דו"ח המשט: "ישראל פעלה בכוח רב, הסגר חוקי"
גורמים ישראלים אמרו כי דו"ח פאלמר לא ידרוש אמנם תשלום פיצויים לטורקיה ויקבע שירושלים פעלה על-פי החוק, אך יתהה מדוע צה"ל פעל "מוקדם ובכוח רב מדי". ביקורת גם על אנקרה. המו"מ לפני פרסום הדו"ח הופסק עקב מחלוקת על ההתנצלות
ביקורת נגד הטורקים, וגם נגד ישראל. דו"ח ועדת פאלמר על אירועי המשט הראשון, שהיה אמור להתפרסם מחר (ה') ונדחה בין היתר בשל חוסר יכולתן של ישראל וטורקיה לגבש הסכמות, יפנה אצבע מאשימה לשתי המדינות אך יקבע שהסגר הימי על רצועת עזה היה חוקי. כך אמרו ל-ynet גורמים ישראלים המעורים בנושא, שמסרו כי הדו"ח לא ידרוש התנצלות ישראלית בפני טורקיה.
הדו"ח מכיל ביקורת ישירה על ארגון ה-IHH, שהוציא לדרך את הספינה "מאווי מרמרה", וכן ביקורת עקיפה על ממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן ומעורבותה בארגון המשט, בו נהרגו תשעה אזרחים טורקים. כמו-כן, תימתח ביקורת על הוועדה הממשלתית שהקימה טורקיה לבדיקת המשט, ובדו"ח יצוין כי ישראל לעומתה הקימה ועדה עצמאית ובלתי תלויה.
הדו"ח אמנם יקבע כי ישראל פעלה על-פי החוק הבינלאומי בכל הנוגע לסגר על רצועת עזה, אולם תימתח עליה ביקורת בכל הנוגע להשתלטות על המרמרה.
ועדת האו"ם - בה לקחו חלק ראש ממשלת ניו-זילנד לשעבר ג'פרי פאלמר, נשיא קולומביה לשעבר אלברו אוריבה, הנציג הישראל יוסף צ'חנובר והנציג הטורקי אודזם סנברק - תוהה מדוע חיל הים "פעל מוקדם ובכוח רב מדי". בישראל דחו את הביקורת על השימוש המופרז בכוח ועל טווח הפעולה הרחוק, ואמרו כי שיקולים מבצעיים הובילו להורדת לוחמי הקומנדו הימי אל סיפון המרמרה.
ישראל מסרבת להתנצל
לאורך השנה האחרונה שבה והבהירה ישראל כי לא תתנצל בפני הטורקים. אנקרה לא חזרה בה מצדה מהדרישה להתנצלות ושר החוץ, אחמט דבוטאולו, שב והזכיר אותה היום יחד עם הדרישה לפיצויים למשפחות הרוגי ופצועי המשט. דו"ח פאלמר קובע עם זאת כי ישראל לא צריכה להתנצל וגם לא לשלם פיצויים, אלא אם היא חפצה מיוזמתה להשתתף בקרן לנפגעים.
המשנה לראש הממשלה, משה (בוגי) יעלון, שניהל בימים האחרונים את המשא ומתן עם הטורקים סביב מסקנות ועדת פאלמר, אמר היום כי ישראל פעלה על פי
חוק "והגיבה לפרובוקציה". יעלון השתתף בשלושה סבבי שיחות עם הטורקים - בניו-יורק, בשוויץ ובמדינה אירופית נוספת. שר הביטחון רמז כי "יש להניח את העבר עם טורקיה מאחור", אולם שר החוץ ליברמן הציג קו נוקשה יותר ואמר כי אינו מוכן להשפלה ולהפקרת חיילי צה"ל.
במרכז המחלוקת סביב דו"ח פאלמר עומדת שאלת ההתנצלות ועקב חוסר ההסכמות בנושא נראה כי הוועדה לא תפרסם מחר את המסמך כדי להעניק לצדדים עוד זמן לדיונים. סיבה אחרת לאי פרסומו של הדו"ח היא היעדרו של מזכ"ל האו"ם מניו-יורק.
Read this article in English