שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

אובמה מותקף: "מדוע אינך מונע הטבח בסוריה"

מבקריו של הנשיא האמריקני טוענים כי המצב בסוריה אינו שונה מזה שבלוב, בה משתתפת ארה"ב במלחמה נגד משטרו של מועמר קדאפי. "הנסיבות שונות. בלוב היתה אחדות שורות", אמר דובר הבית הלבן. במקביל, המערב מתקשה להעביר אפילו החלטה הצהרתית במועצת הביטחון נגד משטר אסד

ממשלו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה מוותקף בימים האחרונים על השוני בגישתו למתרחש בסוריה לעומת תגובתו התקיפה בלוב. כזכור, המערב יצא לפעולה צבאית נגד משטרו של מועמר קדאפי לאחר שמיהר להצביע נגדו במועצת הביטחון בטענה ש"צריך למנוע טבח באוכלוסייה הלובית".

 

בשאר אסד נאחז בכסאו - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

מבקריו של אובמה טוענים כי המצב בסוריה אינו שונה ברבה מזה שבלוב, אך דובר הבית הלבן ג'יי קרני הסביר כי "בנושא לוב, היתה עמידה מאוחדת". קרי, הממשל בוושינגטון מתרץ את היעדר הפעולה הדיפלומטית בסוריה בגלל חוסר אחדות שורות, כפי שהיה במקרה הלובי.  


עסקים כרגיל? תושב ג'סר אל-שוגור מנשק קצין צבא סורי (צילום: AP)

 

"יש נסיבות שונות", אמר הדובר האמריקני, אך לא הסביר את ההבדלים בין המקרה הסורי ללובי. "קראנו לנשיא בשאר אסד להפסיק את האלימות. אנחנו מגנים במלוא החומרה את האלימות נגד האזרחים הסורים", ציין קרני.

  

אופציה צבאית בסוריה? לא בתוכנית האמריקנית

בארה"ב לא שוקלים כלל אופציה צבאית בסוריה, והסיבה לכך די ברורה. היא מסובכת במלחמות באפגניסטן, עיראק ולוב והציבור האמריקני מתנגד להשקעות כספיות עצומות במלחמות בתקופה של משבר כלכלי כבד.

כמו כן, מסקרים אחרונים שפורסמו בארה"ב, רוב הציבור דורש להסיג את הכוחות האמריקניים מאפגניסטן, שבה מוצבים מאה אלף חיילים ומושקעים שני מיליארד דולרים מדי שבוע.

 

כאשר הממשל האמריקני מתרץ את חוסר המעש בסוריה בחוסר אחדות שורות, הוא מפנה למעשה אצבע מאשימה - אם כי לא בצורה ישירה - אל המדינות שמסרבות לגנות באו"ם את הדיכוי הברוטלי של משטר אסד. לפני שישה ימים הציגו בריטניה, צרפת, גרמניה ופורטוגל לראשונה במועצת הביטחון טיוטת החלטה בעלת אופי הצהרתי בלבד נגד סוריה. אולם, רוסיה וסין עדיין מתנגדות לכל החלטה נגד סוריה ובמערב הביע חשש כי השתיים עלולות להטיל וטו אם החלטה נגד סוריה תעלה להצבעה.  


למרות הלחץ עליהם, לא ממהרים לגנות את סוריה. פוטין ומדבדב (AP)

 

האירופים עדיין ממשיכים לפעול מאחורי הקלעים לקידום החלטה ומקווים לשכנע את ברזיל ודרום אפריקה להצטרף לתשע מדינות נוספות התומכות בהחלטה נגד משטרו של אסד, אולם עדיין לא נקבע מועד להצבעה.

 

ההצעה הבריטית: "אסד מפר בשיטתיות זכויות אדם"

הצעת ההחלטה הבריטית נגד סוריה במועצת הביטחון, אליה הצטרפו צרפת, גרמניה ופורטוגל, אינה קוראת לצעדי ענישה מעשיים אלא להחלטה הצהרתית הקובעת שהמשטר הסורי מפר באופן שיטתי את זכויות האדם של אזרחי סוריה. היא גם קוראת לחקירה אמינה ובלתי תלויה של ארגוני זכויות האדם. תשע מתוך חמש עשרה המדינות החברות במועצת הביטחון תומכות בהחלטה - רוב מינימלי הנדרש להעביר אותה. אולם, המערב מנסה לשכנע את המדינות המתנגדות ברזיל, דרום אפריקה והודו לתמוך גם כן בהחלטה ובכך לבודד את סין ורוסיה ולמנוע מהן להפעיל את נשק הווטו. לבנון, החברה במועצת הביטחון כנציגת המדינות הערביות, לא תצביע נגד סוריה במועצה.

 

לא רק במערב מגנים את האלימות בסוריה, אלא גם בשכנתה מדרום, ישראל. "אנו רואים את המזרח התיכון משתנה לנגד עינינו וגם הנשיא הסורי לא יודע איך תיראה סוריה מחר", אמר אתמול הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ.

 

לדברי גנץ, "מדינת ישראל וצה"ל יצטרכו להתאים את עצמם למציאות החדשה. כצבא עלינו להיות ערוכים לכל אתגר, מה שמאפשר לנו זאת היא הדרך שבה הלכנו, מורשת הקרב שלנו, הערכים על פיהם חונכנו והמפקדים בשטח. אנו ניצבים בפני מציאות שבה היחידות יצטרכו להוכיח את יכולותיהן". את דבריו אמ גנץ בערב של פרויקט "אמץ לוחם" של האגודה למען החייל שהתקיים בקריה בת"א.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הנסיבות שונות". אובמה
צילום: AP
טובח באזרחיו כמו קדאפי בלוב? אסד
צילום: AFP
מומלצים