שתף קטע נבחר
 

להתחיל מההתחלה: חידושים בעולם הקומיקס

קומיקס, שנחשב פעם לתחביב נישתי של אספנים, עובר כנראה לנחלת הכלל, בעקבות פרסום מחודש של עלילות גיבורי העל בגרסאות עכשוויות ומודרניות. קבלו את באטמן האפריקני, לצד הנטיות החדשות של סופרמן. "מה במשבצת" נוסע על ציר הזמן

הוצאת הקומיקס האמריקאית הוותיקה, DC Comics, שזה עתה חגגה את יום הולדתה ה-75, חוזרת בצעד חסר תקדים, לחוברת הראשונה שאי פעם פרסמה. החברה, שמהווה בית לדמויות קומיקס מהמוכרות בעולם כמו סופרמן ובאטמן, החליטה לחדש את קו גיבורי העל שלה ולהוציא לאור מחדש את חוברותיה, החל מזו הראשונה ממש, בספטמבר הקרוב.


אשת חיל מי ימצא? (מימין לשמאל: וונדר-וומן החדשה והישנה)

 

ההוצאה, שמפגרת בשנים האחרונות אחרי יריבתה, ענקית הקומיקס Marvel שאחראית לקומיקסים ולסרטים המצליחים של ספיידרמן, אקסמן ואיירון-מן, החליטה, במהלך אמיץ, שהגיע הזמן למייק אובר. DC מעצבת וממציאה מחדש את כל יקום הגיבורים שלה במטרה לפשט אותו, להצעירו, ולהוסיף ייצוגים אתניים ותרבותיים נוספים לגדוד הגיבורים במסכות שהיא מייצרת.

 

ההיסטוריה של הקומיקס

DC מעוניינת לעלות על גל העניין המחודש בקומיקס שנוצר בשנים האחרונות, בעיקר בזכות סרטי הקולנוע שעוסקים בעולם הקומיקס - תרומתה העיקרית של DC לכך הם שני סרטי באטמן האחרונים של הבמאי כריסטופר נולן - ובכך לעניין את הצופה-קורא הממוצע בחוברות מעודכנות יותר. אולי כי למי שמעולם לא קרא חוברת קומיקס, המחשבה לקחת ליד אחת של סדרה שרצה כבר עשרות שנים יכולה להיות באמת קצת מרתיעה. 

 

סדרות ישנות, כמו אלו של דמויות הדגל סופרמן, אשת-חיל ובאטמן, וגם של דמויות צעירות יותר או מוכרות פחות, דוגמת גרין לנטרן, קיימות כבר למעלה מ-50 שנה. הן נכתבו וצוירו על ידי עשרות כותבים וציירים, כשכל אחד מהם לקח את הדמות למקום אחר והוסיף לה אינספור הרפתקאות ודמויות משנה. התוצר של תהליך העבודה בקומיקס מסחרי גורם לכך שלכל דמות יש עבר מפואר ועולם עשיר, אך לפעמים גם סבוך ובלתי ניתן לפענוח, במיוחד לקורא חדש - שאינו בקיא בהיסטוריה.


מימין - סופרמן בגרסה העכשווית. משמאל - סופרמן הנוסטלגי של הקומיקס

 

אך מסתבר שזה לא הניסיון הראשון לפשט את ההיסטוריה של דמויות הקומיקס. הכלי ש-DC בחרו להשתמש בו בעבר, היה מיני משברים עלילתיים, שונים ומשונים, שגרמו לשינויים מרחיקי לכת בעולם הבדיוני. דמויות נהרגו וחזרו לתחייה, ההיסטוריה שלהן נכתבה מחדש, וסיפורים הוכנסו ל"קאנון", הוצאו ממנו, ואף שבו אליו בחזרה. אבל הפעם מדובר על חידוש בסדר גודל רחב הרבה יותר, הכולל כתיבה והמצאה מחדש של דמויות קלאסיות, על מנת שהקורא המודרני יוכל להתחבר אליהן.

 

נקודת הפתיחה: היקום

מהלך אחד שיעשה באתחול החדש של הקומיקס, הוא עדכון נקודת הפתיחה של היקום. בדומה למה שנעשה בסרט איירון-מן, שבו העלילה הועברה ממלחמת קוריאה למלחמה העדכנית יותר באפגניסטן, כך הופעתו הראשונה של סופרמן, זו המבשרת על עידן הגיבורים, תשונה למועד עדכני יותר.


