עצמות "הרמב"ם של צפון אפריקה" הועלו לישראל
56 שנה לאחר שנקבר בתוניסיה, עצמותיו של הרב ציון ביתאן ייקברו בישראל - לאחר שהובאו ארצה במבצע חשאי. אלפים צפויים להשתתף בטקס קבורת העצמות בנתיבות
התרגשות בקרב יוצאי לוב ותוניס: רבי ציון ביתאן, מחשובי הרבנים בלוב במאה האחרונה, ייקבר הערב (יום ה') בישראל - 56 שנים לאחר שנפטר. בימים האחרונים הוצאו עצמותיו מקברו בג'רבה שבתוניסיה, וארונו הוטס מחוץ למדינה בחשאי. הרב ייטמן בשנית בחלקת "בבא סאלי" בבית העלמין בנתיבות, כשלטקס צפויים להגיע אלפי אנשים, בהם רבנים, אישי ציבור ובני העדה.
הרב ביתאן, בן למשפחת רבנים ודיינים, נולד בג'רבה בשנת 1860, וכבר בגיל 18 הוסמך לרבנות והחל לעסוק בתורת הסוד ובקבלה. חמש שנים לאחר מכן נשלח לטריפולי, לבקשת ראשי הקהילה היהודית שם, כדי ללמד בישיבת "דאר סוויד" המקומית. עם הגעתו לעיר הפך המוסד התורני שבה למעין "בית ספר לרבנים", ורבים ביקשו ללמוד במחיצת הגאון ולהיסמך על ידו לרבנות. כעבור כמה שנים הוא הוכתר כאב בית הדין בלוב.
בזמן השלטון האיטלקי במדינה החל גל עכור של שנאה ופגיעה ביהודים, והרב ביתאן, מורם הרוחני, היה מהראשונים שגורשו ממנה. בשנת 1955 הוא נפטר בתוניסיה, כשהוא בן 95. בזכות גדלותו בתורה, זכה הרב ביתאן לכינוי "הרמב"ם של צפון אפריקה" ועל מצבתו נכתב כי הוא "הנשר הגדול, בעל הכנפיים, גדול
בתורה ומרביץ תורה".
באישור שלטון המהפכה בתוניסיה, ובמבצע חשאי, עצמות הרב עשו את הדרך ארצה דרך גרמניה. המבצע נערך ביוזמת נכדיו וניניו הישראלים, ובזכות שיתוף פעולה של גורמים תוניסאים – יהודים ומוסלמים.
יו"ר הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב, מאיר כחלון, אמר ל-ynet כי המשימה הייתה "סיפור מאוד קשה ובעייתי במיוחד", אך הוא מנוע מלספר על כך, משום ש"משתפי הפעולה עלולים להיפגע מהפרסום".
נינו של הרב ביתאן, יוסי ז'אן, שהיה שותף למאמצים אלה, אמר: "זו סגירת מעגל עבור קהילה גדולה, ובעיקר עבורנו, בני המשפחה החיים בישראל".