שתף קטע נבחר

סופ"ש ארוך - הרעיון הממוחזר מלפני עשור

הכותרות להן זכתה הקמת הוועדה שתבחן את הפיכת יום ראשון ליום חופש נוסף מסתירות היסטוריה ארוכה של יוזמות דומות - משרנסקי עד סילבן דרך לאה נס - שכולן נכשלו

יום שני הארור - בקרוב אצלנו? החלטת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להקים ועדה שתבחן את האפשרות לביטול יום ראשון כיום עבודה והפיכתו ליום חופש נוסף, עוררה תוך זמן קצר תגובות סוערות בעד ונגד.

 

על-פי התוכנית, הימים שבת וראשון יהיו ימי חופש, בעוד שביום שישי נעבוד עד שעות הצהריים. "לא ניתן לעצור את הרכבת, שכבר יצאה מהתחנה", אמר השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום. "מדובר במהלך כלל עולמי. מי שמעוניין להתחבר לעולם חייב לאמץ את המודל של סוף שבוע ארוך".

 

אלא שהצעתו של שלום אינה מקורית. למעשה, מאז תחילת העשור הקודם, הגיח פעם בכמה שנים הנושא לסדר היום הציבורי, עורר מהומה, ונעלם בקול ענות חלושה. אז רגע לפני שאתם מתכננים סוף שבוע ארוך מאוד בחו"ל, שימו לב לנדנדה הפוליטית והחברתית שליוותה את הנושא בשנים האחרונות.

 

בשנת 2000, הוביל שר הפנים דאז, נתן שרנסקי, יוזמה חדשה: שבוע עבודה קצר בישראל, שבמסגרתו יוכרז גם יום ראשון כיום מנוחה רשמי. שרנסקי פעל להקמת ועדת שרים שתטפל בנושא בראשות ראש הממשלה אהוד ברק, והסביר כי המעבר לשבוע עבודה מקוצר יתאים את ישראל לעידן הגלובליזציה. "בכל העולם יום ראשון הוא יום של מנוחה. זה יתרום להשתלבותנו במשק העולמי", הסביר שרנסקי.


כתבה ב"ידיעות אחרונות" משנת 2000

 

שר הפנים לשעבר סבר אז שהדבר יקטין משמעותית את המתח בין חילונים לדתיים ובין יהודים לנוצרים ולמוסלמים בארץ. "כאשר יש לנו שני ימי מנוחה, גם דתיים וגם חילונים יוכלו לדחות את הקניות והבילויים ליום ראשון ולא להתעמת סביב השבת", אמר. ברק התייחס בחיוב להצעתו, ואמר כי "הרעיון בהחלט מעניין וצריך לבדוק אותו ברצינות". בהצעה תמך גם שר העבודה והרווחה, אלי ישי, שהסביר כי היא תורמת לדתיים ולסטטוס קוו, אך זו נקברה ונשכחה.

 

"חילול שבת המוני" 

שלוש שנים לאחר מכן, דווח כי במהלך המשא ומתן הקואליציוני להרכבת ממשלה בראשות אריאל שרון, דנו נציגי הליכוד, המפד"ל ושינוי בטטוס-קוו בין הדתיים לחילונים. כינון יום מנוחה רשמי נוסף היה אחד הנושאים שסוכמו בין הצדדים. היוזמה למהלך הגיעה בעקבות הצעת חוק משותפת לחברי הכנסת זבולון אורלב נחום לנגנטל, במהלך מושב הכנסת שקדם לבחירות. ההצעה עברה בקריאה ראשונה, אך נתקעה מחשש שעלות החלת החוק תגיע למיליארדי שקלים, כאשר המתנגדים טענו כי יום שישי לעולם לא יוכל להשתוות ליום ראשון מבחינת שעות ותפוקת עבודה. בדומה להצעת החוק, גם היוזמה המשותפת לדתיים וחילונים שעלתה בשיחות - נקברה.

 

בשנת 2004, הגיע תורה של לאה נס, אז חברת כנסת מטעם הליכוד והיום סגנית השר לאזרחים ותיקים. "המטרה - לעגן את יום ראשון כיום מנוחה נוסף", אמרה נס, שהתלוננה על פגיעה בתא המשפחתי וחילול שבת המוני בעקבות העובדה ש"היום הפנוי היחיד שנותר לעובד לבלות בחיק משפחתו וגם לעשות קניות הוא שבת". נס הוסיפה גם כי הצעתה עשויה

"להביא לשיפור משמעותי באיכות החיים ולהוציא את העוקץ מחילול שבת". ראש הממשלה אז, אריאל שרון, הקים אף הוא ועדה לבחינת הנושא, אך זו הפכה עד מהרה לפלטפורמה עליה התווכחו דתיים וחילונים, בעלי עסקים וכלכלנים. כמו יוזמות קודמות, גם הצעת נס נשכחה.

 

כעת, שבע שנים לאחר הניסיון האחרון בנושא, קידם סילבן שלום את הצעתו עד להקמת ועדה נוספת, בראשות פרופסור יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, שתבחן - שוב - את השלכות ההצעה. ההערכות במערכת הפוליטית, שטענו כי הקמת הוועדה נועדה, למעשה, לקבור את הצעתו של שלום, לא מסייעות לסיכויי היוזמה הנוכחית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרנסקי. "יוזמה חדשה"
צילום: AFP
ברק. "נבדוק ברצינות"
צילום: גיל יוחנן
אורלב. הצעת חוק תקועה
צילום: דודי ועקנין
לאה נס. "פגיעה בתא המשפחתי "
נתניהו ושלום. קבורת היוזמה?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים