גוזל של תקווה: מלחמה על חייו של עיטם נדיר
גוזל של עיטם לבן זנב, דורס נדיר שבקע והצליח לשרוד בטבע, לראשונה מאז שנות ה-50, חלה במחלת עור קשה שאיימה על חייו. ברשות הטבע והגנים שעקבו אחריו בשמורת החולה, תכננו להצילו בתחילת השבוע, אך הוא נפל מהקן והובהל לטיפול רפואי. התקווה: אם ישרוד, ישוב בחזרה לטבע
אוצר מדינה עם כנפיים בסכנה. הגוזל הנדיר ביותר בישראל של דורס ממין עיטם לבן זנב, שחלה בטבע, חולץ אתמול (ד') על ידי רשות הטבע והגנים ובבית החולים לחיות בר של הרשות והספארי בר"ג, נלחמים על חייו.
מאז תחילת השנה, מנהלים ברשות הטבע והגנים מעקב צמוד אחרי שלושה עיטמים לבני זנב, המקננים בשמורת החולה - שני זכרים ונקבה. בחודש אפריל, לאחר דגירה מוצלחת, בקעו שני גוזלים בטבע, לראשונה מאז שנות ה-50.
בתצפיות שערכו ברשות מדי יום על הקן, נערך מעקב אחרי התפתחות הגוזלים והתנהגות ההורים ממרחק בטוח, כדי לא להפריע לחיות הבר בשגרת חייהן ולסכן את הטיפול בגוזלים. בחודש שעבר, הבחינו פקחי הרשות כי אחד הגוזלים חלה בוירוס אבעבועות בעופות ומת. החשש היה כי גם הגוזל השני נדבק ממנו. בתחילת השבוע, נראו סימנים מעוררי דאגה שהצביעו על קיומה של המחלה בגוזל השני.
ביום ראשון הקרוב תכננו ברשות הטבע והגנים בשיתוף עם חברת החשמל והחברה להגנת הטבע, להביא מנוף מיוחד אל אזור הקינון ולקחת את הגוזל לטיפול רפואי ,כדי להציל את חייו. אך לדורס הצעיר שהיה מספר ימים לפני פריחתו מהקן, היו תוכניות אחרות.
"בתצפית האחרונה אתמול בצהריים, זיהיתי שהגוזל נעלם מהקן. שני הזכרים היו בראש העץ והסתכלו בדאגה למטה, הנקבה השקיפה על המתרחש ממרחק של כ-50 מטר ונראתה חסרת מנוחה" אומר ל-ynet יורם מלכה, פקח רשות הטבע והגנים בשמורת החולה. מלכה חשש לגורלו של הגוזל ובצעד חריג, החל בנסיעה עם רכבו לעבר הקן. "ברגע שהוא על האדמה ובמצב גופני לא טוב, הגוזל הוא טרף קל לתנים ונמיות".
גוזל היסטורי: קינון ראשון מאז שנות ה-50 בארץ ובמזה"ת
מלכה הציץ בתוך סבך הענפים אך לא הצליח לאתר את הגוזל, עד שלבסוף איתר אותו בגובה של ארבעה מטר מעל פני האדמה, כשהוא לכוד בין הגזע הראשי לאחד הענפים הגדולים. מלכה הזעיק עזרה כדי להביא ציוד מכני מתאים להורדת הדורס, אך תוך זמן קצר, העיטם נפל על האדמה ונתפס על ידי מלכה.
העיטם הובא אתמול בערב לטיפול בהול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, כשהוא סובל מחולשה, רזון, אנמיה. עיקר הדאגה של הוטרינרים - אבעבועות קשות שהתפשטו על פניו, כתוצאה מוירוס הנפוץ בעופות ונחשב לנדיר בדורסים כדוגמת עיטמים לבני זנב.
עיטם לבן זנב נחשב לדורס הגדול והנדיר ביותר בישראל ויש לו תפקיד משמעותי בשרשרת המזון. הוא נחשב לצייד מיומן ואגרסיבי, הניזון מדגים, צבי ביצה ושפמנונים. בנוסף, הוא צד קורמורנים ועופות אחרים. עד אמצע שנות החמישים העיטמים דגרו בשמורת הטבע החולה ובעמק בית-שאן.
לאחר ייבוש החולה נפסק הקינון באיזור והעיטמים כמעט נכחדו לחלוטין בישראל. פרוייקט השבת עיטמים לבני זנב לטבע החל בשנת 1992 על ידי רשות הטבע והגנים בחי-בר כרמל. המאבק להצלתם של דורסים נדירים נמצא בעיצומו ובשנים האחרונות אף בקעו מספר עיטמים ששוחררו בחזרה לטבע, וחלקם לא שרדו.
רק בחודש שעבר הורעלו שני עיטמים בוגרים בארץ. כיום מוערכת האוכלוסיה שהושבה לטבע בפחות מ-10 פרטים בלבד. ברשות מציינים כי זהו הקינון הראשון המוצלח בישראל ובמזרח התיכון כולו מאז שנות ה-50.
בטיפול נמרץ: אם ישרוד, ישוב לטבע
ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים יחד עם ד"ר נילי אנגליסטר, וטרינרית בבית החולים וצוות המטפלים, העניקו לדורס טיפול ראשוני ותומך. "הגוזל סובל מהוירוס שגורם לו לדלקת עור קשה ומלאת פצעים בפנים ובמקור. הדבר משפיע על יכולת האכילה שלו והוא מעט רזה", מספרת אנגליסטר ל-ynet. "אנחנו מטפלים בו במזון מיוחד, המכיל ויטמינים ומעניקים לו נוזלים, כי הוא לא מראה נכונות לאכול בכוחות עצמו".
בבית החולים מקווים כי בזכות הטיפול האינטנסיבי הם יוכלו להציל את חייו של הדורס הנדיר ובתום שיקום, אף להשיבו בחזרה לטבע. "אם מצב האנמיה שלו לא ישתפר, יתכן ונזדקק לתרומת דם", היא מוסיפה. העיטם, ששוקל כ-3 קילוגרם נמצא כעת במרפאה ונתון להשגחה קרובה מקרב הצוות הרפואי.
"זה מדהים לראות את ההורים והזכר הנוסף נרתמים כולם כדי לטפל בגוזל בטבע", מסכם מלכה. "המחלה פגעה לגוזל בכושר הראייה ואני בספק אם הוא היה מצליח לשרוד בטבע במצבו הנוכחי, ובטח שלא לעבור את התעופה הראשונה שלו מהקן בשלום".