"חוק גרוניס" עבר בממשלה: נשיא שמרן לעליון?
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה לקדם הצעת חוק של יעקב כץ, לקיצור משך הזמן המינימלי לכהונת נשיא בית המשפט העליון. גרוניס, "שאינו תומך מובהק באקטיביזם", צפוי להרוויח
השרים בעד החוק שאמור לשנות את התמונה בבחירת הנשיא הבא של בית המשפט העליון. ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') קידום הצעת חוק שהציע ח"כ יעקב כץ (כצל'ה) מהאיחוד הלאומי, המקצר את תקופת הכהונה המינימלית של העומד בראש המוסד המשפטי החשוב בישראל. לקראת פרישתה הקרבה של הנשיאה דורית ביניש, החוק עשוי להוביל למשרה הרמה שופט הנחשב שמרן.
כעת קובע החוק ששופט לא יוכל להתמנות לנשיא אם תקופת הכהונה שנותרה לו עד לפרישה הכפויה, בגיל 70, עומדת על פחות משלוש שנים. ההצעה החדשה טעונה עוד הליך חקיקה שלם בכנסת, אולם כבר מעוררת סערה במערכת המשפטית.
בפברואר צפויה ביניש לפרוש, ושלושה חודשים אחריה יפרוש המשנה לנשיאה,
השופט אליעזר ריבלין. במועד פרישת ביניש, השופט הוותיק בבית המשפט העליון (הוותק הוא הקריטריון המקובל לקבלת הנשיאות) יהיה אשר גרוניס, אלא שמשך הזמן שיישאר לו לכהונה עומד על שנתיים ועשרה חודשים בלבד. בשל כך, נכון להיום אמורה להתמנות לנשיאה השופטת מרים נאור. אם החוק ישונה, גרוניס הוא זה שימונה.
שר המשפטים הקודם, פרופסור דניאל פרידמן, ניסה בעת כהונתו להעביר תיקון דומה, ולא הצליח. השר הנוכחי, יעקב נאמן, התנגד להצעת החוק שהועלתה היום בוועדה בראשותו - אך היא עברה בכל זאת ברוב קולות.
משפטנים בכירים העריכו היום בשיחה עם ynet כי הצעת החוק של כץ נועדה אך ורק עבור השופט גרוניס, וטענו: "הוא נחשב שופט שלא דוגל באקטיביזם שיפוטי באופן מובהק,
ייתכן כי חברי כנסת מהימין שלא מרוצים מהתערבות של בית המשפט העליון בדברים מסוימים, רוצים לראות את גרוניס כנשיא".
פרידמן אמר היום בהקשר זה כי "השופט גרוניס הוא שופט מצוין ומתאים לתפקיד נשיא. הצטערתי על כך שהתנאי של שלוש שנים מונע את מינויו ובשעתו הייתי מוכן לקיצור התקופה לשנתיים, אולם הדבר לא עבר אז בוועדה". השר לשעבר סירב להתייחס לשאלה על קיצור הזמן הדרוש למינוי נשיא דווקא בעיתוי הנוכחי.