שתף קטע נבחר

 

"עינו, אנסו, רצחו": נפתח משפט בכירי הקמר רוז'

בית הדין לפשעי מלחמה ולפשעים נגד האנושות שהקים האו"ם בקמבודיה, פתח במשפטם של ארבעה קצינים בכירים במיליציה שהטילה את אימתה על המדינה במהלך שנות ה-70

תיקון עולם:  בית הדין לפשעי מלחמה ולפשעים נגד האנושות שהקים האו"ם בקמבודיה פתח לפנות בוקר (יום ב') את הדיונים במשפטם של ארבעת הקצינים הבכירים ביותר שעדיין בין החיים במיליציית קמר רוז', שהטילה אימה על המדינה במהלך שנות ה-70 של המאה ה-20. הרודן פול פוט, שהנהיג את משטר האימים, הלך לעולמו ב-1998 במקום מסתור, מבלי שעמד לדין מעולם.

 

 

קצת יותר משלושה עשורים לאחר שקרס משטר האימים של פול פוט, ארבעה מחברי המעגל הקרוב ביותר לרודן, כולם קשישים וחולים, צפויים לשלם על מעשיהם. לפי ההערכות, בין 1975 ל-1979 חוסלה רבע מאוכלוסיית קמבודיה (כ-1.7 מיליון בני אדם) על ידי המיליציה האולטרא-קומוניסטית ב"שדות הקטל". עוד אלפים עונו, הורעבו ונאנסו ב"אוטופיה החקלאית" של הרודן פול פוט, שכונה "האח הראשון בדרגה". 


רק הנשיא לשעבר (ראשון משמאל) משתף פעולה. הנאשמים (צילום: רויטרס)

 

בין הארבעה, "האח השני בדרגה" נואון צ'אה, נשיא קמבודיה לשעבר קיאו סמפאן, שר החוץ לשעבר ינג סרי ורעייתו, שרת הרווחה לשעבר, ינג טיריט.

הם כולם מואשמים בפשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה, בנוסף לרשימה ארוכה של אישומים אישיים בגין אחריותם למעשי זוועה שביצעו חברי המילציה. עורכי דינם ציינו כי בכוונת כולם לטעון כי הם חפים מפשע.

 

למעט הנשיא לשעבר סמפאן, הנאשמים סירבו לשתף פעולה עם בית הדין, ורבים מאזרחי קמבודיה הביעו חשש כי לא יזכו לשמוע את עדותם של האחראים ליישום הרצחני של האידיאולוגיה הקיצונית שהנהיגו.  


המשפט נפתח 3 עשורים לאחר נפילת משטרו של פול פוט (צילום: רויטרס)

 

ביולי 2010 גזר בית הדין 35 שנות מאסר על קאינג גואק איב, שנחשב ל"תליין הראשי" של המשטר. קאינג, שנודע בכינוי "דוץ'" הורשע ברצח, עינויים, אונס, פשעים נגד האנושות. הוא גם ניהל את בית הסוהר "טול סלנג" (S-21) שסימל את תקופת השלטון האכזרי.

 

הוא הודה כי פיקח על רצח 16 אלף בני אדם וקיבל את גזר הדין באדישות. השופטים נמנעו מלגזור עליו את העונש המקסימלי - 40 שנות מאסר - לאחר שפסקו כי הוא הוחזק במעצר לא חוקי על-ידי צבא קמבודיה בשנים 1999-2007. עונשו של דוץ' ייספר מהיום בו נעצר לפני ב-1994 ולכן בפועל הוא ירצה עונש של 19 שנים בלבד.

 

ההחלטה עוררה סערה בקמבודיה, ובני משפחותיהם של קורבנות המשטר שנכחו באולם מחו על ההחלטה בקול רם ובדמעות. "גזר הדין אינו צודק. הוא הרג כל-כך הרבה אנשים", אמר קאן מוני, שדודתו נרצחה לאחר שנשלחה לבית הסוהר שניהל קאינג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כל הנאשמים קשישים וחולים. אולם בית המשפט
צילום: רויטרס
"האח השני בדרגה" נואון צ'אה
צילום: רויטרס
לא משתף פעולה עם בית הדין. הנשיא לשעבר קיאו סמפאן
צילום: רויטרס
כל הנאשמים טוענים לחפות מפשע. שרת הרווחה לשעבר ינג טיריט
צילום: רויטרס
"יישמו אידיאולוגיה רצחנית". שר החוץ לשעבר ינג סרי
צילום: רויטרס
מומלצים