שתף קטע נבחר

 

פייסבוק מזייף: אני לא באמת רותם סלע

עוז זהבי ביקש מכם חברות? משה לוי מהיסודי רוצה לחדש את הקשר למרות שאתם לא מצליחים להיזכר מי הוא? יפייפיה הורסת מפלרטטת איתך? זהירות! לרוב מדובר ביוזרים מזויפים שמעוניינים בפרטים האישיים שלכם כדי להשתמש בהם או להעביר אותם לגורמים עוינים. מדור חדש מאיר את עיניכם

לאחרונה פירסמה פייסבוק נתונים מעניינים אודות שימוש ברשת החברתית במדינות שונות. מהנתונים עולה בין השאר כי ישראל ניצבת במקום הראשון והמאוד לא מכובד בכמות היוזרים המזויפים יחסית לגודל האוכלוסיה.

 

מה זה בכלל יוזר מזויף?

על פי ההגדרות הרשמיות של תנאי השימוש בפייסבוק, לכל אדם מותר להחזיק ביוזר אחד בלבד, המייצג אותו באופן אישי ובלעדי. בפייסבוק יוצאים מנקודת ההנחה, כי מכסת ה-5,000 חברים המותרת היא מספיקה בהחלט. למרות זאת, רבים עוברים על תנאי שימוש זה ומפעילים כמה יוזרים במקביל. חלק עושים זאת מטעמים אישיים, וישנם כאלה המשתמשים בפשטות של הפעלת חשבון פייסבוק על מנת ליצור "צבא" של חברים למטרות שונות, חלקן שיווקיות וחלקן למטרות גניבת זהויות ופעולות עוקץ אחרות.

 

יוזר מזויף, אם כן, הוא יוזר המשתמש במכוון בפרטים שונים מהאדם אשר עומד מאחוריו בפועל, אשר לרוב ישתמש במאגרי תמונות כמו אימאג' בנק, ימלא את היוזר בפרטים אישיים שקריים כמו מקום עבודה ומקום לימודים, ואף ינהל שיחות פיקטיביות עם יוזרים מזויפים אחרים כדי להגביר אמינות.

 

למה זה כל כך מסוכן?

יחצ"נים ואנשי שיווק המשתמשים ביוזרים מזויפים הם לרוב לא מזיקים ורק מעיקים, אך חשוב לדעת כי מי שמפעיל יוזר מזויף למטרות זדוניות בדרך כלל בקיא בעולם המחשבים ובפייסבוק בפרט, ויודע להוציא ממשתמשים תמימים פרטים חיוניים. לכן, מעבר לכך שהם מסכנים אתכם, הם גם מהווים סכנה לחברים שלכם בכך שהם משתמשים בפרטים שהם כבר יודעים על מנת ליצור אצלם אמינות, ולהתרחב באמצעות מעגלים נוספים של חברים. בסוף מישהו נופל במלכודת.

יוזר מזויף יכול לשלוח לכם קובץ במסווה של שיחה תמימה, במייל או בפייסבוק, כאשר הורדה שלו תשתיל במחשב שלכם מערכת המנטרת אליו את כל המידע שהוא צריך. כך, מעבר למידע אינטימי שלא תרצו לחלוק, תוך דקות תהיינה בידיו כל הסיסמאות, ואפשרות כניסה לכל המיילים והחשבונות שלכם. האקר (פורץ) חכם יודע להסוות את פעילותו כך שהוא ממשיך לחטט לכם בפרטים מבלי שאתן בכלל מודעות לעובדה שפרצו לכם. חלקם יעיפו אתכם מהחשבון וישתלטו עליו.

 

אז מה עושים?

  • קודם כל עברו על רשימת החברים ומחקו את מי שאתם לא מכירים או נראה לכם חשוד. אם זיהיתם פרופיל מזויף, אתם יכולים לדווח עליו לפייסבוק ולחסום אותו (באפשרות: report/block this person), כך שלא יוכל לאתר אתכם בעתיד. תוכלו למצוא את האופציה הזו מתחת לרשימת החברים בעמוד הפרופיל שלו.

    אתם גם יכולים להיכנס לאתר www.tineye.com ולאתר באמצעות לחיצה אחת האם אחת או יותר מתמונות הפרופיל שלו גנובות.
  • שנו סיסמאות לפחות אחת לחודש. השתמשו בסיסמה אשר אינה מכילה את שמותיכם הפרטיים, ואשר משלבת אותיות ומספרים. עדכנו את תוכנות האנטי-וירוס. כדאי להיעזר לשם כך בחבר שמבין בנושא.
  • לעולם אל תורידו קבצים אשר אינכם בטוחים שהגיעו ממקור מהימן. גם חברים יכולים לשלוח לכם קבצים נגועים בטעות, או יותר מזה - יכול להיות מצב שבו יוזר מזויף השתלט על פרופיל של מכר ומשתמש בו על מנת לשכנע אתכם להוריד קובץ בתירוץ כלשהו. לכן אם יש חשד - פשוט עדיף לא להסתכן.

 

לסיכום, איך מזהים יוזר מזויף?

  • תמונות הפרופיל שלו אינה תמונה ברורה של אדם, או שהיא "מקצועית" ו"נקייה" מדי.
  • אין אלבומים אישיים, הוא לא מתויג בתמונות ואין "חיים" בקיר שלו.
  • כמות החברים שלו גדולה או קטנה בהרבה מהממוצע.
  • הוא "סלב" הפונה אליכם ביוזמתו.
  • הוא יוזר הנושא שם של עסק/מותג.
  • הוא מנסה לשכנע אתכם שאתם מכירים.
  • הוא "נראה מדהים" ומתחיל לפלרטט איתכם.
  • במידה ואתם משוחחים איתו, שימו לב ש: הוא לעולם לא מוסר פרטים אישיים על עצמו, הוא תמיד ימצא סיבות ותירוצים לכך שהיוזר שלו דליל במיוחד (אני בקושי בפייסבוק, זה יוזר של העבודה, וכו'), הוא ינסה להוציא פרטים אישיים במסגרת שיחה אישית, הוא ישלח קבצים "מסקרנים", הוא יבקש עזרה בעניין הזוי כלשהו.

 

* הכותב הוא ראש תחום תוכן ומדיה חברתית בחברת אופטיוייז שיווק מתקדם באינטרנט

 

 


 

עוד כתבות באתר לאשה

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פייסבוק זה כיף, אבל צריך להיזהר
צילום: IndexOpen
רוב הסיכויים שהוא לא באמת הציע לכם חברות בפייסבוק. עוז זהבי
צילום: ענת מוסברג
יש לה דברים יותר מעניינים מאשר להציע לכם חברות בפייסבוק. רותם סלע
צילום: ענת מוסברג
לאשה בפייסבוק
מומלצים