ביניש: אסור לשבור את עיקרון הסיניוריטי בעליון
נשיאת העליון יצאה נגד הקוראים תיגר על השיטה הנוכחית, שלפיה מי שמתמנה לנשיא העליון הוא השופט הוותיק ביותר בו. היא הזהירה את "הבוחשים בקדירה" כי שבירת עיקרון הסיניוריטי תגרום לשופטים לנסות לשאת חן בעיני פוליטיקאים
השופטת דורית ביניש תקפה הערב (יום א') בחריפות את אלו הקוראים לשנות את שיטת בחירת נשיא בית המשפט העליון, הקרויה "שיטת הסיניוריטי". על פי שיטה זו, נשיא בית המשפט העליון מתמנה לכהן כנשיא על פי הוותק, כאשר השופט הוותיק ביותר מתמנה לתפקיד זה.
השופטת ביניש אמרה, בנאום בטקס סיום שנת המשפט של לשכת עורכי הדין בירושלים, כי "המבקשים לשבור את עיקרון הסיניוריטי מפיצים ממש, בדרך של תעמולה מטעה, כאילו אני עצמי נתתי יד לשבירתו של העיקרון עם מינויה של נשיאת בית הדין הארצי לעבודה. טענה חסרת שחר זו הועלתה מראש עוד בשעת אותו מינוי, ולא במקרה. הגיע הזמן להבהיר ולא לטשטש עובדות, כי במשך שנים לא נבחרו נשיאי בתי המשפט המחוזיים ובתי הדין לעבודה על פי עיקרון הסיניוריטי ואתם יודעים זאת".
ביניש עם ראש לשכת עו"ד דורון ברזילי, הערב (צילום: נועם מושקוביץ)
ביניש הוסיפה ואמרה: "מי שאמר בנימה של הטעיה, כי זו אפליה שבית המשפט העליון רואה עצמו שונה מאחרים ונוהג איפה ואיפה, מדבר דברי הבל. תפקיד נשיא בית המשפט העליון שונה בתכלית מיתר הנשיאים. אני חוזרת על פנייתי לכל הבוחשים בקדירה - הנהיגו חידושים בעניינים שבהם הם נדרשים, התמקדו בעיקר ולא בתפל, ונהגו בזהירות רבה לפני שאתם פוגעים בשיטה הקיימת, שהפכה למסורת החוקתית של ישראל".
לדברי השופטת ביניש, יש מסע של חוגים המעוניינים לנגח את המערכת ויש ערפול רב של משמעויות של עיקרון זה ושל ההשלכות שיהיו לביטולו. היא אמרה כי במשך כל השנים נבחרו בצורה זו כל נשיאי בית המשפט העליון וכי למסורת זו יש מעמד במשפט הישראלי והיא הפכה למוסכמה חוקתית אשר יש להתחשב בה. לדבריה, לשמירה על הסיניוריטי יש יתרון עצום, וכל מי שהגיע לבית המשפט העליון "משוחרר מכל מחשבה ומגמה של קידום. היעדר התחרות לקידום מבטיח את עצמאותם ואי תלותם המלאה של השופטים".
שופטי העליון משוחררים ממחשבה על קידום
ביניש הדגישה כי "בבית המשפט העליון יש חשיבות עצומה לכך ששופט לא יצטרך לשאת חן בפני גורמים ממנים או בפני
פוליטיקאים ממחנה זה או אחר. היעדר תחרות מביא לשקט פנימי ומאפשר לכל שופט בבית המשפט העליון להכריע אך ורק לפי מיטב הבנתו המקצועית ומצפונו".
ביניש עקצה בנושא המינויים האחרונים שלא יצאו לפועל בצמרת המדינה, ואמרה: "כבר נוכחנו וראינו שבמוסדות אחרים שבהם התקיימו מינויים לראשות המערכת, מינויים שהייתה בהם תחרות, התוצאה הייתה זילות ופיחות שפגעו במוסדות אלה
ובבית המשפט זו עלולה להיות פגיעה אנושה. רק מתנגדי המוסד והשיטה יכולים לרצות להביא לתוצאה כזו". לדברי ביניש שבירת עיקרון הסיניוריטי עלול לגרום לפזילה של שופטים לשאת חן בעיני פוליטיקאים.
בנאומו אמר ראש לשכת עורכי הדין החדש, עו"ד דורון ברזילי, שכראש הלשכה הוא נכון להתייצב נגד מתקפות על מערכת החוק, ובכלל זה הפרקליטות ובתי המשפט. לדבריו, אירועי הימים האחרונים - רמז למעצר הרבנים דב ליאור ויעקב יוסף - "מלמדים אותנו עד כמה האיזון במדינת ישראל הוא שברירי". ברזילי אף שלח הודעת גיבוי וחיזוק למשנה לפרקליט המדינה שי ניצן, לשר המשפטים וליועץ המשפטי לממשלה.
עימות על המשוב: "בית המשפט זה לא כוכב נולד"
דבריה של ביניש באים גם על רקע מה שכבר כונה "חוק גרוניס", ואושר על-ידי ועדת השרים לענייני חקיקה לפני כשבוע
וחצי. לפי הצעת החוק של ח"כ יעקב כץ (כצל'ה) מהאיחוד הלאומי, שופט יוכל להתמנות לנשיא בית המשפט העליון גם אם נותרו לו עוד שנתיים עד הגעתו לגיל הפרישה, ולא שלוש שנים כפי שקובע החוק כיום.
משמעות ההצעה, שאמורה בהמשך לעבור לאישור הכנסת, היא כי השופט אשר גרוניס יוכל להתמנות לנשיא בית המשפט
העליון לאחר פרישת הנשיאה הנוכחית, דורית ביניש. גיל הפרישה של שופטים עומד על 70, וכרגע גרוניס אינו יכול להתמנות לתפקיד, כיוון שבמועד פרישתה של ביניש בשנה הבאה הוא יהיה בן יותר מ-67.
במהלך האירוע הערב התרחש עימות בין ברזילי לבין ביניש, כשברזילי קרא להחזיר את משוב השופטים, וביניש אמרה בדבריה כי "רעיון המשוב הוא זר בטבעו ובאופיו למערכת המשפט וליחסים הראויים בתוכה. אין להכניס את תרבות הרייטינג לבתי המשפט. שופט אינו נבחן על פי הכלים הפופולריים של 'כוכב נולד', ואין לצפות ממנו לפעול באופן פופוליסטי".