באטמן הפאריקני של עידן הפוליטיקלי קורקט

 

קורבנות המהלך הזה הם כל אותן דמויות ששורשיהן נטועים עמוק בתוך אירועים היסטורים כמו מלחמת העולם השנייה. דמויות מתור הזהב של הקומיקס, כמו הפלאש המקורי והגרין לנטרן המקורי, כנראה לא ישרדו את האתמול החדש.

 

אך ברגע שמועדון גיל הזהב יוצא לפנסיה, מי שירוויח הם בני המיעוטים העכשווים. במטרה למשוך עוד קהל, דמויות ממוצאים אתנים שונים ובעלי נטיות מיניות מגוונות, שעד כה נדחקו לשוליים, יקבלו מקום דומיננטי ויככבו במספר חוברות גדול מתמיד. 

 

בעולמו של באטמן, לדוגמא, באט-וומן (Batwoman), דמות שעוררה הדים רבים לפני מספר שנים בשל היותה לסבית, תקבל חוברת משלה, וכמוה גם דמות חדשה של גיבור על שחור, שפועל תחת דגלו של איש העטלף באפריקה. באט-וומן אגב, ממלאת עוד תפקיד ביצירת רב-תרבותיות בליין של DC, כיהודייה כשרה.

 

דמויות אחרות שיקבלו יותר "זמן מסך" בחוברות, הן אלו שחורגות מהשילוש הקדוש של תכונות גיבור העל: לבן-סטרייט-נוצרי, כמו החיפושית הכחולה (Blue beetle) מהמוצא הלטיני, סייבורג האפרו-אמריקאי שמככב לצד נכסי צאן הברזל של DC בחוברת שמשווקת כספינת הדגל, "ליגת הצדק", ואפולו ומידנייטר שהתחילו את חייהם כפסטיש על סופרמן ובאטמן - כזוג הומוסקסואלי.


ליגת הצדק. כנראה שיש צדק בעולם

 

Marvel Comics, החברה המבילה בשוק, שבשנים האחרונות נראה שתמיד נמצאת צעד אחד לפני יריבתה הוותיקה, בצעה מהלך דומה לפני שנים במטרה למשוך קהל צעיר יותר, שלא מעוניין בעבר המפואר של גיבורי העל שהוא קורא עליהם. החברה השיקה את קו ה-Ultimate Comics, שעושה את מה ש- DC ינסו לעשות מספטמבר הקרוב, אך במתכונת מצומצמת יותר.

 

כשדמוית הדגל של Marvel זכו לגרסאות צעירות ועדכניות, לצידן ובמקביל, המשיכו לרוץ

החוברות המקוריות, כך שהקוראים  המושבעים יכלו להמשיך ליהנות מהדמויות האהובות עליהן בנוסף לאלו החדשות. 

 

בשבועות האחרונים, Marvel, בתגובה למהלך המפתיע של DC, פתחה גם היא בקמפיין אגרסיבי. קמפיין זה הגיע לשיאו כאשר שוחררו ידיעות לעיתונות על מותו של ספיידרמן בחוברות ה-ultimate comics, טרם מועד פרסום החוברות המחודשות.

 

אבל, למרות כל המאמצים העלילתיים, ניתן לומר שהכלי האחרון, ואולי המשמעותי ביותר ש-DC מתכוונים להשתמש  בו כדי לחזור לקו הראשון, לא קשור בכלל למוצא או לזמן בו חיים גיבורי העל, אלא לשיטת השיווק עצמה. כל 52 החוברות המחודשות יהיו זמינות להורדה באינטרנט, באותו יום בו הן יוצאו למכירה בחנויות.

 

זהו שינוי חשוב בתפיסה השיווקית של תחום שנחשב בעבר לנחלתם הבלעדית של אספנים חובבי הז'אנר. הניסיון להוציא את מוכר הקומיקס מהמשוואה מרמזת על כך שהקומיקסים יהיו נגישים ליותר קהל בזמן אמת. על כך ישמחו, אולי, קוראי הקומיקס של באר שבע, שלא יצטרכו לחכות לפעם הבאה שיזדמנו לתל אביב במטרה להתעדכן בקורות הגיבורים החביבים עליהם.


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באטמן של פעם. עומד לעבור מתיחת פנים ואופי
צילום: עטיפת הקומיקס
לאתר ההטבות
מומלצים