הלילה, תוך החלפת כוחות ושליחת חיילים לרענון. "אנחנו באירוע מתמשך, ולא נאפשר לעבור את הגבול ולפגוע בתשתיות", אמרו גורמים צבאיים.
מוקדם יותר היום נראה הגבול בין ישראל לסוריה כמו זירת קרב ולא כמו התמודדות של צבא חמוש עם כמה מאות מפגינים בלבוש אזרחי. אחד הקצינים שפיקדו על כוחות צה"ל במקום סיפר שלא הסיר את הקסדה מאז אתמול בלילה, וכי החיילים שם לבושים כולם אפודי קרב וציוד קרבי מלא. "מה שקורה כאן עכשיו זה למעשה ספטמבר", הסביר מפקד בכיר, על רקע ההערכות שבספטמבר, כשהפלסטינים יבקשו מהאו"ם להכיר במדינתם, ייצאו לדרך צעדות עממיות נרחבות יותר. "לא צריך להסתכל על לוח השנה ולהמתין, האפקט של ספטמבר כבר נכנס לתוקף".
נתניהו בתגובה: "בעיית הפליטים לא תיפתר בישראל"
בצה"ל הביעו לאורך כל היום סיפוק מההיערכות לאירועים ומהתפקוד של החיילים. "היינו יכולים לבחור בדרך קלה יותר - ירי לא מבוקר, אבל הוחלט לפעול באופן נקודתי מאוד", אמרו גורמים צבאיים, שטענו כי הנתונים שמספקים הסורים על מספר הנפגעים מנופחים ומוגזמים. בישראל הפנו היום אצבע מאשימה לעבר הממשל הסורי: "לא רק שהוא לא מונע את העימותים, נראה שהוא גם מעודד את המפגינים", אמרו בצבא. קצינים ציינו כי גם כשכבר נראה ניסיון מסוים מהצד הסורי לעצור את המפגינים, היה זה ניסיון כושל: "זה מעיד על רפיסות השלטון", הסבירו.
גם גורמים מדיניים האשימו את משטרו של בשאר אסד בליבוי המהומות. "המשטר הסורי עודד את המהומות כדי להסיט את תשומת הלב מהטבח בסוריה", האשימו בהתייחס לדיכוי האכזרי של כוחות אסד את מפגיני האופוזיציה בארצו. "האחריות למתרחש מוטלת על הסורים ועל המשטר הסורי. בעיית הפליטים לא תיפתר בישראל", אמרו. נתניהו אמר למקורביו כי "עם הקמת המדינה נוצרה בעיית פליטים של יהודים ושל ערבים. בעיית הפליטים היהודים ממדינות ערב נפתרה בישראל והערבים צריכים להבין שבעיית הפליטים הפלסטיניים לא תיפתר בישראל". הוא הדגיש כי "הפלסטינים לא יפתרו את הטענות שלהם לגבי 1948 במדינת ישראל".
אגב, הערב טען גם ארגון אופוזיציה סורי שמושבו בארה"ב כי משטר אסד עודד בעצמו את המפגינים לצאת לעבר גדר הגבול כדי להסיח את הדעת מהמהומות בסוריה. לדברי הארגון, אסד שילם אלף דולר לכל פעיל והבטיח 10,000 דולר לכל משפחה שבנה ייהרג מאש צה"ל.
החשש המרכזי בצה"ל הוא שגדר הגבול עם סוריה תהפוך לזירה קבועה של הפגנות והפרות סדר, כפי שמבצעים פלסטינים ופעילי שמאל באזור הכפרים בילעין ונעלין ביהודה ושומרון מדי שבוע. בין שתי הגזרות יש הבדלים משמעותיים, כמו למשל העובדה שבגבול עם סוריה אפשר להשתמש בגז מדמיע באופן מוגבל מאוד משום שלפי החוק אין להשתמש בחומרים כאלה מעבר לגבול באופן קולקטיבי. אם ההפגנות יימשכו, בצה"ל יצטרכו לשנות את ההיערכות גם מבחינת כוח אדם: "כבר עכשיו יש לנו כמה גדודים מושבתים שנמצאים כאן במקום בתוכניות הרגילות שלהם", הודה גורם צבאי.
השפעה על האימונים וגיוס המילואים
לוחמים מגדוד הנדסה קרבית שהיו באימון גדודי הוקפצו היום לאזור מג'דל שמס על רקע האירועים. "אנחנו בעתודה", סיפרו, "וצריכים לסייע אם תהיה התפתחות, זה קצת כמו עבודה של שוטרים - אבל זאת המשימה". בצה"ל יודעים שאם יתפתח גל של צעדות מחאה, הדבר עלול לפגוע באימונים ולהגביר את הצורך בחיילי מילואים. "קשה לדעת איך זה יתפתח, ואנחנו נשענים הרבה על מודיעין גלוי. הכל יכול לקרות", אמר קצין בכיר. לדבריו, לפי שעה אין כוונה בצה"ל לשנות את המדיניות ולפעול ביתר אגרסיביות נגד המתפרעים הסורים: "נמשיך לפעול באופן שקול וזהיר עד שיעזבו".
את יום ה"נכסה", מילה שמשמעה בערבית "תבוסה" או "מחלה חוזרת", ציינו היום הפלסטינים במדינות ערב במלאות 44 שנים למלחמת ששת הימים, שבה נכבשו יהודה ושומרון, עזה ורמת הגולן. הם ביקשו לציין את היום הזה בצעדות
מחאה המוניות אל גבולות ישראל כפי שעשו ב"יום הנכבה" ב-15 במאי, היום שבו ציינו את אסונם - הקמת מדינת ישראל, אולם הפעם מלבד האירועים בגבול הסורי ובאזור ירושלים לא נרשמו תקריות אלימות בגבולות אחרים.
בגבולות עם לבנון, מצרים, ירדן ואפילו עזה נשמר הפעם השקט בניגוד ל"יום הנכבה", ומוקד התסיסה היחידי מלבד הגבול הסורי היה באזור ירושלים. התפרעויות נרשמו בין השאר במחסום קלנדיה ובשכונות אבוּ טוֹר וסילוואן. לוחמי מג"ב השתמשו בגז מדמיע נגד מפגינים שיידו אבנים, ושוטר אחד נפצע קל. שמונה פלסטינים נעצרו.