פישר על חרם הקוטג': "יש גל של פופוליזם"
נגיד הבנק התייחס לחרם הצרכנים ואמר כי "אם מגבילים את המשק מייבוא, בהכרח גורמים להעלאת מחירים". על המחאה אמר: "השורה התחתונה היא שאנשים באים לי-ם ומבקשים שהיא תנזיל להם כסף". בנוסף הביע הנגיד דאגה מהאינפלציה
"יש גל של פופוליזם. זה נוגע לדברים נוזליים: קודם זה היה מים, אחר כך דלק ועכשיו קוטג'" – כך אמר בצהריים (ב') נגיד בנק ישראל סטנלי פישר שהתייחס לחרם הצרכנים על גבינת קוטג' . פישר שאמר את הדברים בכנס פורום קיסריה לכלכלה וחברה המתקיים במכללה למינהל בראשון לציון הוסיף כי "השורה התחתונה היא שאנשים באים לירושלים ומבקשים שהיא תנזיל להם כסף".
סערת הקוטג'
פישר אמר בנאומו: "שמעתי את כל הטענות שעלו עכשיו על הנושא של הגבינות. אני רוצה להגיד דווקא, שאם אתה מגביל את המשק מייבוא, אתה בהכרח גורם להעלאת מחירים. אז נכון שכל אחד רוצה להגן על הענף שלו, ובשיעור בשנה א' בכלכלה היה לי מרצה שאמר ש'המונופוליסט הוא לא איש רע, הוא רק מגן על העסק שלו'.
"צריך לזכור שהמשק הישראלי התחיל לפרוח ולשגשג בשנות ה-60, כשהממשלה החלה לפתוח אותו לשוק הבינלאומי התחרותי. וכשאנחנו משק כל כך קטן, אין לנו ברירה אלא להמשיך ולהיפתח".
הנגיד הוסיף ואמר כי "יש אינפלציה גבוהה בישראל וזאת בעיה, זה מטריד. מחירי הדירות ומוצרים אחרים גבוהים, ציפינו לפחות מזה. הורדנו את הריבית וחששנו מדפלציה וזה לא קרה, ויש אינפלציה. אנחנו צריכים לטפל בזה. הממשלה מנסה לטפל בצד ההיצע של הדירות".
"עליית מחירי הדירות - כמו שהיה בארה"ב"
פישר הוסיף וניתח את שוק הנדל"ן. "האם אפשר לעצור את התייקרות הדירות בלי לגרום לבעיה משקית?", שאל. "יש שמועות שהמצב משתפר, אבל העלייה בשנים האחרונים היתה דרמטית מאוד. זה די דומה למה שקרה בארצות הברית באירלנד ובמדינות אחרות שבהן הדירות התייקרו, התייקרו, כולם היו מרוצים ופתאום גילו ש'רגע, זה עלה למקום בלתי אפשרי', ואז הן נפלו".
לצד הבעיות, פישר אמר כי יש גם הצלחות. "המשק הישראלי נהנה מצמיחה מהירה", אמר הנגיד. "יש אבטלה נמוכה ועלייה מרשימה בשיעורי ההשתתפות בעבודה ומדיניות פיסקאלית טובה, חשבון שוטף שנמצא בעודף, סקטור ההיי טק המפורסם ועכשיו גם גז טבעי. אנחנו לא סין, לא מדינה לא מפותחת, אלא משק עם רמת חיים של 30 אלף דולר לשנה לנפש, אז צמיחה כזאת זה לא דבר של מה בכך.
"היקף הירידה באבטלה הפתיע אותנו לטובה, ציפינו לפחות טוב מזה. אנחנו קרובים לתעסוקה מלאה. וזה לא בגלל שאנשים הפסיקו לחפש עבודה, להיפך, שוק העבודה (עובדים ומחפשי עבודה יחד - ת.ג) גדל בצורה מהירה. גם החוב הלאומי מצטמצם. אף אחד לא היה מאמין שישראל תהפוך למדינה עם עודף מבני, אבל זה קרה".
פישר הוסיף ואמר: "הבעיה היא שההצלחה הגדולה של הייצוא, בזכות הצלחת ההיי טק, יוצרת מטבע חזק ומטבע חזק יוצר תיסוף. לא היינו רוצים שלא תהיה ההצלחה הזאת, ואי אפשר לצפות שלא תהיה בעיה של תיסוף כשאתה מוכר כל כך הרבה. מצד שני, ההתחזקות של השקל לרמה שהיא הגיעה אליה זאת בעיה. אני מעריך את העובדה שהיצואנים מצליחים למכור למרות שהשקל כל כך חזק".
"ייתכן שנוציא יותר על ביטחון"
הנגיד הוסיף והתייחס לפן הפוליטי של הכלכלה. "הממשלה מתמודדת עם המון קבוצות שרוצות שהיא תיתן להן כסף", אמר פישר. "הבעיה היא שאם הכיוון הנוכחי של הגדלת ההוצאות יימשך והממשלה תמשיך להוריד מסים, ואם התוצר לא ימשיך לגדול בקצב הנוכחי, אנחנו עלולים להיקלע לבעיות. הבעיה היא שאנחנו עלולים להצטרך להוציא יותר כסף לביטחון בגלל ההרעה במצב הגיאופוליטי. לא נוכל לעשות את זה ולהמשיך להוריד את שיעורי המס".
פישר אמר עוד כי "יש הבדל עצום בין שיעורי הצמיחה הדמוגרפיים (ריבוי טבעי - ת.ג) של האוכלוסיות בישראל. הבדל עצום, שעשוי להיות בעיה. הגידול של האוכלוסייה הערבית והחרדית הוא עצום. והבעיה היא שאלה הן שתי האוכלוסיות ששיעור ההשתתפות שלהן בעבודה הוא הקטן ביותר. ואם זה לא ישתנה, עלול להיות מצב שמספר האנשים שלא עובדים יהיה יותר ויותר גדול ופחות ופחות אנשים יעבדו ויפרנסו את כולם. בטווח הארוך, זאת עלולה להיות בעיה חמורה".
פישר התייחס לדמוגרפיה בעקבות קריאת ביניים של ח"כ מאיר שטרית (קדימה) שנכח בנאומו. הנגיד דיבר על העוני בישראל, והציג מצגת שהראתה כי בזמן ששיעור העוני באוכלוסייה הישראלית בכללותה בשנים האחרונות לא עלה, שיעור העוני החרדי והערבי עלה בתלילות. "אני לא יודע למה הגרפים של החרדים והערבים כל כך דומים אלה לאלה", אמר הנגיד. שטרית קטע את דבריו ואמר: "בגלל הדמוגרפיה, כי הם מתרבים ואז העוני שלהם גדל".