נמצא הסדר: מש' הבריאות ימכור קנביס רפואי לחולים
ל-ynet נודע כי בקרוב תובא לאישור הממשלה תוכנית חדשה של משרד הבריאות שמטרתה הסדרת נושא חלוקת הקנביס הרפואי. על פי התוכנית המשרד ירכוש את הקנביס הרפואי ממגדלים בארץ ובחו"ל - וימכור אותו לחולים
העלות החודשית לחולים: 360 שקלים
מספר החולים הנעזרים בקנביס רפואי זינק בשנים האחרונות ועומד על למעלה מ-5200 משתמשים, בהם חולי סרטן, חולים הסובלים מכאבים כרוניים ועוד. כיום מקבלים החולים אישור של משרד הבריאות ולאחריו מקבלים את החומר באמצעות המגדלים ומידיהם, בעלות חודשית של כ-360 שקלים. כבר כשנה שמשרד הבריאות מבקש להסדיר את התחום, בעיקר לאור התרעות מצד המשטרה על זליגה של חומר לא רק לחולים אלא גם לשוק הסחר בסמים.לאור זאת, ביקשו במשרד הבריאות ובמשרד לביטחון הפנים להגביל את הכמות המירבית לחולה ולאבטח את החומר בצורה שהקשתה על המגדלים והחולים. בנוסף, עד להסדרת התחום הנהיג מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו "מדיניות מרסנת" לפיה לא יינתן קנביס רפואי למצבים רפואיים חדשים, בשלב זה. במשרד ביקשו להעביר את האחריות לרכישת החומר לרשות למלחמה בסמים וזו הוציאה מכרז לבחירת המגדלים של החומר בארץ. אלא שבעקבות עתירות שהוגשו בנוגע למכרז חזרה בה המדינה והוא בוטל.
כעת גיבשו משרד הבריאות והמשרד לביטחון פנים הצעה חדשה וזמנית להסדרת התחום. לפי ההצעה, שתובא בקרוב לאישור הממשלה, שני המשרדים יודיעו שהם נוקטים במדיניות המעדיפה הפסקה של הגידול המקומי והתבססות על ייבוא ככל האפשר "משיקולי ביטחון הציבור". יש לציין כי ישראל חתומה על אמנה בינלאומית המחייבת כי סמים למטרות רפואיות יירכשו על ידי "סוכנות ממשלתית", ולאור אמנה זו משרד הבריאות ישמש כסוכנות כזו. הסוכנות תרכוש את הקנביס הרפואי ותמכור אותו למטופלים באמצעות חברת "שראל", וייתכן שגם באמצעות גופים אחרים.
בהצעה שתובא לאישור הממשלה מצויין כי ישנה חלופה לפיה משרד הבריאות יבטל בהדרגה את כל האישורים למגדלים המקומיים ויפנה את המטופלים לטיפולים רפואיים חלופיים, בהם התרופה סטיבקס. מדובר בתרופה יקרה, שאינה בסל התרופות, הכוללת חומרים פעילים מצמח הקנביס. עם זאת, ההערכה היא שחלופה כזו תיגרור עתירות לבתי המשפט מצד חולים שהטיפול שלהם יופסק.
ממשרד הבריאות נמסר כי "כיוון שהנושא נמצא לקראת הצעת מחליטים המנכ"ל מקיים בכל מספר ימים ישיבות בנושאים שונים ומגוונים הקשורים להסדרת השימוש בקנביס רפואי. המשרד מבקש לפעול לפי האמנות הבינלאומיות עליהן חתומה ישראל".
המתנגדים: התוכנית תביא לפגיעה קשה בחולים
אך, כצפוי, ישנם מי שמתנגדים לתוכנית. ח"כ שי חרמש (קדימה), יו"ר הלובי החקלאי בכנסת, כועס על הפגיעה במגדלים הישראלים. חרמש שיגר מכתב בנושא לשר לביטחון פנים, לסגן שר הבריאות ולשרת החקלאות ובו ציין את איכות הגידול המקומי ואת העובדה שמדובר באופציה הזולה יותר מכל אופצייה לייבוא."לא נאפשר מציאות בה ממשלת ישראל מכירה בצורך לשימוש בגידול חקלאי לשימוש כלשהו, כולל קנביס רפואי, ואוסרת את גידולו בידי החקלאים", אומר ח"כ חרמש. "חקלאי ישראל יקבלו על עצמם את כל המגבלות, החוקים והאכיפה שתמנע זליגה של התוצרת לידיים לא ראויות".
בחברת "תיקון עולם", הספקית העיקרית של קנביס רפואי לחולים, מסרו בעקבות הדברים: "ההצעה לייבוא קנביס, ובמקביל סגירת הייצור המקומי, היא תמוהה ואף חלמאית ומעוררת שאלות רבות נוכח העובדה שרק לאחרונה הוכנסו סידורי אבטחה חדשים בתיאום משטרת ישראל ובפיקוח חברת הביטחון בנשיאות ניצב בדימוס אליק רון. סגירת הייצור המקומי תפגע אנושות בענף רפואי זה. 6000 המטופלים יפגעו מיידית בגלל פער המחירים העצום בין הקנביס מייצור מקומי וזה המיובא. המחיר הממוצע בישראל הוא כשישה שקלים לגרם. מחירו של גרם קנביס רפואי שמיוצר בהולנד ומיובא לגרמניה הוא 72 שקלים לגרם.
בהמשך יפגעו המחקרים שמתנהלים היום במספר בתי חולים בארץ. מי עוד יפגע? עשרות משפחות של העובדים בענף ועשרות אלפים של חולים במחלות קשות שלעולם לא יזכו לטיפול הטוב ביותר.
החלטה כזו נובעת כנראה ממניעים זרים וראוי ליועצים המשפטיים לבחון שוב החלטה גורלית שמשפיעה על בריאותם של החולים בישראל. המגמה העולמית היום היא לאפשר לחברות מקומיות לדאוג לאספקת הקנביס עבור השוק המקומי. כך בהולנד, בקנדה, ובארצות הברית. מדוע ישראל צריכה להיות שונה?".