פה גדול: 1 מכל 5 תלמידים סובל מעודף משקל
דו"ח שחובר בכנסת מציג תמונה מדאיגה בנוגע לבריאות התלמידים: אחד מכל חמישה תלמידים סובל מעודף משקל, אחד מכל 10 תלמידים בקירוב סובל מהשמנת יתר
התלמידים לא סותמים את הפה: אחד מכל חמישה ילדים בכיתות א'-ט' בארץ סובל מעודף משקל. כך עולה מדו"ח חדש של מרכז המחקר של הכנסת, שחובר לקראת דיון שייערך מחר (יום ג') בוועדת החינוך, התרבות והספורט בנושא "תזונה במערכת החינוך".
עוד עולה מהדו"ח כי אחד מכל עשרה ילדים בקירוב סובל מהשמנת יתר. מחבריו מציינים כי השמנה מהווה את גורם הסיכון החמישי בעולם למוות ולכן לתזונה נכונה ישנה חשיבות גבוהה במאבק בבעיה, מאחר שבני הנוער מבלים את מרבית זמנם בבית הספר.
בשנת הלימודים 2010, נמשכה המגמה שאפיינה את השנתיים שקדמו לה, לפיה 22.5 אחוז מהתלמידים בארץ סבלו ממשקל עודף וכשמונה אחוזים מהם מהשמנת יתר.
על-פי הנתונים, שאסף מרכז המחקר של הכנסת, במגזר היהודי (לא כולל את החרדים) כעשרה אחוזים מהילדים בכיתה ג' סובלים מהשמנת יתר, לעומת שבעה אחוזים מבני הנוער בכיתה ט'. במגזר הערבי המגמה הפוכה – בכיתה ג' רק שמונה אחוזים סובלים מהשמנת יתר, לעומת עשרה אחוזים בקרב תלמידי כיתה ט'.
בנוגע לבעיית תת משקל, מהדו"ח עולה כי ארבעה אחוזים מתלמידי כיתה ט' במגזר היהודי סובלים מחוסר משקל חמור ובמגזר הערבי שלושה אחוזים. לפי הדו"ח, ילדים מהמגזר החרדי ובדואים סובלים יותר מתת משקל, מאשר הקבוצות האחרות.
"הערכות הן כי בסך הכל לא נרשם שינוי מהותי באחוז כלל התלמידים הסובלים מעודף משקל בשנת הלימודים תש"ע לעומת השנים תשס"ט ותשס"ח", צויין בדו"ח, "בהשוואת משקל התלמידים בכיתות א'-ט', ניתן לראות כי קיימת עלייה במעבר מכיתה א' לכיתה ג', אך בשנים שלאחר מכן אחוז הסובלים מהשמנת יתר נשמר על שמונה אחוזים בקירוב".
"נחוקק חוק שיעשה סדר"
מחברי הדו"ח התייחסו לדו"ח מבקר המדינה לשנת 2010, בו קבע כי יש להכין תוכנית לאומית לעצירת מגפת ההשמנה בקרב ילדי ישראל, והדגישו כי התוכנית בנושא עדיין לא גובשה.
במשרד הבריאות מסרו כי התוכנית הלאומית נמצאת בשלבי גיבוש סופיים, בשיתוף משרדי הממשלה השונים והיא תוגש לממשלה במהלך חודש אוגוסט. בנוסף, במשרד החינוך הכריזו לאחרונה על שנת הלימודים 2012 כ"שנת אורח חיים בריא".
במסגרת "התוכנית הבריאותית", יצטרכו כל בתי הספר וגני הילדים להאריך את זמן הפעילות הגופנית במהלך יום הלימודים, להציע הפעלות מגוונות לילדים בנושאי תזונה ופעילות גופנית ולקיים הרצאות וסדנאות להורים וימי פעילות משותפים עם ילדיהם. בתוכנית צפויים להשתתף בשנת הלימודים הבאה בין 70-95 מוסדות חינוך.
בתגובה לממצאי הדו"ח אמר יו"ר ועדת החינוך אלכס מילר כי "כשבישראל אין עדיין תוכנית לאומית למאבק בהשמנה, על בתי הספר לקחת חלק בעיצוב הרגלי אכילה נכונים, הן בבדיקת הרכבי המזון המוגש במסגרת מפעל ההזנה והן באיסור על מכירת מזון עתיר קלוריות במזנונים ובמכונות האוטומטיות".
הוא הוסיף: "הנחיות משרד החינוך בנושא אמנם ברורות, אבל עקב האכיפה הרכה נחשפים התלמידים בעיקר למאכלים ממותקים, משמינים ומלאים בצבעי מאכל מזיקים. אם המצב יימשך כמות שהוא, נחוקק חוק שיעשה סדר בנושא".
1 מכל 5 תלמידים סובל מעודף משקל
צילום: shutterstock
"בתיה"ס צריכים לפקח על אכילה נכונה", ח"כ אלכס מילר, יו"ר ועדת החינוך
צילום: גיל יוחנן
מומלצים