62%: מעצר הרב דב ליאור – מהלך נכון
77% מהחילונים ו-57% מהמסורתיים סבורים שהמעצר של הרב דב ליאור היה נכון, אבל 94% מהחרדים ו-80% מהדתיים חושבים ההפך. סקר ynet-גשר מברר: כלפי מי יש אכיפה סלקטיבית - אנשי אקדמיה או רבנים
כן צודק, כן חכם: רוב הציבור סבור כי מעצר הרב דב ליאור על פרסום ההסכמה לספר "תורת המלך" הייתה מהלך נכון של רשויות החוק – כך עולה מסקר ynet ועמותת "גשר". ככלל, העמדה הרווחת בציבור היא כי אין להעניק חסינות לאיש מפני חקירות דומות, אנשי רוח או רבנים.
הסקר נערך על-ידי מכון המחקר "פאנלס" בקרב 501 מרואיינים - מדגם מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת בישראל (טעות דגימה מרבית: 4.4%).
על השאלה הראשונה "האם לפי דעתך האם היה נכון לעצור את הרב דב ליאור?", השיבו 62% בחיוב ו-26% בשלילה, ו-12% אמרו כי אינם מכירים די את המקרה כדי להביע דעה.
פילוח להגדרות דתיות חושף פער עצום בעמדות הקבוצות השונות: 94% מהחרדים ו-80% מהדתיים סבורים שהמעצר היה מעשה לא נכון, לעומת 77% מהחילונים ו-57% מהמסורתיים שתומכים בו.
חסינות למי?
בהקשר זה נשאלו המשתתפים האם יש להעניק חסינות לרבנים ואנשי רוח חשובים - סופרים, משוררים ואנשי אקדמיה. 83% מהנשאלים שללו עקרונית את הרעיון, ללא אבחנה בין שתי הקבוצות. לעומתם, 13% תומכיםרק בציבור החרדי נמצא רוב המצדד בחסינות לרבנים (ולא לאנשי רוח אחרים). מנגד, 57% מהדתיים, 79% מהמסורתיים ו-91% מהחילונים מתנגדים לכך באופן גורף.
נוכח הטענות בימין ובציבור הדתי כי ישנה אכיפה סלקטיבית, המפלה לרעה רבנים בכל הנוגע לעבירות שעליהן נחקר הרב ליאור, נשאלו משתתפי הסקר מי לדעתם זוכה ליחס סלחני יותר מהמשטרה ומהפרקליטות. 31% בחרו ברבנים, 25% בפוליטיקאים, ו-20% באנשי האקדמיה. מנגד, 24% סבורים כי בישראל "כולם שווים בפני החוק".
69% מהחרדים ו-67% מהדתיים משוכנעים שאנשי אקדמיה זוכים ליחס סלחני מגורמי אכיפת החוק, בעוד ש-40% מהחילונים טוענים שדווקא הרבנים נהנים מכך (התשובה הנפוצה ביותר).
לא רק לפי הנהלים
מנכ"ל גשר, אילן גאל-דור: "למרות שדתיים וחילונים מסכימים שאין לאף אחד חסינות בפני החוק, יש פער
עצום בתפיסתם את השוויון ע"י רשויות החוק. כל צד מרגיש ש'אנשיו' מקופחים על-ידי הרשויות. הדתיים מרגישים שיש סלחנות כלפי אנשי אקדמיה, ולעומתם החילונים חושבים שהרשויות סולחות לרבנים.
"המשימה הלאומית של כולם היא לחזק את השוויון, ובעיקר את תחושת האמון שיש לאזרחים בהנהגת המדינה. ראשי המשטרה והפרקליטות צריכים להיות ערים לרחשי הלב של הציבור ולפעול בחוכמה, ולא רק על-פי נהלים".