שתף קטע נבחר

 

שביתת הרופאים: הצעדים הכי קשים שבהם נקטנו

ביום שני בשבוע הבא תושבת מערכת הבריאות ובמהלך כל השבוע לא התקיימו ניתוחים. ראש ההסתדרות הרפואית הבהיר כי החרפה נוספת תיתכן בעתיד: "אנו עוד רחוקים מביטוי כל הכעס שלנו". גורם המקורב למו"מ: "הורגים ההתקדמות משיקולי אגו וילדותיות"

העיצומים מגיעים לשיא חדש, והרופאים מתנצלים: "אלו הצעדים הכי קשים שבהם נקטנו", מודה ראש ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, "אבל אי אפשר לעבור לסדר היום לאור הצעת משרד הבריאות. התקוות של המתמחים להקלה בתורנויות נגוזו. החלומות שלנו על ניהול משא ומתן נמוגו. נעשה פה שינוי כיוון לא הגיוני ולא הוגן. קיבלנו את זה קשה".

 

הרופאים הכריזו אמש (ה') על שורה של צעדי מחאה חדשים בעקבות המשבר במשא-ומתן עם משרד הבריאות והאוצר, במסגרתם תושבת ביום שני כל

 מערכת הבריאות בארץ. "וודאי שהחולים משלמים מחיר, ואנחנו מתנצלים על זה", אמר אידלמן ל-ynet, "זה צעד שנעשה בלית ברירה ובלב כבד, מאחר שאין לנו דרכים אחרות להביא לשינוי במערכת הבריאות".

 

ד"ר אידלמן הזכיר כי בקשת בית הדין לעבודה להקל בעיצומים התייחסה לפרק זמן של שבועיים בלבד, שכבר חלף, והזהיר: "אנחנו עוד רחוקים מהקצה של ההחרפה בצעדים, ורחוקים מביטוי כל הכעס שלנו".

 

משמעות הצעדים עליהם הכריזה ההסתדרות היא שבאף יום בשבוע הבא לא יתקיימו ניתוחים אלקטיביים (ניתוחים שאינם דחופים). מאז תחילת מחאת הרופאים לפני כחודשיים וחצי לא ננקטו עיצומים כה חריפים. ראש ההסתדרות הרפואית הודה כי מדובר בצעדים חמורים, "וזה בא על חשבון חולים עם מחלות פחות דחופות, שאיכות חיים שלהם לפעמים נפגעת".

 

עם זאת, לטענתו, "הצעדים מטיבים דווקא עם החולים הכי קשים, חולים עם גידולים סרטניים, שנפגעים בגלל מערכת הבריאות הקורסת ולא עוברים ניתוחים בגלל עומס בחדרי ניתוח. חלק ניכר של חולים עם מחלות קשות, כמו סרטן, יעברו ניתוחים מהר יותר ויקבלו קדימות בימי השביתה".

 

אולם לא כל המטופלים מוצאים בכך נחמה. "ההחלטה מהווה ענישה קבוצתית, כאשר הנפגעים העיקריים הם ציבור החולים ובני משפחותיהם", הלינה יו"ר האגודה לזכויות החולה, עדינה מרקס. "אני קוראת לכל המעורבים לתקן את העיוותים שקיימים היום במערכת הבריאות ולהפסיק את הפגיעה בחולים ובזכויותיהם. הגיע הזמן לשים לזה סוף".

 

"הורגים ההתקדמות משיקולי אגו וילדותיות"

הפיצוץ בשיחות אירע, לטענת הרופאים, לאחר שמשרד האוצר חזר בו מההבנות אליהן הגיעו עד כה ותמך בהצעת משרד הבריאות, לפיה יקוצר משך התורנות מ-26 שעות ל-22 שעות. הרופאים התנגדו, מפני שתוכנית זו דורשת תוספת תקנים ועלולה לגרום להארכה של תקופת ההתמחות.

 

הערב התכנסו במשרדי ההסתדרות הרפואית מנהלי בתי החולים בישראל, ולדברי ד"ר אידלמן, כולם מתנגדים לתוכניתו של סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן. "אני לא מצאתי אף רופא במערכת הבריאות, פרט למנכ"ל משרד הבריאות ולמשנה שלו, שחושבים שזו תוכנית נכונה. זה יהיה מסלול הכשרה שבו הרופאים ילמדו איך להיות תורנים, ולא יידעו איך להיות רופאים".

 

"משיקולי אגו וילדותיות הורגים את ההתקדמות הראשונה המשמעותית שחלה במשא ומתן", ציין לאחר הפגישה גורם המקורב למשא ומתן. הוא האשים גם את מנכ"ל משרד הבריאות כי פוגע בהתקדמות המשא-מתן, "בגלל חוסר אחריות של ילד קטן". גם באוצר, שכלפי חוץ תומך ביוזמה, חוששים כי 160 התקנים שהיו אמורים להתווסף למערכת במסגרת התוכנית בתור "ידיים עובדות", יופנו עתה לקיצור שעות התורנויות ולא יביאו להגדלת התפוקה.

 

עיצומים בחדרי הניתוח לאורך כל השבוע

במסגרת העיצומים הקרובים, ביום ראשון יתקיימו בבתי החולים ברחבי הארץ אונקולוגיים והליכים דחופים בלבד. במקביל, גם האחיות צפויות לצאת במחאה ומכל מחלקה פנימית בארץ יוצאו שתי מיטות. המשמעות: יותר עומס על חדרי המיון. האחיות מוחות על כך שלא כובד הסכם שנחתם עמן לפני חצי שנה וכולל תוספת של 190 תקני אחיות.

 

ביום שני יעבדו בתי החולים במתכונת שבת, ולא יתקיימו ניתוחים או בדיקות הדמיה שאינם דחופים. במחלקות יהיו רופאים תורנים, כפי שיש בשבתות. מרפאות חוץ ומכונים יהיו סגורים. עם זאת, חדרי המיון, היחידות לטיפול נמרץ, מחלקות יולדות, פגיות, יחידות להפריה חוץ גופית, מכוני אונקולוגיה ודיאליזה יעבדו כרגיל.

 

במרפאות של קופות החולים כללית ולאומית לא יהיו רופאים, ומקרים דחופים יופנו לחדרי המיון או למוקדי רפואה דחופה (מר"מים). עם זאת, המרפאות יהיו פתוחות ויינתנו בהן שירותי אחיות, מעבדה, פיזיותרפיה, בית מרקחת ושירותים נוספים. ביום שלישי ימשיכו העיצומים בחדרי הניתוח ויתקיימו ניתוחים אונקולוגיים ודחופים בלבד.

 

ביום רביעי תתרחב המחאה ויושבתו לצד חדרי הניתוח, מרפאות החוץ, המכונים ומחלקות אשפוז יום, כולל מרפאות החוץ הפסיכיאטריות והגריאטריות. עיצומים דומים יינקטו ביום חמישי, אולם בשני הימים ימשיכו לפעול מרפאות יום ומכונים לטיפול בחולי סרטן ובמטופלי דיאליזה. לאורך כל ימי השביתה יפעלו בבתי החולים ועדות חריגים שיוכלו לאשר טיפולים שאינם מוגדרים כדחופים, במקרים יוצאי דופן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת רופאים. ארכיון
צילום: מתי אלמליח
ד"ר ליאוניד אידלמן
צילום: באדיבות ערוץ הכנסת
מומלצים