ארדואן הצביע: 'דיברתי רבות, עכשיו תור הטורקים'
"היום יוחלט מי ינהל את המדינה ב-4 השנים הקרובות ואנחנו נכבד את ההחלטה", אמר ראש הממשלה לאחר שהצביע עם אשתו ובתו. ארדואן צפוי לנצח בבחירות והשאלה הגדולה היא אם ישיג את הרוב הנדרש לביצוע שינויים בחוקה ללא משאל עם
מיליוני טורקים מצביעים היום (יום א') בקלפיות עבור מועמדיהם לפרלמנט וצפויים להעניק לראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן קדנציה שלישית ואחרונה. ארדואן, בתו ואשתו הצביעו בבית ספר יסודי באיסטנבול. לאחר ששלשל את הפתק לתיבת ההצבעה, אמר ראש ממשלת טורקיה כי הסתיימה מערכת בחירות מכובדת. "דיברנו רבות ועכשיו תור האומה לדבר. היום יוחלט מי ינהל את המדינה בארבע השנים הבאות ואנחנו נכבד את ההחלטה".
- ארדואן בדרך לכהונה שלישית: עדכונים שוטפים בפייסבוק של ynet
ארדואן הוסיף כי "לפי הפרטים שקיבלתי, הכל מתנהל בסדר עד כה. אני מאחל ברכה לעמנו".
רפורמות כלכליות מרחיקות לכת. ארדואן בקלפי, היום (צילום: רויטרס)
מוקדם יותר הצביע יריבו הגדול של ארדואן, מנהיג האופוזיציה כמאל קיליצ'דראולו, בתחנת קלפי באנקרה ביחד עם אשתו ובנו. "הגענו לסופה של ריצת מרתון ארוכה", אמר קיליצ'דראולו, יו"ר "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP). "היום זה הזמן של העם להחליט. אנחנו נכבד את ההחלטה שלו. יש אווירה טובה, חגיגה של דמוקרטיה. אני מקווה שהמאמצים שלנו להביא דמוקרטיה וחירות יניבו פירות".
"הצבעתי למען חזרת הדמוקרטיה לטורקיה"
"הצבעתי למען חזרתה של דמוקרטיה נורמלית בטורקיה, שבה אנשים לא מפחדים להביע את דעותיהם".
כך אמר אנג'ין אונסאל, פנסיונר טורקי, שלא חשש לומר כי הצביע בעד האופוזיציה.
מסע הבחירות הסתיים אתמול בשעות הערב עם הצהרות אחרונות מצד ארדואן ומצד מנהיג האופוזיציה קיליצ'דראולו.
על אמצעי התקשורת נאסר להתייחס לבחירות עד לפרסום המדגמים בשעות הערב ובמקביל נכנסו לתוקף תקנות אחרות הנוגעות ליום הבחירות ובהן איסור גורף על מכירת אלכוהול.
בחרה בארדואן? מצביעה באיסטנבול (צילום: EPA)
הקלפיות נפתחו במזרח טורקיה ב-07:00 ושעה לאחר מכן נפתחו גם באיסטנבול שבמערבה. יותר מ-50 מיליון טורקים מחזיקים בזכות לשלשל את פתקיהם בכמעט 200 אלף תחנות הצבעה.
על פי מרבית הפרשנים וסקרי דעת הקהל, הבחירות אינן נסובות כלל סביב יכולתה של "מפלגת הצדק ופיתוח" (AKP) שבהנהגת ארדואן לנצח שוב, אלא סביב השאלה אם תצליח להשיג את הרוב הדרוש לרפורמה חוקתית מבלי להזדקק למשאל עם.
"אנשים לא צריכים לפחד להביע דעותיהם". קלפי באיסנטבול (צילום: EPA)
הצלחה כזו, תיחשב לניצחון סוחף עבור ארדואן שעשוי להוביל אותו, בתסריט מסוים, לכס הנשיאות בעוד כמה שנים ולא כבעל תפקיד סמלי - אלא כגורם המכתיב את עבודת הממשלה.
תדמית של ניקיון-כפיים, לצד הבטחות לרפורמות כלכליות מרחיקות לכת וגם חיבור עמוק למסורת המוסלמית של טורקיה הביאו ל-AKP ניצחון מוחץ ב-2002, על רקע אי-יציבות שלטונית ומשבר כלכלי עמוק. ב-2007, בתום חמש שנות שגשוג כלכלי שכמוהו לא ראתה טורקיה במשך שנים, לא היה ספק מי תנצח שוב.
הסיפור אינו שונה כאמור ב-2011. ארדואן וחבריו ינצחו כי הם מביאים תוצאות: הכלכלה הטורקית צמחה ב-2010 ב-8.9%, והשנה היא צפויה לצמוח בכ-4.5%, האבטלה בשפל והגאווה הטורקית בשיא.