הוא פשוט שריונר: מלחמת ההתשה בתמונות
עם תחילת מלחמת ההתשה התגייסו בחורים פלוגת השריון של גדוד 52, ועם סיום הטירונות - נשלחו לחזית המצרית. טנקים במוצב "המזח" "האוטו של הבפלה" והווי השריונרים של 1969
אחת ממלחמות ישראל הייתה מלחמת ההתשה, מחודש מרס 1969 (למעשה כבר לפני זה) ועד אוגוסט 1970. לא תמיד סופרים אותה אבל היא, כמו האחרות, הייתה רוויית נפגעים מדי יום, וגם אזרחים נפגעו.
מיד לאחר האופוריה של ניצחון ששת הימים – "ותשקוט הארץ" והיא לא שקטה. בגיוס של חודש פברואר 1969 התגייסו לצה"ל בחורים צעירים שהלכו לחיל השריון. לאחר טירונות ולימוד מקצועות השריון, הם ירדו למרחבי ביר-ת'מדה לפרק אימון השדה. הם התגבשו לפלוגה ב' בגדוד 52, חט' 14, על טנקי מג"ח A3. מביר ת'מדה ירדו לתעלה הבוערת.
בסוף חודש זה הצליחו כמה מחברי הפלוגה ללקט ולאסוף את שמות חבריהם שעדיין איתנו ולקיים באתר השריון-לטרון, פגישה, לאחר 42 שנים. לחיי הרעות!
בכתבה זו אביא מבחר תצלומים שהיו באלבומי חברי הפלוגה, המציגים מאורעות השריון של אותה שנה.
1. מ"מ 1, אילן ברוך. אילן נפצע במלחמת ההתשה, לימים שגריר במשרד החוץ הישראלי.
2. צביקה סיני, נהג טנק בעל כושר תפיסה מהיר, לאחר סיוע של מקבת חש"ן (חיל שריון) 5 ק"ג ומפתח קרקש.
3. הפלוגה התמקמה במחפורות תחת רשתות בעיון מוסה. מחלקה אחת נכנסה למוצב המזח ושתי פלוגות אחרות עסקו בבט"ש ובימי-אש בגזרת המזח.
4. המזח נקרא "לשון היבשה", שנבנתה ע"י המצרים כנמל פורט טאופיק שנכנסה לים אל מול העיר סואץ. עם פרוץ "ההתשה" היה מוצב המזח תחת הפגזות לאורך 24 שעות. תוך כדי ההפגזות נבנה במקום בונקר עם שכבת הגנה מ"רלסים" מפלדה של הרכבת המצרית. הגישה למוצב הייתה על ציר דרך יחיד שבתחילתו ביצות ובהמשך ים סוף משני הצדדים. בתצלום דרך הגישה למוצב ששכן בקצה המזח.
5. טנק ממחלקה 2 על דרך הכניסה למזח. ברקע משאית צה"ל שנשרפה בהפגזה, ליד מגדל התצפית, ומעבר נראית חלקת המים עד לעיר סואץ.
7-6. חיל האוויר כותש את העיר סואץ. צילום מתוך הטנקים של מחלקה 3.
7.
8. הטנק של יגאל שמוחה, מ"מ 3 , עלה על מוקש ופרס זחל.
9. המוצב במזח היה כה צפוף שיכלו לשכון בו רק לוחמי החי"ר. לטנקיסטים הייתה "הגנה טבעית" – הטנק. קשה להיות 24 שעות בטנק, ועל כן בנו סוכות. צופה תורן היה שורק במשרוקית ברגע ששמע יציאת פגז מהעבר השני. אז היה נחוץ להיכנס לטנק כהרף עין. הטנקיסטים היו כה דרוכים שגם סגירת דלת של ארגז קרח הייתה מקפיצה אותם. בתצלום מ"מ 3, יגאל שמוחה, בסוכה מאולתרת. יגאל נהרג באותו קוו מפגיעה ישירה של פגז מרגמה בצריח הטנק שבו היה.
11-10. המקום היחידי בו היה ניתן להשתחרר מהלחץ ולחלוץ נעליים היה חניון הפלוגה בעיון מוסה, מתחת לרשתות ובצל הדיקליות.
11.
12. הצוות של מ"מ-2 , מימין: דוד בן הרוש טען קשר, אמנון מאירשטיין (מואב) נהג וגידי אהרוני תותחן.
13. לעיתים היה מגיע "האוטו של הבפלה" והיה שמח.
14. עיון מוסה, ארוחת בקר בצל ענפי אשל, משמאל חיים אלקן המ"פ.
15. אפלה ונתן מכינים מטעמים.
16. לאחר שלושה חודשי קו, חוזרים לביר ת'מדה ומתחילים להתכונן לתרגיל אוגדתי מלא (הראשון של צה"ל) . מקימים מחנה ליד מעבר הגידי (מיתלה). טנק זה גם עגלה – שמים את המקלחת על הסיפון ונוסעים.
17. שירה מנהלתית לקראת התרגיל. משמאל ז'אנו ציון, דור-נתן עם חבר.
18. "בחורי (בחירי) הגדוד" יצאו לקורס מפקדי טנקים ולקציני שריון. בתצלום בוגרי ק' מפקדי טנקים, משמאל: אבי וינברג, אפלה, נתן, סיני, פרנקו. מישהו מזהה את שאר החיילים?
- לכל הכתבות במדור טיול לעבר