שתף קטע נבחר

 

צינור הנפט נפגע בדרום, דלק דלף לשמורת טבע

קו הדלק קצא"א בנגב נפגע בעבודות שיפוץ, ועשרות קוב של דלק סילוני נשפכו למעלה צין ולערוץ נחל צין. מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים: "נזק אקולוגי כבד מאוד נגרם לשמורה ולערוץ הנחל". האזור נסגר לתנועת מטיילים

הטבע שוב סובל: במהלך עבודות שיפוץ של קו צינור אילת-אשקלון (קצא"א) בבקעת צין נפגע הבוקר (יום ד') צינור הנפט, ודלק דלף לשמורת צין. הדליפה, שהוגדרה חמורה וגדולה מאוד, פגעה במעלה צין ובערוץ נחל צין. מדובר בעשרות קוב של דלק סילוני שנשפכו בשטח השמורה.

 

מנכ"ל רשות הטבע והגנים, אלי אמיתי, הנחה את כל הצוותים המקצועיים ברשות להגיע למקום. בעקבות זאת, מתקיימת הערכת מצב לאומדן הנזק ולטיפול בו. אזור מעלה צין נסגר לתנועת מטיילים ועשרות פקחים ואנשי רשות הטבע והגנים, בהם אקולוגים, הגיעו למקום.


דליפת דלק הסילוני. "נזק אקולוגי כבד מאוד" (צילום: רשות הטבע והגנים)

 

"אנחנו רואים את האירוע בחומרה רבה ביותר, מדובר בפגיעה בערכי טבע בתוך שמורת טבע", אמר המנכ"ל אמיתי. "אנחנו נערכים לטיפול בנזק באופן המיטבי, על מנת למזער למינימום את הפגיעה בטבע".

 

מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, רביב שפירא, העריך בשיחה עם ynet כי דליפת הדלק גרמה לנזק אקולוגי כבד מאוד לשמורה ולערוץ הנחל. "הדליפה אירעה בשל פגיעה מאחד הכלים הכבדים, שעבדו במקום לצורך עבודות התשתית של קו הנפט", סיפר, "העבודות הללו בוצעו באחריות חברת קצא"א והפגיעה בצינור הובילה לדליפת כמויות גדולות מאוד של דלק. הדלק זרם בכל האזור והגיע כבר לערוץ הנחל".


מנסים לתקן את התקלה (צילום: הרצל יוסף)

 

שפירא הוסיף: "בשעה זו סגרו אנשי קצא"א את הצינור והדליפה הופסקה, אבל כל מה שהיה בו הספיק לזרום החוצה ומדובר בנזק כבד מאוד. על מנת להתחיל לטפל באזור שנפגע, נצטרך להתחיל לשאוב את הדלק, אבל האדמה הפגועה תוצא מפה בהמשך ותועבר לטיפול כפי שעושים בזיהומי קרקע. קשה לדעת בשלב זה בדיוק כיצד יתבצעו פעולות השיקום. אבל מדובר בנזק קשה לשמורה".

 

"קצא"א תחזיר את המצב לקדמותו"

זה עשרות שנים שתוואי צינור הנפט עובר בשטח השמורה וכבר תקופה ארוכה שברשות הטבע והגנים ובמשרד להגנת הסביבה דורשים לשפר את רמת התחזוקה שלו. סגן מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, גלעד גבאי, התייחס לעבודות שיפוץ הצינור שעובר בשמורה שהחלו לפני כחודשיים, ואמר: "המטרה שלהן היתה בדיוק כדי למנוע מקרים כאלה. אבל לצערי מדובר בתקלה".


מקור הדליפה (צילום: הרצל יוסף)

 

בנוגע לשיקום השמורה, גם גבאי העריך כי מדובר בתהליך ארוך. "אפשרות אחת היא שהאדמה המזוהמת תישלח לרמת

חובב וניאלץ לשחזר את השטח. אנו נפעל על-פי ההנחיות של המשרד להגנת הסביבה בנושא הזה".

 

מחברת קצא"א נמסר בתגובה כי "בזמן שיפור פעולות קו דרום, כשלושה קילומטרים דרומית משדה בוקר, ציוד כבד (באגר) של קבלן חיצוני עזב את אזור השיפוץ בקו, ובהוראת פקח רשות הטבע והגנים, חפר מספר מאות מטרים מאיזור השיפוץ ופגע בקו צינור לא פעיל שהכיל דלק סילוני. החברה על-פי הנהלים הפעילה את נהלי החירום, סגרה מגופים ובודדה את קטע הצינור, והנזילה נעצרה".

 

עוד נמסר כי "חברת קצא"א שואבת את הדלק ותתחיל בהליכי תיקון ותחזוקה של השטח ותחזיר המצב לקדמותו וזאת בתאום מלא עם גורמי המשרד להגנת הסביבה והגורמים הרלוונטיים השונים".

 

חברת קצא"א מפעילה שלושה קווים נפרדים להעברת נפט גולמי וקו נוסף המשמש להעברת תזקיקי נפט, בהם דלק סילוני, המשמשים את בסיסי חיל האוויר בנגב. הצינור שנפגע (המכונה קו 16 - י.ד) הוקם בשנות ה-60 ועובר, בנוסף לשמורת צין, בשמורת מצוק צינים הסמוכה לשדה בוקר. תוואי הצינור עובר בחלקו מעל פני השטח ובחלק אחר מתחת

לאדמה. 

 

בעקבות דליפת הדלק הסילוני לשטחי השמורה, אמר ראש מועצת רמת נגב, שמוליק ריפמן כי "התרעתי באחרונה מספר פעמים בפני הגורמים הרלוונטיים על הסכנות הטמונות בקווי הנפט העוברים בשטח השיפוט של המועצה. כבר לפני חודש נרשמו מקרי גניבה של דלק באזור, והיום אנו נאלצים להתמודד עם האסון האקולוגי לשמורת צין".

 

הוא הוסיף "אני קורא לקצא"א להפסיק מיידית את העבודות, לבדוק את ההתנהלות ולהכין תקציב לטיפול מיידי בנזק ולארגון מחדש של הקווים העוברים באזור, על מנת שאסונות כאלה לא יישנו".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצינור שנפגע
צילום: הרצל יוסף
"הנזילה נעצרה"
צילום: צחי אולייניק, רשות הטבע והגנים
מומלצים