"10,000 פליטים סורים מחכים להיכנס לטורקיה"
פעיל זכויות אדם טען כי עוד רבים בדרך לחצות את הגבול ולהצטרף ליותר מ-4,000 פליטים שכבר נמלטו מהמדינה. "חיילים הרגו את הצעירים בכפר", תיארו תושבים את הקרבות
עשרת אלפים סורים שברחו מהקרבות עם כוחות הביטחון מתאספים ליד הגבול עם טורקיה, בתקווה להצטרף ליותר מ-4,000 פליטים שכבר יצאו מהמדינה - כך העריך היום (שבת) פעיל זכויות אדם, שסיפר כי המשפחות הרבות מצאו מקלט מתחת לעצים. לפי הדיווחים, אתמול נהרגו 36 בני אדם בהפגנות נגד השלטון.
"הנשיא אסד, אתה הפכת את התינוק שלי ליתום - אין לך חשש מאלוהים?", תהתה אשה במחנה הטורקי למצלמות הטלוויזיה. הפליטים הפגינו נגד המשטר בדמשק: "אנחנו רוצים חופש וחירות".
מאבק הדמים בערי סוריה נמשך בסוף השבוע, כשאיתו גובר גם זרם הפליטים הבורחים מבתיהם. אתרי אופוזיציה וארגוני זכויות אדם טענו שאתמול נהרגו לפחות 36 בני אדם ונפצעו מאות אחרים. מרבית ההרוגים היו בעימותים בין מתנגדי השלטון לכוחות הביטחון במחוז אידלב, בו נמצאת ג'סר א-שורור, העיירה המרכזת את עיקר תשומת הלב בימים האחרונים.
ילדי סורי שברח עם משפחתו (צילום: AP)
מרבית מהפליטים נמלטו מג'סר א-שורור, שבצפון סוריה, בשל פשיטה של כוחות צבא ומשטרה אתמול.
דיפלומט בכיר באנקרה העריך ש-4,300 סורים חצו את הגבול לתוך המדינה. העיתון הטורקי "הורייט" פרסם ראיונות עם פליטים שסיפרו על רצח קרוביהם. "חיילים סורים הרגו גברים צעירים בכפר שלי", אמרה קשישה הממתינה בגבול. תושבי ג'סר א-שורור, שהצליחו לחצות את הגבול לטורקיה, טענו שחיילים איראניים לקחו חלק בעימותים לצד כוחות הצבא הסוריים.
לפי עדות של פליטה, "כוחות הביטחון הסורים פשטו על הכפר שלי ב-6 בבוקר, והרגו את בעלי. עכשיו הם טוענים שלא קרה כלום – אבל הם משקרים. הם גירשו אותנו ממדינתנו ומאדמתנו". גבר אחר שנמלט מכפרו בסוריה אמר בפני מצלמות התקשורת: "אסד, אין לך מצפון? האם זה הצדק של בשאר?".
סגן שר החוץ של טורקיה הבהיר כי "טורקיה קיבלה בעבר בברכה אורחים רבים שהיו נתונים למצוקה קשה,
ותוכל לעשות זאת שוב".דובר משרד החוץ הטורקי הבהיר: "אנחנו ממשיכים לסייע לפליטים. איננו רוצים לצפות לעוד אנשים – אך אם הם יגיעו נמשיך לסייע להם". עדי ראייה בגבול מסרו כי באחד ממחנות הפליטים הוקם בית חולים שדה, כדי לאפשר טיפול רפואי לפצועים מהעימותים בסוריה. העיתון הטורקי "רדיקל" דיווח שהממשל באנקרה מתכנן להפוך את אזור הגבול לשטח חיץ זמני – אם מספר הפליטים יעלה על עשרת אלפים.
ארגוני זכויות אדם בסוריה טוענים כי מעל 1,100 אזרחים נהרגו על ידי כוחות הביטחון מאז פרוץ המהומות מצד מתנגדי השלטון. על רקע שפיכות הדמים, מקדמות מדינות המערב הצעת גינוי לסוריה במועצת הביטחון של האו"ם. עם זאת, היוזמה של בריטניה, צרפת, גרמניה ופורטוגל מתעכבת בשל התנגדות רוסיה, המחזיקה בזכות וטו.