שתף קטע נבחר
 

קותי איבד את ידיו; אופיר השיב לו את הנגישות

קותי גרשוני איבד את שתי ידיו כקצין הנדסה, וראייתו ושמיעתו נפגעו. אופיר זנדני, סטודנט במכון הטכנולוגי בחולון, ניגש לעצב במיוחד עבורו פתרון למזיגת מים מקומקום במסגרת פעילות של עמותת מילבת. ליווינו את המפגש המרגש בין השניים

לא בכל יום פוגשים אנשים בעלי השראה רבה כל כך: כשמקשיבים לסיפורו של קותי גרשוני מרמת השרון, אי אפשר שלא לקחת נשימה עמוקה ולהיכנס לפרופורציות האמיתיות של החיים. 

 

  • הכתבה מלווה בכתוביות להנגשה לכבדי שמיעה

 

גרשוני, יליד ראשון לציון, עבר מסלול רגיל של ילדוּת ונערוּת. בשנת 1961 התגייס לצה"ל ושירת בהנדסה קרבית. בסוף שנות ה-60 שימש כקצין הנדסה של חטיבת הצנחנים בבקעה, ובאחד האירועים שבהם עסק בנטרול מטעני חבלה התפוצץ אחד מהם.

 

 

שתי ידיו נקטעו, ראייתו ושמיעתו נפגעו קשות. "במקום לנטרל את המטען, הוא 'נטרל' אותי'", הוא אומר. לדבריו, שני דברים אתגרו אותו במיוחד: "האחד, אין ספר הדרכה למצבים כאלו, והשני, הנכות נעשית תוך שבריר שנייה. רגע אחד האדם מתפקד, ורגע אחר כך הוא חסר ישע. לכן אחת הבעיות שעומדות בפני נכים היא שהפער שקיים אצל כל אחד, בין הרצון לבין היכולת, גדול יותר אצלם".

 

השנים הראשונות אחרי הפציעה היו קשות מאוד עבורו בשל מורכבות הפציעה. "אנשים שנפצעו בשלב מאוחר בחייהם צריכים פתאום לחפש דרכים להתגבר על דברים שהיו בסיסיים ומובנים מאליהם בשבילם, כמו גילוח, צחצוח שיניים ונעילת נעליים. נפער פער בעייתי וקשה".

 

כדי לגשר על הפערים הללו, יצר גרשוני קשר עם דניאל ברק, מהנדס ממכון ויצמן, שסייע לו בפתרונות רבים. לימים הקים ברק עם הפרופסור רפי רוזין ז"ל את עמותת "מילבת". העמותה נועדה לתת מענה בדיוק לצרכים הללו, להעלות את רמת העצמאות של ילדים, מבוגרים וקשישים בעלי מוגבלויות, לשפר את תפקודם ואת איכות חייהם ולאפשר להם להשתלב בחיי הקהילה באמצעות סביבה טכנולוגית נגישה.

 

כיום מונה העמותה כ-300 פעילים מגופים מובילים ומתנדבים מתחום ההנדסה, האלקטרוניקה, הבריאות והמחשבים העוסקים בפיתוח ובהתאמה אישית של אביזרי עזר לבעלי צרכים מיוחדים.


אביזר עזר נוסף מבית העמותה: עט המתלבש על האצבע, בעיצוב תום פורטוגלי מהחוג לעיצוב של סמינר הקיבוצים (צילום: מילבת)

 

גם אופיר זנדני, סטודנט לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי בחולון, שמע על הצורך של גרשוני בפעולה בסיסית כמו מזיגת מים מקומקום, והחליט לקחת חלק בפרויקט עיצוב שבמסגרתו ערך מחקר מעמיק כדי למצוא פתרון יצירתי ויעיל עבורו.

 

למרות האתגרים שניצבו בדרכו של גרשוני, כיום הוא נשוי, אב לשלושה ילדים וסב לחמישה נכדים. לימים הוא עבר לאקדמיה, לחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, ומוגדר כפרופסור אמריטוס. "אני ממשיך בפעילות באוניברסיטה, שם אני מעביר סדרת הרצאות בהתנדבות, והתמורה שהמאזינים משלמים מועברת למלגות לסטודנטים בחוג", הוא אומר.

 

עמותת "מילבת" תחגוג ביום שני ה-13 ביוני אירוע חגיגי במדיטק בחולון לציון 30 שנות פעילות. האירוע, בהנחיית השופט בדימוס וינוגרד, יכלול בין היתר הענקת מלגות לזוכים בתחרות עיצוב ארצית לפיתוח אביזרי עזר לאוכלוסיות בעלי צרכים מיוחדים, במעמד יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה ח"כ מאיר שטרית וח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרכים להתגבר על דברים שהיו מובנים מאליהם
צילום: חגי דקל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים