שתף קטע נבחר

 

'הכל תלוי במערב'. לוב נמחצת בין המורדים לקדאפי

הוא שלט ביד ברזל ולא חשב שרוחות המהפכה ירדפו אחריו. אך כרגע שליט לוב נלחם בשתי חזיתות - מול נאט"ו והמורדים. הם מצדם נענים בינתיים לפטרון המערבי ומדברים על דמוקרטיה, אך מה יקרה ביום שאחרי? אפטרשוק במזה"ת - כתבה שלישית

"הקולונל", שליט לוב מועמר קדאפי, מחזיק ברסן השלטון במדינה מאז ההפיכה הצבאית בספטמבר 1969. קדאפי הוא השליט הוותיק ואולי אף המנוסה במזרח התיכון ורק לפני כמה חודשים קשה היה להעלות על הדעת שהוא יעמוד בפני התקוממות עממית שמאיימת להפיל את שלטונו. ynet בודק את מצבו של העריץ ומדינתו, יותר מארבעה חודשים מפרוץ המרידה.

 

 

השליט הלובי צלח משברים עמוקים עם ארצות הברית, פירק מרצונו את תוכנית הגרעין שלו בימי מלחמת המפרץ השנייה - וחזר לחיק המערב. אך אז נשבו רוחות המהפכה אצל שכנתו, תוניסיה. קדאפי לא האמין למשמע אוזניו כששמע שידידו, הנשיא התוניסאי זיין אל-עאבדין בן עלי, נמלט לסעודיה.   

 

צילום: AP

 

הכרת הרקע לסיפור זה חשובה ביותר. הימים היו הימים שלאחר החשיפות באתר ההדלפות ויקיליקס, שם פורטו חייו הראוותניים של הנשיא התוניסאי הנמלט ששלט בארצו ביד ברזל. קדאפי מיהר להטות שכם, עלה לשידור ונשא נאום לעם התוניסאי השכן. "ויקיליקס צוחק עליכם. הוא מפרסם מידע של שגרירים שקרנים כדי ליצור בלבול", אמר קדאפי. "באינטרנט כל טיפש כותב דברים ואתם קוראים ומאמינים לו".

 

נשק כימי נגד המורדים?

העם התוניסאי לא השתכנע מדבריו של שליט לוב. גרוע מכך - אפילו בני עמו של קדאפי חשבו אחרת ממנו ופתחו במהומות סביב 14 בפברואר. מאז, יותר מארבעה חודשים, מצוי קדאפי במשבר עמוק שרק הולך ומחריף.

דיווחים שונים מעידים כי הוא שוקל צעדים דרסטיים יותר ויותר כדי להתמודד עם המצב, כמו שימוש בטילי סקאד, שחלקם אף חמושים בנשק כימי נגד המורדים. כך לפחות טען לא מזמן קצין בדרגת קולונל שערק לצד המורדים.

 

אז היכן נמצאת לוב לאחר למעלה מארבעה חודשים של מהומות? בשיחה עם ynet, מנתחת פרופ' יהודית רונן, מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן ומרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, את תמונת המצב הנוכחית בלוב.

 

"מאז אמצע פברואר אנחנו עדים להסלמת המרי בלוב והידרדרותו למלחמת אזרחים. כאשר בד בבד, שלא במנותק, מתנהלת מלחמה נוספת של המערב באמצעות נאט"ו לריסוק המשטר בטריפולי. ככל שחולף הזמן, מעמדו של המשטר הולך ומתערער", מסבירה פרופ' רונן, המתמחה בין היתר בלוב.  


קדאפי איבד שליטה במזרח, אך עדיין שולט באזור טריפולי. מפת לוב

 

לדברי פרופ' רונן, "קדאפי סופג מכות קשות בדמות גלי עריקות של בכירי המשטר בכל המנגנונים - בצבא ובממשלה, אנשי מקצוע וטכנוקרטים שניהלו את תעשיית הנפט. השליט הלובי נשען היום על שכבה דקיקה של תומכים, רובם חסרי ניסיון. למעשה ניהול המדינה מתנהל בצורה מינורית, תעשיית הנפט מושבתת, הכלכלה משותקת, הנכסים שהוקפאו על ידי המערב הועברו למורדים והמשטר לא יכול לעשות בהם שימוש".

