שתף קטע נבחר

גרמניה: דמיאניוק לא יוסגר למשפט בספרד

בית המשפט העליון במדריד מאשים את דמיאניוק בסיוע לרצח עם ופשעים נגד האנושות בעת שלטענתו שימש כשומר במחנה הריכוז פלוסנבורג. 60 אזרחים ספרדים נספו במחנה

בית המשפט במינכן הודיע היום (יום ה') כי דחה את בקשת ספרד להסגיר לידיה את פושע המלחמה הנאצי ג'ון דמיאניוק. ספרד מבקשת להעמיד את דמיאניוק לדין במדריד על פשעי מלחמה נוספים שלטענתה ביצע כאשר עבד במחנה הריכוז פלוסנבורג. לפני כחודש הורשע דמיאניוק בסיוע לרצח של 28,060 יהודים ב-1943, בעת ששימש שומר במחנה המוות סוביבור. בית המשפט גזר עליו חמש שנות מאסר, אך שחרר אותו עד לדיון בערעורו.

 

בשנה שעברה העיד היסטוריון גרמני, מתיאס מייסנר, במשפטו של דמיאניוק והציג ראיות לכך שאדם בעל שם דומה ומספר תעודת זהות נאצית זהה לזה של דמיאניוק שירת כשומר בפלוסנברג. הוא הביא עמו מסמכים מקוריים, לפיהם אדם בשם "Demianiuk" או "Demenjuk" היה שומר במחנה בחודש אוקטובר 1943.


אסירים בפלוסנבורג (מתוך אתר המחנה)

 

בינואר השנה האשים שופט בית המשפט העליון במדריד, איסמאל מורנו, כי דמיאניוק עבד כשומר בפלוסנבורג, בעת שהוחזקו שם 155 אזרחים ספרדים ו-60 מהם נספו. מורנו האשים את דמיאניוק בן ה-91 בסיוע לרצח עם ופשעים נגד האנושות וביקש להסגירו למשפט בספרד.

 

דובר בית המשפט במינכן אמר היום כי הבקשה נדחתה כבר בסוף החודש שעבר. הוא הטיל ספק בראיות שבידי מורנו ובסמכותה השיפוטית של ספרד.

 

על פי אתר האינטרנט של המחנה, שבו פועל כיום מוזיאון, במקום הוחזקו כ-100 אלף בני אדם מ-47 מדינות. בהם גם מתנגדים לנאצים.

רובם היו מפולין וברה"מ. ימים לפני השמדתו צעדו אליו אלפי אסירים ממחנה המוות בוכנואלד. האסירים עסקו בחציבת אבנים במחצבה שהוקמה במקום.

 

דמיאניוק שוהה בימים אלה במוסד סיעודי בגרמניה וממתין לערעור על הרשעתו. משרד התובע במינכן ערער על ההחלטה לשחררו, כמו גם על העונש עצמו. התביעה דרשה לגזור על דמיאניוק שש שנות מאסר. כלי תקשורת בגרמניה העריכו לאחר שחרורו כי דמיאניוק לא ישוב יותר לכלא, בשל גילו המתקדם ומצבו הבריאותי, וכי את שארית חייו הוא יעביר ככל הנראה בבית אבות, על חשבון משלם המסים הגרמני.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דמיאניוק. הורשע בסיוע לרצח 28,060 יהודים
צילום: AFP
המוסד הסיעודי שבו שוהה דמיאניוק בגרמניה
צילום: AP
מומלצים