העולם נובח ושיירת חיזבאללה עוברת. לבנון כמשל
למרות המכות התדמיתיות שספג בחצי השנה האחרונה, הצליח ארגונו של נסראללה לעמוד על רגליו ולתפוס עמדות כוח בשלטון הלבנוני. כיצד קרה שאנשיו מאיישים עמדות מפתח בממשלה החדשה בביירות? התשובה טמונה באלימות שמפגין הארגון כלפי מתנגדיו, תוך ניצול המצב הכאוטי בפוליטיקה המקומית
מי שלא עקב אחר המתרחש בלבנון בחצי השנה האחרונה עלול להיות מופתע - כיצד ייתכן שארגון חיזבאללה הצליח לתפוס עמדות כוח בשלטון, למרות סדרת מאורעות שגרמו לו לשפל תדמיתי חסר תקדים בעולם? מבנה הקבינט הלבנוני החדש שהרכיב שלשום ראש הממשלה נג'יב מיקאתי מהווה למעשה קפיצת מדרגה בתהליך השתלטות הארגון השיעי על מוקדי הכוח בארץ הארזים.
- האם לבנון היא מדינת חיזבאללה? דעתכם בפייסבוק של ynet
לאחר כחצי שנה של ניסיונות כושלים נכנע לבסוף מיקאתי והעניק למחנה "8 במרס", שמאחוריו עומד חיזבאללה, 19 מתוך 30 המושבים בקבינט הלבנוני כאשר, בין היתר, הוענק תפקיד שר החוץ לעדנן מנצור מטעם חיזבאללה. זאת לאחר שבינואר האחרון די היה בפרישתם של 10 תומכי חיזבאללה בלבד על מנת להפיל את ממשלתו של ראש הממשלה לשעבר סעד חרירי ולגרור את לבנון לחמישה חודשים של תוהו ובוהו פוליטי.
בובות של חיזבאללה? ראש הממשלה מיקאתי והנשיא סולימאן (צילום: AP)
אחד הדברים המפתיעים ביותר הוא העובדה שבשנה האחרונה ספג חיזבאללה סדרת מכות תדמיתיות אשר היו אמורות, לכאורה, לפגוע קשות במעמדו כשחקן פוליטי "לגיטימי" בזירה הלבנונית. כבר בסוף שנה שעברה גברו העדויות והדיווחים כי בית המשפט הבינלאומי המיוחד ללבנון (STL), שחוקר את ההתנקשות בראש הממשלה הקודם רפיק חרירי, מתכוון להפנות אצבע מאשימה כנגד אנשיו של חסן נסראללה.
חיזבאללה תמך באסד, דגלי הארגון נשרפו בסוריה
בעקבות סירובו של ראש הממשלה דאז סעד חרירי (בנו של רפיק) לגנות את פעילות ה-STL, הפיל מחנה החיזבאללה את הממשלה והצטייר כאשם העיקרי בחוסר היציבות הפוליטית שפקד את לבנון.
לאחרונה ספג הארגון ביקורת נוקבת בעולם הערבי בגין תמיכתו במשטרו הרעוע של בשאר אסד בסוריה למרות שריפת דגלי הארגון בידי המפגינים הסורים עצמם.
אלא שלמרות כל זאת, הצליח חיזבאללה להוכיח שוב את כושרו לשרוד ולהראות לכל כי הביקורת הבינלאומית נגדו - ובמיוחד זו הערבית - אינה אלא בחזקת "הכלבים נובחים והשיירה עוברת".
משחק ביד אמן בשני מגרשים. עצרת חיזבאללה בביירות (צילום: רויטרס)
כיצד הצליח חיזבאללה להשיג הישג חסר תקדים זה? ובכן, בשנה האחרונה שיחק הארגון ביד אמן בשני מגרשים בעת ובעונה אחת: מצד אחד הוא המשיך להתעצם צבאית, תוך שכלול מאגר הנשק שנמצא ברשותו והגדלתו, מבלי שיבחל בהפגנות כוח אלימות בזירה הפנימית כל אימת שנדרש להרתיע או לסלק מהזירה את מתנגדיו.
מצד שני שיחק חיזבאללה את תפקיד ה"בורר" הפוליטי המיושב, כאשר במשך חודשים ארוכים ניהל מושא ומתן פוליטי מתיש ומחושב, אשר בסופו הצליח להשיג למפלגתו ולשותפיו הפרו-סוריים את הרוב המיוחל בקבינט.
על פי הדלפות בלתי רשמיות מתוך עבודת ה-STL, ועדת החקירה צפויה להגיש בקרוב את כתב האישום שבה היא עתידה לבקש לעצור ולחקור באופן פומבי חברי חיזבאללה בגין מעורבותם במותו של חרירי האב בפברואר 2005. אלא שהמציאות השתנתה ללא הכר למן ימי הקמת הטריבונל. בעיצומו של "האביב הערבי", העולם מתעניין הרבה פחות ב"מי צודק", והרבה יותר ב"מי חזק".
לאור חוסר היציבות האזורי ההולך וגובר, יהיה כובד האשמה אשר יוטל על החיזבאללה אשר יהיה, קשה להאמין שארגונו של נסראללה יידרש לוותר ולו במעט על הישגיו האחרונים ועל אחיזתו בעמדות הכוח בלבנון.
גלעד שטרן הוא מתמחה בפרויקט הטרור במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) באוניברסיטת תל אביב