הח"כים: לא נעביר תקציב מניצולי שואה לרשויות
משרד האוצר ביקש להעביר למענקי האיזון 182 מיליון שקל מתקציב שנועד לניצולי שואה, אולם בוועדת הכספים דרשו למצוא מקור כספי אחר. במהלך הדין דרש גפני להעניש את קרית מלאכי, לאחר שראש העירייה אמר שאינו רוצה עוד חרדים ביישוב
ועדת הכספים סירבה לאשר היום (ב') העברת תוספת של 182 מיליון שקל, למענקי האיזון של הרשויות המקומיות מאחר שהכסף נלקח מעודפי תקציב שהיה מיועד לרווחת ניצולי השואה. גפני דרש, שהאוצר ייקח את הכסף מסעיף אחר, והודיע כי הנהלת הקואליציה תתערב בעניין זה אצל שר האוצר. מענקי האיזון הם תוספות שמספקת הממשלה לרשויות מקומיות על מנת לאזן את הגירעון בתקציביהן. האוצר העלה את הצעתו בפני הוועדה כבר לפני כשבועיים, אולם רק היום נדרשה הצבעה בנושא.
גפני הודיע, כי עד שהנושא לא יוסדר לא תתקיים הצבעה בוועדה על תוספת התקציב. עם זאת הוא הוסיף, כי אם לא יימצא תחליף ייתכן שייאלץ לאשר את התוספת על חשבון ניצולי השואה "בלית ברירה ובצער רב". הכסף שנלקח מניצולי השואה (182 מיליון שקל) יהיו חלק מהתוספת שהבטיחה הממשלה לרשויות בסך 400 מיליון שקל והיתרה תשולם כפי שהבטיח האוצר לקראת סוף השנה.
בנוסף לכך, התנה גפני אישור התוספת למענקי האיזון, בכך שהיא לא תינתן לקריית מלאכי. זאת, בגלל התבטאות של ראש העירייה, מוטי מלכה, שהוא לא רוצה תוספת של תושבים חרדים לעירו.
איש אגף התקציבים, ראובן קוגן, טען כי העודפים בתקציב המיועד לרווחת ניצולי השואה נוצרו כתוצאה מהקדמת תשלום דמי ההבראה לניצולים ב-2010, למרות שבפועל הם שהיו אמורים להינתן ב-2011. קוגן טען, כי מדובר ב"תיקון חשבונאי חד פעמי" שמתבצע לטובת מטרה ראויה.
על כך הותקף מצד נציגי קדימה, חברי הכנסת, זאב ביילסקי ויעקב אדרי, שטענו כי אם האוצר לא יודע מה לעשות בכסף, יש להם "מספר הצעות". מכל מקום, טענו השניים, כי לקחת את הכסף על חשבון ניצולי השואה זה "בלתי מתקבל על הדעת בעליל ואסור להתפשר ולתת יד למהלך הזה".
בנוסף, הותקף נציג האוצר, מפי ליה שם טוב (ישראל ביתנו), שסיפרה כי האוצר הזמין מניצולי השואה בקשות לקבל מענק מיוחד על סך 4000 שקל, לאדם ובתנאי שיגישו קבלות על הוצאות שהיו להם לטיפולים רפואיים. הכסף היה אמור להשתלם מהקרן לרווחת ניצולי השואה ושדרכה גם שולמו דמי ההבראה.
לדברי שם טוב, רוב הניצולים לא הספיקו להגיש את הבקשה עד 2010 והאוצר הודיע לכל האחרים שבקשתם לא תאושר אחרי 2010. "התנהלות האוצר כלפי הניצולים בעניין זה מקוממת, בעיקר שהכסף ישנו ועכשיו הוגדר כעודפים שיועברו לעזרת הרשויות המקומיות".
הפתרון למחלוקת: דירות לחרדים בקריית מלאכי
בעניין מענקי האיזון אמר חבר הכנסת גפני כי השנה "אנחנו מוחקים את החרפה שהמיתה על השלטון המקומי סיעת שינוי, שהשר מטעמה אברהם פורז הוריד את מענקי האיזון מ-1.8 מיליארד שקל ב-2003. גפני ציין כי הודות למאבק שהוביל, הסכים האוצר להגדיל את בסיס מענקי האיזון ל-2.4 מיליארד שקל ובפועל להגדיל את המענקים עד 2.8 מיליארד שקל בתקציב הדו-שנתי.
בעניין המשבר הפרסונלי שיש לו עם ראש עריית קריית מלאכי, אמר גפני: "אני בבעיה קשה. מצד אחד שמעתי אותו במו אוזניי שהוא לא רוצה חרדים נוספים בעירו, מצד שני אני צריך לאשר תקציב למענק איזון של עירייה שהראש שלה לא רוצה אותי בעירו, מה עושה הגזען הזה בתפקידו? אני לא אאשר את מענקי האיזון לפני שתוציאו את קריית מלאכי מרשימת הנהנים. לא יכולה להיות מציאות כזאת במדינה דמוקרטית ומתורבתת. איזו חוצפה היא מצד ראש העיר?".
ח"כ יעקב אדרי (קדימה), לשעבר ראש עיריית אור עקיבא, אמר שהוא מגנה את דברי ראש העיר אבל מאחר שהוא לא נוכח בישיבה, הוא, אדרי, ישמש לו פה ולדעתו "אי אפשר להעניש את העדה כולה בגלל דברי מנהיגם וצריך למצוא דרך שיחזור בו מדבריו למשל, אם יסדירו מתן דירות נוספות לחרדים בקריית מלאכי".
גפני לא התרצה: "אני לא רוצה דירות לחרדים, שייתן כמה שהוא רוצה, אני מדבר רק על החלק הגזעני באידיאולוגיה שלו. אין לי עניין אישי פרט לדברים שאמר, ששמעתי ברדיו כשמרכז השלטון המקומי שתק. כשראש עיריית אור יהודה אמר לפני זמן דברים דומים על האתיופים, כל הארץ רעשה".
מנכ"ל משרד הפנים, עמרם קלעג'י, הודיע כי ייזמן אליו את ראש עיריית קריית מלאכי וימצא דרך ליישר את ההדורים. באשר להגדלת מענקי האיזון אמר כי השאיפה של משרד הפנים, היא להגיע למצב של ביטול המענקים והגדלה הדרגתית של הכנסת הרשויות. לדבריו 40% מאזרחי ישראל הם תושבי רשויות נטולות מענק במרכז הארץ. הדרך להגדלת ההכנסות לדבריו תהיה בשינוי חישוב מענקי האיזון..