שתף קטע נבחר
 
צילום: שאול גולן

ההתייקרויות לא נפלו מהשמיים: דרוש שינוי באוצר

ארגון כלכלי תחרותי לא היה שורד עם קבלת החלטות דומה לזו של ממשלת ישראל. אם הפוליטיקאים לא ידעו שיקר פה, אז הם לא ראויים לתפקיד. אם ידעו ולא עשו כלום, גם אז אינם ראויים. הערכה כי שטייניץ ישלם את המחיר, היא לא הימור פרוע. דעה

בחודש האחרון אנחנו עדים לגילויים של נושאים סודיים מאין כמותם, שהיו צפונים וחשאיים בשנים האחרונות. כמה עיתונאים פיצחו את הצופן הגנטי והביאו אותו לידיעת הציבור: המחירים בארץ הקודש השתגעו, תרתי משמע. הציבור התחיל לזעוק ולצעוק.

 

 

התקשורת עטה על המציאה, והפוליטיקאים, בלית ברירה, התחילו למצמץ, לגלגל עיניים, לתרץ, להציע פתרונות, להקים ועדות ולהראות כאילו שאכפת להם ממחירי הקוטג'. הרייטינג בשיא, צריך לרצות את הציבור, זה הזמן.

 

רבותי הפוליטיקאים, באמת לא ידעתם שהמחירים עלו? אתם לא קונים בארץ? בטח שידעתם, ולא עשיתם כלום, זה לא מעניין אתכם. אין לכם בעיה, יש לכם שכר גבוה ומצידכם שיעלו המחירים. אבל מה עם ציבור הבוחרים שלכם? הם באמת לא מעניינים אתכם במיוחד. אחרת הייתם נזעקים מזמן על יוקר המחייה המטורף.

 

לא ראיתם? לא שמעתם? 

עכשיו, כשהדברים בכותרות, אתם מוכרחים להראות פעילות, אחרת זה יפגע לכם בקריירה. אתם יודעים מה, הציבור לא מאמין לכם. יותר מזה, יש גם מי שחושב שזו היתה מדיניות מכוונת, כדי שבעלי ההון ישגשגו ויכבירו הון.

 

ואכן, מספר בעלי ההון והטייקונים עלה ושגשג בשנים האחרונות כפי שלא עלה בעבר. מה הפלא: המדיניות הממשלתית הצמיחה אותם ותמכה בהם, אז למה שהם לא ייקחו. הם לקחו ועוד איך לקחו ואתם רואים את התוצאות.

 

לא רק הם, כולם לקחו, כי זה הפך להיות נורמה, מי שלא לוקח פראייר. כל היצרנים והקמעונאים וכל שרשרת המזון השתוללה, כי אין מצב שנותנים ואתה לא לוקח. בכל מקרה, הציון של האחראים על המדיניות הכלכלית, ככל שהדבר נוגע להקשבה לציבור, הוא נכשל מהדהד.

 

כעת מתברר פתאום, שהקוטג' הוצא מפיקוח בהליך לא ברור, שעכשיו, כל האחראים, מנערים ממנו את חוצנם. צריך לשאול את הפוליטיקאים: הקוטג' כבר שנים לא בפיקוח, לא ידעתם? אם לא ידעתם, אז אינכם ראויים לתפקיד. אם ידעתם, איך נתתם לזה לקרות? גם במקרה זה אינכם ראויים לתפקיד. 

 

עוד בכותרות: מחיר שמן הזית

בימים האחרונים עלה לכותרות המחיר הגבוה של שמן הזית, הנובע, כנראה, מפעילות של אנשי משרד החקלאות שמווסתים יבוא, מטילים מכס, שתוצאתם מחיר יקר בעשרות אחוזים מהמחיר בחו"ל.

 

מה הרציונל בפעילות של משרד החקלאות בנושא? הרי התפוקה בארץ איננה גדולה מספיק כדי לתת תשובות לביקושים המקומיים. יבוא חופשי היה מאזן את הביקוש ומוריד את המחירים. רק לבולשביקים מהפוליטביורו שיושבים במשרד החקלאות יש אולי פתרונים.

 

על מחירי החשמל שיעלו בקרוב לא נגיב מחמת הייאוש. לא נזכיר את עודף המסים בגבייה בקופת האוצר שהפכו אותנו למדינת מס מובילה בתבל. הפסקנו לבכות על מעמד הביניים שחלקו גולש לעוני.

 

ניהול גרוע ופוליטיקאים נמוכים

יש עוד עשרות אירועים הדומים למתואר לעיל, כאשר הדברים יוצאים אט אט, מידי יום, לתקשורת ומגבירים את הזעם הציבורי הצודק. כדאי לעשות רוויזיה יסודית בתהליכי קבלת ההחלטות בתחומי הכלכלה הנוגעים לאזרחים. מה שקורה מעיד על ניהול חובבני, כושל, קצר טווח ולא חכם. נדרש שינוי יסודי בחשיבה, באיוש התפקידים, בדרך שבה מקבלים החלטות ובהוצאתם לפועל.

 

ארגון כלכלי שצריך להתחרות בשווקים, לא היה שורד שבוע עם מנהלים ותהליכים כאלה. ברור שהשינוי צריך להתחיל באגף התקציבים באוצר ובשר יובל שטייניץ עצמו. מהר ככל שאפשר בלי פטפוטי סרק והקמת ועדות בדיקה ריקות מתוכן. לא אסתכן הרבה אם אעריך, שראש ממשלה, בנימין נתניהו, יעלה בקרוב קורבן למחדלי הכלכלה, בעיקר כדי להרגיע את זעם הציבור, ושקורבן זה יהיה ממשרד האוצר. 

 

ד"ר ישראל בוקסר הוא מרצה במרכז ללימודים אקדמיים - אור יהודה


פורסם לראשונה 06/07/2011 22:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ושטייניץ, האם חתול שחור בדרך לעבור ביניהם?
צילום: AP
ד"ר ישראל בוקסר
צילום: באדיבות המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
מומלצים