העליון בארה"ב מאשר: משחקים אלימים לילדים
קליפורניה לא תוכל לאסור על מכירת משחקים אסורים לקטינים; משחקים, קובע בית המשפט, הם רעיונות - ולמדינה אסור להחליט לאיזה רעיונות יחשפו ילדים
המשחק Red Faction: Armageddon, שערוץ המחשבים מבקר היום, משופע בקטעים מרהיבים של פיצוץ איבריהם הפנימיים של יצורים מיצורים שונים; במשחקים כמו סדרת GTA המצליחה מאוד מגלמים פושע במסלול התקדמותו המטאורי בעולם התחתון - החל מגניבת מכוניות ועד לחיסול עדים, התנקשויות באמצעות מטולי רימונים בראשי פשע ולעיתים, אם השחקן חפץ, גם בחיסול שוטרים; ובמורטל קומבט, סדרת משחקי קרבות אחד-על-אחד שראשיתה ב-1992, נהוג לסיים סיבוב מוצלח בקריעת ראשו של היריב מעל גופו, בתלישת הלב הפועם-עדיין מן החזה, וכן הלאה.
כל אלו, כך טען אמש (ב') בית המשפט העליון בארה"ב בעתירה נגד ממשלת קליפורניה, וברוב של 7-2, מוגנים תחת הזכות לחופש הדיבור. בקליפורניה נכנס לתוקפו ב-2005 חוק המגביל את מכירתם והשכרתם של משחקי מחשב "אלימים במיוחד" לקטינים; החוק אסר על מכירתם לקטינים של משחקים שבהם אפשר "להרוג, להטיל מום, לקטוע איברים, או לתקוף מינית ייצוג של אדם". משחקים המתירים לאנוס חייזרים - מותרים במכירה לכל גיל.
יש לציין שהחוק הקליפורני היה בעל שיניים ממש כמו החוקים המנסים להגביל עישון בקרב בני נוער: על בעלי חנויות נאסר למכור משחקים אלימים לקטין - אבל לא לאחיו הגדול או להוריו, ולאלו מותר לתת את המשחק לקטין ללא חשש מתביעה.
להתרשמותכם: הנה כמה סצינות אלימות ממשחקי מחשב עדכניים
פסיקה אולטרה-שמרנית, דווקא
את דעת הרוב בפסיקה אמש כתב שופט בית המשפט העליון אנטונין סקאליה. "אפילו כשהמטרה היא להגן על ילדים", הוא אמר, "ההגבלות על זכות המדינה לפעול תקפות". בפסק הדין נכתב: "למרות שקריאה ביצירותיו של דנטה היא ללא ספק תרבותית ומספקת אינטלקטואלית יותר מאשר משחק במורטל קומבט, ההבדלים בין השניים הם לא הבדלים חוקתיים". הרעיונות המוצגים במשחקי מחשב מוגנים, לפי הפסיקה, בזכות לחופש הביטוי - ולמדינה "אין זכות להחליט לאיזה רעיונות יחשפו ילדים". (לטקסט הפסיקה המלא).
סקאליה, שמונה לבית המשפט העליון על ידי הנשיא האולטרה-שמרני רונלד רייגן ב-1986, הוא אולי הבכיר ביותר בקבוצה של מחוקקים שמאמינים באוריגינליזם - פרשנות מחמירה, ריאקציונרית, של החוקה האמריקנית. האוריגינליסטים מאמינים שבתי המשפט צריכים לנסות ולנחש את כוונתם המקורית של מכונני החוקה ולא להוסיף עליה עדכונים בני ימינו. (פרופיל מצוין של סאקליה אפשר לקרוא - בתשלום סמלי - באתר הניו יורקר). למרות שההגנה על חופש הדיבור היא עלפי רוב נחלת השמאל הליברלי בארה"ב, כאן מדובר בפסיקה שמרנית מאוד: היא מצמצמת את זכותה של המדינה לסייע להורים - ולעיתים להנחות אוצם בכפיה - להגן על ילדיהם מפני תחלואי העולם המודרני, תחלואים המוצאים את ביטויים המזוקק ביותר במשחקים כגון פוסטל 2 מ-2003, שם ניתן להעלות באש עוברי אורח.
רוצים אלימותמצעד הטירוף: המשחקים ההזויים ביותרניצן סדןאלימות פורצת גבולות, עלילה מחרידה, מחלות נפש, ג'וקים וחייזרים יפניים - את כולם תמצאו במצעד המשחקים ההזויים, המסוייטים והמטורפים ביותר. נוסטלגיה מדממת לא לילדיםוהאלימות, מה היא עושה לנו?
מצד שני, ייתכן והדיון הזה חסר טעם: לגבי הקביעה שמשחקים המציגים אלימות גם מחנכים לאלימות - אין הסכמה רחבה. בתחילת השנה סיפרנו לכם שמחקר קנדי מקיף לא הצליח להראות קשר בין חשיפה למשחקים אלימים ובין נטיות אלימות. השבוע אנחנו מתברכים בבשורה נוספת: שיעור הרצח והשוד בארה"ב נמצא בשפל שכמוהו לא נראה כבר עשרים שנה - ומחקר חדש טוען שמשחקי המחשב קשורים לירידה הזו בפשיעה האלימה.
גם לפן וטלר, מגישי תכנית הכבלים האמריקנית "Bullsh*t!", יש מה לומר בנושא: