שתף קטע נבחר

 

הסנאט מאיים בקיצוץ לרשות עקב פנייה לאו"ם

במקביל למאמצים עם אירופה לחדש את המשא ומתן, הסנאט האמריקני אישר החלטה שלפיה יישקלו הגבלות על הסיוע לרשות הפלסטינית אם תדבק בתוכניתה לפנות לאו"ם בבקשה שיכיר במדינה. בישראל מביעים שביעות רצון

הקונגרס האמריקני מוציא כרטיס צהוב לרשות הפלסטינית. הסנאט אישר הערב (יום ד') החלטה הקובעת כי יישקלו הגבלות על הסיוע האמריקני לרשות הפלסטינית אם הרשות תדבק בתוכניתה לפנות לעצרת הכללית של האו"ם או לגופים בינלאומיים אחרים באופן חד-צדדי, בבקשה שיכירו במדינה פלסטינית. הפלסטינים כבר הודיעו כי יפנו לאו"ם בספטמבר בבקשה כזו, גם בלי השגת הסדר עם ישראל במשא ומתן.

 

כל 89 הסנאטורים שנכחו במליאה הערב הצביעו בעד ההחלטה הפרו-ישראלית, ללא כל התנגדות. הסנאטור היהודי-דמוקרטי בן קרדין ממירלנד והרפובליקנית סוזן קולינס ממדינת מיין הם שהובילו את המהלך לאישור ההחלטה. היא קובעת כי הסיוע לרשות הפלסטינית יופסק "אם הרשות תתמיד במאמציה לעקוף את המשא ומתן הישיר על-ידי פנייה לאו"ם ולגופים בינלאומיים אחרים".


הסנאט האמריקני. החלטה פרו-ישראלית מובהקת (צילום: AFP)

 

סנאטור קרדין אמר כי "הסנאט העביר מסר ברורה לקהילה הבינלאומית, לפיו ההכרה של האו"ם במדינה פלסטינית בשעה זו אינה מקדמת את תהליך השלום. הסדר שלום ישראלי-פלסטיני ניתן להשגה רק דרך משא ומתן ישיר".

 

בהחלטה מופיעה גם קריאה לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, לשקול להשעות את הסיוע לרשות בכפוף לבחינת המהלכים לכינון ממשלת אחדות של פתח לחמאס. לפני כחודש וחצי חתמו בקהיר נשיא הרשות, אבו מאזן, וראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, על הסכם פיוס בין פתח לחמאס, לפיו תוקם ממשלת אחדות פלסטינית שהרכבה יגובש על-די שתי

התנועות, אולם מאז נראה כי המאמצים לעשות זאת נתקעו, ואתמול הודיעו בחמאס כי המאמצים נקלעו למבוי סתום.

 

ההחלטה שעברה בסנאט מאשררת את הקביעה כי "החוק האמריקני אוסר לסייע לרשות הפלסטינית כשהיא חולקת כוח עם חמאס, אלא אם הרשות וכל שריה יקבלו בפומבי את הזכות של ישראל להתקיים ואת כל ההסכמים הקודמים עם ארה"ב וישראל". החלטה דומה לזו שאושרה בסנאט תוצג בקרוב במליאת בית הנבחרים, שאותה מובילים מנהיג הרוב הרפובליקני, היהודי אריק קנטור, ומצליף הסיעה הדמוקרטית, סטנלי הויאר. 293 מחברי בית הנבחרים כבר חתמו על הצעת ההחלטה.

 

בירושלים מרוצים

בישראל הביעו הערב שביעות רצון מהחלטת הסנאט, ובדרג המדיני רואים בצעד האמריקני חיזוק לעמדות שהציג ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בנאומו בפני שני בתי הקונגרס לפני כחודש. ישראל מפעילה בחודשים האחרונים לחץ על מחוקקים אמריקנים, הן כדי שילחצו בעצמם על הבית הלבן ועל הממשל, והן כדי לאיים על הפלסטינים בסנקציות כלכליות אם יחליטו לפנות לאו"ם בבקשת הכרה.

 

בישראל סבורים כי פגיעה בסיוע האמריקני לרשות עשויה להשפיע משמעותית על ההחלטה של הנהגת הרשות לפנות לאו"ם. "בלי הכסף האמריקני אין פלסטין", אמר השבוע גורם ישראלי בכיר, "הפלסטינים יודעים זאת, ולכן יש חילוקי דעות בינם לבין עצמם לגבי השאלה מהו הצעד הנכון מבחינתם". ראש הממשלה או מקורביו לא התייחסו עדיין להחלטה הפלסטינית לפנות לאו"ם בספטמבר.


נתניהו בקונגרס. "חיזוק לעמדות שהביע שם" (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

גורמים מדיניים אמרו: "אנחנו בודקים את העניין ומשמעויותיו. הם כבר אמרו בעבר שיפנו, וזה לא דבר מפתיע. עם זאת, צריך לזכור שהרשות הפלסטינית אינה מקשה אחת, ולא כולם חושבים אותו הדבר. יש גורמים שסבורים כי פנייה כעת לאו"ם

תפגע ביחסי הרשות עם ארה"ב". גם לקשיים בהקמת ממשלת האחדות הפלסטינית סירבו בישראל להתייחס באופן רשמי, אולם בכירים ישראלים ציינו כי "ספק אם הקשיים האלה הם פקטור בחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים".

 

בתוך כך, בניסיון נוסף למנוע מהפלסטינים לפנות לאו"ם וכדי ללחוץ עליהם ועל ישראל, אמורות מדינות אירופה וארה"ב לכנס באמצע יולי ועידת פסגה, כדי לנסות לגבש יוזמת שלום חדשה, שתשיב את הצדדים לשולחן המשא ומתן. הפסגה אמורה להתכנס ארבעה ימים לפני המועד שבו אמורים הפלסטינים לפנות למזכ"ל האו"ם, כדי שההכרזה החד צדדית תעלה לדיון במהלך עצרת האו"ם בספטמבר.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. מקל אמריקני בגלגלי ספטמבר
צילום: AFP
מומלצים