 

דילמת קדאפי: להרים ידיים או למות מות קדושים

"גם אמצעי הלחימה שברשותו הולכים ומידלדלים למרות מקורות האספקה שלו", מסבירה פרופ' רונן ומוסיפה כי גם קדאפי עצמו ספג מכה אישית קשה ביותר. לדבריה, "יש ידיעות סותרות האם בנו סייף אל-ערב נהרג (בתקיפת נאט"ו. ר"נ), וכך לגבי נכדיו. אבל ברור שהפגיעה האישית בו קשה ביותר. אשתו ובתו עזבו את לוב. איננו יודעים מי נשאר. נאמניו של קדאפי מנהלים קרב מאסף. הוא נמצא בדילמה קשה מאד שהוא כבר הכריע בה. הדילמה היתה אם להגיע להסדר כזה או אחר ולהרים ידיים, או להילחם".

 

פרופ' רונן מזכירה שבבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) מחכים לשים את ידם על קדאפי, שרק בשבוע האחרון הוצא נגדו צו מעצר בינלאומי בגין פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות. "הטראומה של סדאם חוסיין מאוד חזקה אצל קדאפי והוא לא מפסיק לדבר עליה", אומרת פרופ' רונן. "הוא כבר הכריע שהוא לא רוצה להגיע לבית הדין ולא רוצה לעזוב את לוב ומעדיף למות מות גיבורים. לשליט הלובי הוצעה שורה של פתרונות והוא דחה את כולם".

 

מהו המצב בשטח? אנו שומעים מבול של דיווחים סותרים, מי שולט בלוב והיכן?

"מבחינת המצב בשטח, אין תמונת מצב מדויקת. יש המון לוחמה פסיכולוגית. יש הרבה מקומות בהם שני הצדדים טוענים שהם שולטים בהם ואכן יש הרבה מקומות שלשני הצדדים יש בהם אחיזה כזאת או אחרת באזור. אין מה להיכנס לנושא זה משום שהוא לא הדבר הכי חשוב", אומרת פרופ' רונן. 


הפגנה נגד קדאפי בוושינגטון (צילום: AFP)

 

"בינתיים הדברים ממשיכים באותו מסלול של מתקפות קשות מצד ברית נאט"ו, שגם נמצאת בדילמה לא פשוטה - עד כמה להפציץ את לב הערים בלוב ובמיוחד את טריפולי? עד כמה להמשיך בהפצצות שעלולות לגרום לאבידות כבדות בנפש? כוחות נאט"ו עושים עבודה בשטח, אבל הדברים לוקחים זמן. ובלוב כמו בלוב, אצל קדאפי כמו אצל קדאפי, איננו יודעים לאן יילכו הדברים. לא מן הנמנע שתיווצר תפנית חדה לטובת קדאפי", אומרת פרופ רונן. "אבל כרגע, המצב קשה ביותר ואחיזתו של שליט לוב הולכת ומתרופפת כפי שזה נראה כרגע".

 

"המלט שמחבר את המורדים - הכסף מהמערב"

מה לגבי המורדים? עד כמה הם באמת עשויים מקשה אחת?

"צריך להזכיר שהמורדים הם אוסף של אנשי צבא, אוסף של אנשים מהמערכת האזרחית, מהממשלה מאזורים שונים, שמטרתם הגדולה היא להפיל את קדאפי", מסבירה פרופ' רונן. "אולם ביום שאחרי, יעלו על פני השטח כל האינטרסים המנוגדים וכל גורם ינסה למקסם את האינטרסים שלו ושל המילייה שממנו הוא בא.

אז נהיה עדים לבקיעים בקרב המורדים. כרגע הם מוצגים כמחנה מלוכד, אבל המלט שמחבר ביניהם הוא המערב שמזרים להם כסף, נשק, ייעוץ, אימון הכרה וכן הלאה".

 

האם המורדים הלובים עוסקים באופי המשטר הבא, כמו האופוזיציה הסורית, למשל?

