שתף קטע נבחר

 

תיעוד נאצי נדיר: היטלר וקורבנותיו בחזית המזרח

70 שנה אחרי פלישת הנאצים לברית המועצות, התגלה בארה"ב אלבום עם צילומים נדירים שבהם מתועדים מקרוב אדולף היטלר וגם קורבנותיו בחזית המזרחית. ה"ניו יורק טיימס" פרסם את התמונות בניסיון להתחקות אחר הצלם האלמוני והמוכשר

מי הצלם המסתורי שתיעד את תחילת הפלישה הגרמנית לברית המועצות ב-1941 ולכד בעדשתו תוך שבועות ספורים וממרחק כמעט אפסי הן את הקורבנות הראשונים של "מבצע ברברוסה", חלקם יהודים, והן את הצורר הנאצי אדולף היטלר? זאת בדיוק התעלומה שאותה מנסה לפתור העיתון "ניו יורק טיימס", אשר פרסם את התצלומים המסקרנים באתר האינטרנט שלו.

 

בשני עמודים באלבום נראים אסירי מלחמה שנתפסו על-ידי הנאצים בחזית המזרחית של מלחמת העולם השנייה. חלקם לבושים בסחבות, במדים של הצבא האדום או בג'קטים שעליהם טלאי עם מגן דוד. הם עומדים ליד מה שנראה כמו קברים, שייתכן שיועדו להם עצמם.


אסירי מלחמה במינסק. אותה תמונה נמצאת גם ביד ושם

 

ארבעה עמודים אחר כך, אפשר לראות את היטלר מחכה בתחנת רכבת לבואו של עוצר הונגריה, אדמירל מיקלוש הורתי, לפני פגישתם במטה של הפיהרר ב"מאורת הזאבים". באופן מפתיע, הצלם עומד במרחק של כמה מטרים בלבד מהיטלר - אותו מרחק שעמד בינו לבין אסירי המלחמה שצילם.

 

"ברור שלצלם הזה הייתה גישה - ולא מעט כישרון", נכתב ב"ניו יורק טיימס". אבל מי היה הצלם? התמונות נמצאות באלבום רגיל לחלוטין שנקנה בחנות, שעליו לא נמצאו שום פרטים מזהים. לפי התמונות, ניתן להבין שהוא נסע בשיירה של יחידה נאצית שהייתה אחראית על תכנון עצרות. לפי הכתובות על שמשות האוטובוס, המסלול שבו נסע הצלם היה ברלין-מינסק-סמולנסק-מינכן. 


חיילים גרמנים, כנראה במינסק ההרוסה

 

באלבום ניתן לראות מעט מאוד משדה הקרב עצמו, שהיה אז רחוק, אבל הצילומים ממינסק מתעדים את ההרס הרב בבירת בלרוס שנפלה בידי הגרמנים זמן קצר אחרי תחילת מבצע ברברוסה.

 

"כמו מרלן דיטריך" 

האלבום הושאל ל"ניו יורק טיימס" על-ידי תושב ניו ג'רזי, בן 72 העובד בתעשיית האופנה, בתקווה שהסיקור התקשורתי יסייע להגדלת הערך שלו. הוא מעוניין להשתמש ברווחים ממכירת האלבום, שהוא מקווה שיגיעו למאות אלפי דולרים, כדי לכסות הוצאות רפואיות ולסלק את חובותיו.


היטלר מצדיע מתוך חלון רכבת (מתוך אתר הניו יורק טיימס)

 

האיש, שביקש לא לחשוף את זהותו, סיפר כי קיבל את האלבום יחד עם 50 אלף קלפי בייסבול מפועל שעבד עבור מכר שלו. המכר לווה כספים מהאיש, והחזיר את ההלוואה באמצעות הפריטים שהיו בבעלות העובד שלו, שסיפר כי קיבל את האלבום מאיש גרמני שאצלו עבד בעבר. מכיוון שבאלבום יש תמונות של היטלר, כל מי שראה אותו היה בטוח שיש לו ערך רב. "ידעתי שיש לי חתיכת היסטוריה ביד", אמר המוכר, "והייתי מאוד מוטרד מזה שהיא תיפול לידיים הלא נכונות".


אסירי מלחמה, כנראה

 

בניסיון להתחקות אחר הצלם, פנה ה"ניו יורק טיימס" למוזיאון השואה בארצות הברית. "ברור

שהצלם היה מקצוען שידע מה הוא עושה", אמרה ג'ודית כהן, האחראית על אוסף הצילומים במוזיאון. לדבריה, ייתכן שמדובר באיש יחידת התעמולה בוורמאכט, הצבא הנאצי. היא גם גילתה פרט מפתיע - אחד הצילומים באלבום זהה לצילום שנמצא ביד ושם.

 

בזכות המידע הזה התברר כי התמונה צולמה במחנה אסירים במינסק בשנת 1941. בעיתון פנו לדניאל עוזיאל, מנהל תערוכות הצילומים ביד ושם, שסיפר לעיתון כי אין תמונות רבות שבהם נראים אסירי מלחמה יהודים. "בדרך כלל, הם נמסרו לידי האס.אס תוך זמן קצר - והוצאו להורג", הסביר.

 

המומחים שראו את האלבום הסתקרנו לא רק מהתמונות של היטלר או קורבנותיו, אלא גם מדמות נשית מסתורית שמופיעה בסופו, לעתים לצד הצלם ולעתים לבדה. "היא משתדלת מאוד להיראות כמו מרלן דיטריך", אמר פרופסור מרווין טיילור מאוניברסיטת ניו יורק. טיילור ציין כי הצילומים הודפסו על גבי שני סוגים של נייר, ולכן ייתכן שהם לא צולמו על-ידי אדם אחד, אלא על-ידי כמה צלמים - השערה שאם היא נכונה, רק תקשה על המאמצים לגלות מי אחראי לתמונות הנדירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היטלר. "לצלם היו גישה וכישרון"
גם חיילים גרמנים מתועדים באלבום
מתוך האלבום. חייל גרמני יורה בברווז
מומלצים