במקרה של מתקפה כימית - פינוי לקאנטרי קלאב
פיקוד העורף נערך לקלוט ולטהר נפגעי טילים כימיים בבריכות העירוניות. המטרה: "למנוע 'סתימה' של פצועים בבתי החולים"
במסגרת תרגיל העורף, "נקודת מפנה 5", יתקיים בבית החולים אסף הרופא תרגיל המדמה קליטת נפגעים בעקבות נפילת טיל כימי. לצד הפעילות במוסדות הרפואיים, תפעל יחידה צבאית של פיקוד העורף בשם מב"ט (מרכז בדיקה וטיפולים) שתתמקם במתקני ספורט ציבוריים כדי לתרגל קליטת נפגעים קלים או אנשים שנחשפו לחומרים כימיים מבלי שנפגעו.
תרגיל אירוע רב נפגעים. "נסביר שיש להגיע לבריכות" (צילום: דובר צה"ל)
"התפקוד של יחידת מב"ט מאפשר לבתי החולים להתמקד בטיפול בנפגעים. אחרת, במצב של אירוע כזה, הטיפול ופעולות הטיהור של נפגעים קלים או אנשים שלא נפגעו היה 'סותם' את בית החולים", מסביר אלוף-משנה ד"ר אריאל בר, מפקד הרפואה של פיקוד העורף.
ההחלטה לבחור במתקני ספורט, כמו הקאנטרי קלאב, נעשתה בשל התנאים הפיזיים.
"מדובר במקום שיש בו מקלחות, ישנה הפרדה לנשים וגברים וניתן לקלוט ולטפל שם בנפגעים. הקאנטרי קלאב בראשון נמצא במרחק סביר מבית החולים אסף-הרופא, שבו מתבצע התרגול, וניתן להעביר ולווסת נפגעים בינו לבין בית החולים", אמר הקצין הרפואי.
"לא פתרון מיטבי"
איך הציבור ידע בזמן אמת להגיע דווקא לבריכות העירוניות? לדברי אל"מ ד"ר בר, הפתרון נעוץ בהסברה. "עם ישראל קשוב להסברים. נוכחנו בזאת גם במבצע עופרת יצוקה, כאשר ביקשנו מנפגעי חרדה לא להגיע לבתי החולים", אמר הקצין מחיל הרפואה. לדבריו, "אם נסביר לאנשים שמוטב להם להגיע ליחידות מב"ט, הממוקמות גם במרכזי ספורט שמוכרים לציבור זה יעבוד".
לאחרונה הושלם בפיקוד העורף תוכנית התגוננות לכל בתי החולים. במסגרת התוכנית, שעלותה כמיליון שקל, נבנתה תוכנית ייעודית לכל אחד ממוסדות הרפואה למקרה חירום. "יש בתי חולים שתפסו יוזמה והקימו בתי חולים תת קרקעיים או הכשירו חניונים לשמש מקומות ממוגנים לאשפוז.
זה מחויב המציאות, כי לא יכול להיות שבתי חולים יעבדו בשעת חירום בתנאים שיש היום", הסביר ד"ר בר.
במסגרת תיקי ההתגוננות הגדיר פיקוד העורף לבתי החולים כי יש לפנות מחלקות בקומות עליונות, בכל בית חולים אותרו מחלקות או חדרים שנהנים ממיגון יחסי ואליהם יש לפנות חולים בשעת חירום, אותרו החזיתות הפונות לאזורים מאוימים.
ד"ר בר הסביר כי דרוש תקציב רב למיגון של מוסדות הרפואה ברחבי הארץ: "הרכבנו לכל בית חולים תיק התגוננות. זה לא פתרון מיטבי, אלא פתרון ביניים עד שנצליח למגן כמו שצריך את כל בתי החולים. זה לא מחליף את המיליארדים שנחוצים למיגון".