ברק הכריע: לא יועברו גופות מחבלי חמאס
לפי החלטתו של ברק, בין היתר לא תועבר גופת הנאדי ג'רדאת, המתאבדת ממסעדת "מקסים" בחיפה וגם לא גופות המחבלים מקפה הלל מהפיגוע בצריפין. בינתיים, שרים בקבינט ובשביעייה זועמים על כך שמודרו מהמהלך, בהם בכירים ביותר. גורם מדיני בכיר הפנה את האחריות לצבא: "התקלה היתה ברמת השטח"
אחרי הודעת ישראל לרשות הפלסטינית, והבלבול בין מקבלי ההחלטות - הורה אחר הצהריים (יום ג') שר הביטחון, אהוד ברק, לא להעביר לרשות הפלסטינית את גופות מחבלי חמאס, שביצעו פיגועים חמורים נגד אזרחי ישראל. בינתיים חלק מהשרים עדיין כועסים על כך שלא עודכנו על המהלך וגורם מדיני בכיר גלגל את האחריות לפתחו של הצבא: "היתה כאן התנהלות לא ראויה. היה בלגן, אבל הבלבול לא היה בדרג המדיני".
ישראל לא תעביר את גופות המחבלים הבאים: הנאדי ג'רדאת, המתאבדת ממסעדת "מקסים" בחיפה, עמאר עלי עבדאללה, מבצע פיגוע ההתאבדות בשוק הכרמל, עבדאללה עבדאללה, מבצע הפיגוע במועדון ה"סטייג'" בתל-אביב.
כמו כן, לא יועברו גופות האחים עמאד ועאדל עוודאלה, מבכירי הזרוע הצבאית של חמאס; פואד אלקואסמה, מבכירי חמאס בחברון, עבדאללה אלקואסמי, מבכירי חמאס; רמאז א-סלים, שביצע את הפיגוע ב"קפה הלל" בירושלים, איהאב אבו-סלים, שביצע את פיגוע ההתאבדות בצריפין, עבד אל-רחים אל-תלאחמה, מראשי הג'יהאד האיסלאמי בחברון, האחראי לפיגוע בציר המתפללים בחברון.
בנוסף, הורה שר הביטחון לא לכלול בשיחות על רשימת הגופות את מי שהיו תושבי רצועת עזה. גורמים ביטחוניים הסבירו כי גופותיהם של מחבלים מחמאס ושל כעשרת תושבי רצועת עזה לא ייכללו כלל בדיונים מול הפלסטינים, בין היתר, כדי לא לפגוע בעסקה אפשרית בעתיד לשחרורו של החייל גלעד שליט.
"אין שום קשר לדרג המדיני"
בצל החלטתו של ברק, נמשך הכעס בקרב שרי הקבינט והשביעייה מפני שמודרו מעניין השבת הגופות. בין אלו שלא ידעו על המהלך המתוכנן, שרים בכירים, החברים בפורומים הרגישים והמסווגים ביותר שמהלך כזה דורש את אישורם.
"לא כל דבר נידון בשביעייה או בשמינייה", אמרו גורמים ביטחוניים, "יש דברים שלשר הביטחון יש סמכות להחליט, ואחרים שהם בסמכות אלוף הפיקוד וראש הממשלה. הרבה מן הנושאים הביטחוניים נידונים בעבודת מטה ברמת שר ביטחון".
בית קברות למחבלים. גופות מחבלי חמאס לא יועברו (צילום: אביהו שפירא)
סוגיית השבת הגופות עלתה באחת מפגישות התיאום בין כוחות הביטחון הפלסטינים לנציגי צה"ל שנערכה בינואר. בפגישה ביקשו הפלסטינים מאלוף פיקוד מרכז, אבי מזרחי, להעביר לידם 170 גופות הקבורות בישראל.
בפגישה נוספת שנערכה סמוך ל"יום הנכסה", שקיימו עם האלוף מזרחי, העלו ראשי ארגוני הביטחון הפלסטיניים את הנושא פעם נוספת וביקשו למסור לידם את 170 הגופות הקבורות במרכז הבקעה. בעקבות זאת, אנשי המטה של המינהל האזרחי ופיקוד דרום עשו בדיקה בבית הקברות וזיהו 84 מהגופות.
בישראל ניתן אישור עקרוני להחזיר גופות, אך בינתיים בלי רשימה שמית. לאחר מכן החלו דיונים במערכת הביטחון וגם התקיימו כמה ישיבות בין ישראלים ופלסטינים. בשב"כ הביעו הסכמה עקרונית להעברת גופות פעילי פת"ח, אך התנגדו להחזרת גופות מחבלי
חמאס.
בשלב מסוים, הציגו הפלסטינים את רשימת הגופות שזוהו ובמקביל פרסמו אותה בכלי התקשורת, בלי שהדבר אושר. כתוצאה מכך, נוצרה אי הבנה גדולה ולאחר עבודת מטה במשרד הביטחון, החליט ברק להוציא מהרשימה את מחבלי חמאס ותושבי עזה.
"אין שום קשר לדרג המדיני במקרה הזה, היתה תקלה ברמת השטח", אמר גורם מדיני בכיר, "גורם במטה תיאום פעולות בשטחים העביר לפלסטינים את השמות שאותרו. זו היתה רשימת רצון, ולא מעבר". גורמים צבאיים דחו את הביקורת וציינו כי "למעט עבודת מטה שהחלה בפיקוד מרכז לא גובשה רשימה שמית ולכן לא היה כל עניין להעבירה לאישור הדרג המדיני".
Read this article in English