לפי פרופ' רונן, "יש דיבורים רבים על אופי המשטר הבא, הרבה הצהרות מצד אינספור אנשים, לפיהן לוב שואפת לליברליזם, רוח דמוקרטית וזכויות הפרט. אבל כל זה נעשה ברוח הפטרון המערבי. לא ברור עד כמה זה מהותי ועד כמה המורדים בשלים ורוצים בכך, לא ברור גם עד כמה הם מסוגלים להפנים את הערכים הללו מיידית. זה מסוג האמירות שעולות לאוויר כדי לרצות את המערב התומך וכדי לזכות באהדה עולמית מצד ארגונים דיפלומטיים כאלה ואחרים. לכן, המבחן יהיה ביום שאחרי נפילת המשטר בטריפולי".

 

ובכל זאת, לא ייתכן פתרון ביניים כלשהו ללוב? הרי רק לאחרונה בנו של קדאפי, סייף אל-איסלאם, אמר כי אביו יהיה מוכן לבחירות בפיקוח בינלאומי

"אני לא בטוחה שבנו של קדאפי נמצא במעמד בשביל להציע הצעות כאלה. אבל דווקא סייף אל-איסלאם הוא אדם שכבר הפתיע בעבר כאשר נקט רפורמות ורצה ללכת לדרך הרבה יותר מתחשבת ומשתפת במשחק הפוליטי. אולם החוגים הנוקשים שסבבו את קדאפי הבן, כולל אביו, לא איפשרו לו להגשים את רצונותיו", אומרת פרופ' רונן.


האם הם מסוגלים להפנים ערכים דמוקרטיים? מורד לובי בראס לנוף (רויטרס)

 

המומחית ללוב מזכירה שבנו של קדאפי התחנך במערב, נחשף למערב, ומבחינתו ההצעה שלו משקפת ראיית עולם ונכונות ללכת לכיוון הזה. אבל בכלל לא בטוח שהוא יציע הצעות מרחיקות לכת.

פרט לכך, המורדים כבר נמצאים במקום אחר לגמרי.

 

האם המערב יתמוך במלחמה עד להפלתו המוחלטת של קדאפי או שמא תיתכן עצירה של הקרבות בטרם יושג היעד הזה?

"אנו שומעים קולות של הרהורים שניים מאירופה. יש כאלה שמלכתחילה לא אהדו את המתקפה ואת המוסר הכפול, לעומת סוריה למשל. לשיטתם, מדוע יש הצדקה להתערב רק באזורים שבהם יש נפט ואין משטר שהוא פרו-מערבי קלאסי כמו בבחריין, למשל?", תוהה פרופ' רונן.

 

"נצטרך להמתין ולראות כיצד מתפתחת המתקפה הצבאית בלוב. כפי שהמצב נראה בימים אלה, בסופו של דבר הכול למעשה תלוי בנחישות המערב להמשיך את מלחמתו ולמגר את קדאפי. אם המערב יהיה עקבי וימשיך במתקפה במלוא עוצמתה ובד בבד ימשיך ויתמוך במורדים, יש סיכוי שהמטרה של הפלת המשטר תושג", אומרת פרופ' רונן.

 

"הכול תלוי לא במורדים אלא במערב. אם קדאפי היה עומד רק מול המורדים, כל הסיפור במדינה הצפון אפריקנית היה כבר נמצא מאחורינו וקדאפי היה חוגג את הישרדותו. אך בכל זאת חשוב להדגיש שבמזרח התיכון כמו במזרח התיכון, הכול יכול להיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחזיק בשלטון מאז ההפיכה הצבאית ב-1959. קדאפי
צילום: איי אף פי
אחרי נפילתו עברה הטלטלה למצרים ולוב. נשיא תוניסיה המודח בן עלי
צילום :AP
מכה אישית לשליט לוב. סייף אל-ערב קדאפי שנהרג על פי הדיווחים
צילום: מתוך דר שפיגל
"הפתיע בעבר כשנקט רפורמות". סייף אל-איסלאם קדאפי
צילום: רויטרס
כל אחד ינסה למקסם את האינטרסים שלו. מורד לובי
צילום: צור שיזף
"הכול תלוי בנחישות של המערב להפיל את קדאפי". פרופ' יהודית רונן
מומלצים