לא עוזבים את העגלות: "יש סיכון, אך הכסף גדול"
עם סרטון חדש ומאיים מנסים האמריקנים לשכנע צעירים מהארץ שלא להתפתות לעבוד בניגוד לחוק בארה"ב. ישראלים שהיו שם לא נתקלו בהרבה שוטרים מפחידים, אבל החשש מתמיד: "אתה נזהר מכל חיכוך עם הרשויות, ולא יודע אם הוויזה באמת חוקית"
ארה"ב הכריזה אמנם מלחמה על הצעירים הישראלים שמגיעים לעבוד בתחומיה בלי האשרות המתאימות, אבל סביר להניח שגם שם מבינים שלא איומים בגירוש וסרטון קצר יעצרו את המוני החיילים המשוחררים בדרך אל החלום. ישראלים שכבר היו שם וחזרו עם חשבון בנק נפוח יותר, מספרים היום (ד') על הליכה קבועה על חבל דק - בין הכיס שמתמלא בדולרים והחוויה הבלתי נשכחת לבין החשש התמידי שמרחף מפני הסתבכות עם הרשויות.
כפי שדווח אתמול ב-ynet, הרשויות בארה"ב החליטו לאחרונה להילחם בתופעת הצעירים הישראלים שמגיעים לעבוד שלא כחוק במרכזי קניות אמריקניים, כדי לעשות "כסף קל" - בעיקר על-ידי ממכר מוצרים בעגלות. הקונסוליה האמריקנית בתל-אביב השיקה קמפיין שנועד לשכנע צעירים ישראלים שלא להתפתות לעבודות מזדמנות, ולא להאמין למודעות שבהן מובטח להם כי העבודה חוקית ומאושרת על-ידי הרשויות.
צפו בסרטון האמריקני שנועד להרתיע את הצעירים הישראלים:
בסרטון מטעם הקונסוליה האמריקנית, שרואה אור בימים אלה ומופץ באתר "יוטיוב", מובאים סיפוריהם של צעירים שנתפסו על-ידי הרשויות בארה"ב, נחקרו וגורשו בבושת פנים משם. בסרטון מופיעות עדויות של ישראלים שניסו להגיע לארה"ב עם הוויזה הלא מתאימה, וחזרו ארצה עם דרכון חתום בחותמת שחורה גדולה שפירושה - הכניסה לארה"ב אסורה. הם מספרים על חוויית סירוב הכניסה והמעצר, על המחשבות שמלוות אותה, על האובדן הכספי הכבד ועל המבוכה הגדולה.
דיפלומטים אמריקנים מבקשים בסרטון להפריך מיתוסים "מרגיעים" לגבי סכנת ההיתפסות בארה"ב, ומסבירים בין השאר כי רוב העצורים בגין עבירות הגירה מועברים לכלא רגיל - "עם רוצחים ואנסים" - ולא למתקן "רך יותר" שמוקצה לעברייני הגירה.
נזהרים מכל תאונה קטנה או רעש בבית
דוד, תושב מרכז הארץ, נסע לפני כארבע שנים עם שבעה מחבריו הטובים לעבוד בתעשיית העגלות בדאלאס שבטקסס. הוא מספר כי אף שאין פשיטות של ממש של משטרת ההגירה על מרכזי הקניות בארה"ב, ואף שהחשש אינו ברור ומיידי, צעירים ישראלים עדיין נוטים לנקוט משנה זהירות מחשש שייתפסו: "אנשים נזהרים שלא להיות מעורבים בתאונות דרכים, ולו הקטנות ביותר, שיובילו לחיפוש במכונית, וכך למציאת המוצרים שהם מוכרים ולהסתבכות בטוחה. הם נזהרים אפילו לא לעשות בבית רעש שיגרום לשכנים להזמין את המשטרה".
אף שבעת שהותו בארה"ב לא הרגיש פחד, דוד טוען שהיום לא היה נכנס להרפתקה לא-חוקית כזו. "לא הייתי מסתכן בחותמת שחורה או בהרחקה לכל החיים", הוא אומר, ומסביר כי הקמפיין האמריקני יכול להביא להורדה משמעותית במספר הישראלים שנוסעים לעבוד בארה"ב שלא כחוק. "הצעירים אמנם לא תמימים כמו שמציגים אותם בסרטון האמריקני, ולרוב הם יודעים אם הם עובדים באופן חוקי או לא, אבל אני בטוח שסרטון כזה יגרום להם לחשוב שוב, ולרבים מהם - לוותר על העבודה הזו".
נ', תושבת הצפון, יצאה כמה פעמים לעבוד בתעשיית העגלות באירופה ובארה"ב. אם יאפשרו לה לימודיה, היא אומרת, תעשה זאת גם בדצמבר הקרוב, לקראת הכריסמס, אז מגיע הכסף הגדול. לעומת דוד, היא ממש לא מתרגשת מהאזהרות האמריקניות. "אני יודעת שיש בזה סיכון, ובניו-יורק - שם עבדתי - יש יותר ויותר פשיטות של משטרת ההגירה, אבל העבודה הזו עזרה לי לממן את הלימודים, וכך גם לרבים אחרים. זו הכנסה נכבדת בתקופה קצרה".
רק הכסף חשוב
היא מספרת כי הכירה ישראלים שנתפסו כשהם עובדים שלא-כחוק בארה"ב, אך לדבריה מדובר בבודדים. קשה לה להאמין שהסרטון של שגרירות ארה"ב יניא ישראלים נוספים מהגעה לארצו של הדוד סם בניסיון להגשים את החלום - הרבה כסף במעט זמן: "מי שעשה את זה כבר פחות פוחד, ומי שעוד לא יצא לשם - אני לא בטוחה שסרטון שנראה די פתטי יעצור אותו".
אביעד, תושב נתניה, הוא לא אחד מאלה שלקחו הימורים. לפני שיצא לעבוד בארה"ב, טרח לברר ולשאול את השאלות הקשות: "אני לא יודע למה, אבל כבר מהפגישה הראשונה היה חשוב לנו לעשות את זה באופן חוקי. החברה שהעסיקה אותנו הציעה לנו גם לעבוד באופן לא-חוקי, אבל שמענו שעושים בעיות לעובדים, ואמרו לנו שלעבוד ככה זה לחיות כל הזמן
בחשש ולדאוג בכל פעם ששוטר עובר, אז החלטנו שזה לא שווה את הסכנה".
אביעד וחבריו שילמו כמה מאות דולרים עבור ויזת עבודה חוקית לארבעה חודשים. "אתה מבוטח במסגרת הזו, והיה מצוין בוויזה שהיא למטרות עבודה, אז היינו רגועים", הוא נזכר, אבל בראייה לאחור הוא סבור כי מי ששלחו אותו יכולים היו לעבוד עליו בקלות: "לא ממש הבנו את הדברים אז, ובאותה מידה החברה הייתה יכולה לומר לנו שהוויזה חוקית ומתאימה למטרות עבודה גם אם בפועל היא לא. אתה סומך על האנשים, אבל מבחינת החברה העיקר הוא שתביא את הכסף, וכל השאר לא ממש חשוב".