שתף קטע נבחר

 

דו"ח: יותר מ-5,000 פצצות גרעין פרושות בעולם

מכון שבדי קובע כי המתיחות בין הודו לפקיסטן הופכת את דרום אסיה לאזור היחיד בעולם שבו מתנהל מירוץ חימוש גרעיני. רוסיה וארה"ב מחזיקות יחד כ-20 אלף פצצות גרעין. וישראל? "נראית כמי שממתינה לראות מה יקרה עם התוכנית האיראנית"

יותר מ-5,000 פצצות גרעיניות הפרושות ברחבי העולם מוכנות לשימוש מיידי וכ-2,000 מהן מוחזקות בכוננות גבוהה - כך עולה מדו"ח שפרסם הלילה (יום ג') המכון השבדי לחקר השלום העולמי. מהדו"ח עולה עוד כי המעצמות ממשיכות בפיתוח גרעיני, דבר שהופך את האפשרות לפירוז עולמי מ"נשק יום הדין" - לבלתי אפשרי בעתיד הקרוב.

 

 

מכון SIPRI העומד מאחורי הדו"ח נחשב לעצמאי, אך מקבל 50% מכספיו מממשלת שבדיה. לטענתו, שמונה מדינות ברחבי העולם מחזיקות בפצצות גרעין: ארה"ב, רוסיה, בריטניה, סין, צרפת, הודו, ישראל ופקיסטן. יחד הן מחזיקות ביותר מ-20,500 ראשי קרב גרעיניים.

 

מהדו"ח עולה כי נכון לחודש ינואר החזיקה רוסיה ב-11 אלף ראשי קרב גרעיניים, מהם 2,427 פרושים. ארה"ב מחזיקה ב-8,500 ראשי קרב, מהם 2,150 פרושים. הסכם START החדש שנחתם בין שתי המעצמות בדצמבר 2010, קובע כי שתיהן יצמצמו את ארסנל ראשי הקרב הפרוסים שלהן ל-1,550 לכל היותר. לפי הדו"ח 6 המדינות הנוספות מחזיקות בין 80 ל-300 ראשי קרב כל אחת.

 

"חמש המדינות שמוכרות באופן חוקי במחזיקות בנשק גרעיני, כפי שנקבע בהסכם לאי הפצת נשק גרעיני ב-1968 (NPT), פורשות מערכות גרעיניות חדשות או שהודיעו שבכוונתן לעשות זאת", נכתב בדו"ח בהתייחס לארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת. "הודו ופקיסטן מרחיבות את יכולתן לייצר חומר בקיע למטרות צבאיות".

 

מנהל המכון, דניאל נורד, אמר כי המתיחות בין הודו לפקיסטן הפכה את דרום אסיה לאזור היחיד בעולם שבו מתנהל מירוץ חימוש גרעיני. עוד צויין בדו"ח כי ישראל, שמעולם לא הצהירה על עצמה כבעלת נשק גרעיני, "נראית כמי שממתינה כדי לראות כיצד תתפתח תוכנית הגרעין האיראנית". 

 

צפון-קוריאה מתוארת בדו"ח כמדינה שייצרה ככל הנראה מספיק פלוטוניום כדי לבנות מספר קטן של ראשי קרב גרעיניים, אך לטענת המכון אין די מידע גלוי המאפשר לקבוע אם בידה פצצות מבצעיות. נורד הדגיש כי האפשרות שפקיסטן תאבד שליטה על חלק מהארסנל הגרעיני שלה - היא חשש מרכזי. הוא גם הביע דאגה מהאפשרות שישראל וארה"ב "יחליטו להתערב ולעשות משהו בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה ומדבדב חותמים על START
צילום: AFP
פיצוץ גרעיני (ארכיון)
מומלצים