שתף קטע נבחר

 

ככה שוברים שביתה? על ה-NBA והקשר הטורקי

הסיכום של דרון וויליאמס עם בשיקטאש, שינה את הדיון בין בעלי הקבוצות לשחקנים, שנתפסו עד עכשיו כמפסידים העיקריים משביתה. אל תופתעו אם קובי בראיינט הבא בתור

קובי בראיינט באירופה? אל תופתעו אם זה יקרה. רק לפני כשבוע פרסם עבדכם הנאמן כאן ב-ynet כתבה היתולית עם שמות שעוד עשויים למצוא עצמם ביורוליג בעונה הבאה. התגובות איך לומר, היו מזלזלות. האפשרות ששחקנים כמו בראיינט או דרון וויליאמס ינחתו לא הרחק מאיתנו, נשמעה מציאותית כמו האפשרות שמאמן ישראלי ידריך קבוצה בגמר הצ'מפיונס ליג.

 

אז כמו שגרנט לימד אותנו, עולם הספורט תמיד מספק הפתעות. השביתה כבר נכנסה לתוקף, למרות שדברים עוד יכולים להשתנות, אבל השחקנים לא מחכים. אז אנחנו הימרנו שדי-וויל ינחת במוסקבה, בעיקר משום שאיסטנבול נשמעה רחוקה עוד יותר מהדמיון, בטח כשמדובר בבשיקטאש הבינונית יחסית.


דרון וויליאמס. השחקנים מחזירים מלחמה (צילום: רויטרס)

 

וויליאמס הוא אולסטאר ולהזכירכם שחקן עם 62 משחקים של 20 נקודות ו-10 אסיסטים (יותר מכל שחקן פעיל אחר), כך שהסיכום שלו בקבוצה הטורקית טרף את הקלפים מבחינת האמריקאים. פתאום אף אחד כבר לא בטוח שכוכבים אחרים לא ינהרו אחריו לאירופה ואולי אפילו לסין. השחקנים, שנתפסו כצד המפסיד בסכסוך עם הבוסים, מחזירים מלחמה.

 

"אף אחד לא ציפה לזה"

אז נכון, אלן אייברסון כבר שיחק בבשיקטאש בעונה שעברה, אבל הוא עשה זאת בשלהי הקריירה, כששום קבוצת NBA לא היתה מוכנה לקחת סיכון איתו. גם שחקנים לגיטימיים אחרים כג'וש צ'ילדרס ניסו את מזלם באירופה, אבל זה כמעט אף פעם לא עבד.


זאזה פאצ'וליה מול דווייט הווארד. בעונה הבאה מול סופו? (צילום: AFP)

 

שחקני NBA אחרים כבר סיכמו באירופה, אבל אף אחד מהם לא ברמה של וויליאמס. כך למשל קיבל זאזה פאצ'וליה מאטלנטה הצעה לשחק גם הוא בטורקיה (מחזיק בדרכון טורקי), סאני ווימס מטורונטו צפוי להגיע לז'לגיריס, הילטון ארמסטרונג לווילרבאן הצרפתית, בעוד בראיין סקלבריני מחזיק בהצעות וכנראה יחתום באיטליה.

 

"זה יצר הרבה סקרנות, הרבה באז", הודה פרשן ESPN מרק סטיין. "היה שבוע שקט מאז ההכרזה על השביתה ופתאום נחתה הידיעה על וויליאמס כרעם ביום בהיר. תמיד היה את האיום שכוכבים יילכו, אבל דווקא לקבוצה טורקית, ולא אחת מהחזקות במדינה שלה. אף אחד לא ציפה לזה, אבל מוקדם לדעת לאן זה יתפתח".


קובי בראיינט. גם הוא באיסטנבול בעונה הבאה? (צילום: גטי אימג'ס)

 

קובי הבא בתור? למה בעצם לא

על פי לא מעט מהפרשנים, מדובר בטרנד שלא יחזיק מעמד, בעיקר משום שכוכב ה-NBA האמריקאי הטיפוסי פשוט לא יחזיק מעמד באירופה. הדיווחים מספרים על כך שאייברסון לא אהב את המעבר לטורקיה. הוא התלונן על האוכל, על הבדלי התרבויות ובעיקר על הבעיות בשפה שמשפחתו נקלעה אליהן, מה גם שהכסף לא עד כדי כך גדול.

 

"יש עוד זמן עד שהעסקה אכן תתממש", טוען שחקן העבר והפרשן ג'יילן רוז, "קודם כל צריך שהשביתה אכן תתקיים ואחר כך צריך למצוא פתרון לכל מני תסבוכות משפטיות של חוזים וביטוח. אחרי כל זה, אני לא רואה סיבה מדוע ששחקנים אחרים לא ירצו לנצל את ההזדמנות שיתנו להם להתאמן, לשחק ברמה גבוהה ולהתכונן לשנה שלאחר מכן. ב-NBA אסרו עליהם להיכנס אפילו לאולם אימונים".


רודי פרננדס. ריאל מדריד כבר הגישה לו הצעה מפתה (צילום: AP)

 

שחקני אולסטאר אירופאים, בהם דירק נוביצקי, טוני פארקר, אנדריי קירילנקו ופאו גאסול, הודיעו שאירופה מבחינתם היא אפשרות אמיתית במקרה של שביתה. רודי פרננדס אמנם סירב השבוע להצעה מפתה מריאל מדריד על מנת לקבל הזדמנות לשחק בקבוצה אלופה כמו דאלאס, אבל תהיו בטוחים שאם השביתה תגרום לביטול העונה כולה, כפי שמצב העניינים מראה כרגע, גם הוא יצטרף אליהם.

 

קובי בראיינט, סמל ודמות נערצת באירופה אבל גם בקרב השחקנים עצמם, הוא המטרה הבאה של בשיקטאש. "אם הנשיא של הטורקים מדבר על בראיינט, צריך לקחת אותו בחשבון", קובע סטיין. "אחרי הכל, קובי הוא נציג חברת טורקיש איירליינס, שעשויה להשתתף בעלות שכרו. אם הם יוכלו להשיג את הכסף, למה שלא יוכלו לגרום לקובי להקשיב לפחות?!". 

 

מה מסתתר מאחורי השביתה?

עד עכשיו פעלה ההכרזה על השביתה בעיקר נגד השחקנים, שבעיני חלקים גדולים בציבור האמריקאי נתפסים כרודפי בצע. מה שהציבור לא מבין זה שהמאבק נועד להגן דווקא על השחקן הפשוט, על הפועל השחור, על אלה שאינם מרוויחים מיליונים. איגוד השחקנים בראשות דרק פישר מלוס אנג'לס לייקרס, הצליח להשיג אחדות ראויה לציון במו"מ עם בעלי הקבוצות, שנתמכים על ידי הנהלת הליגה.


דייויד סטרן. זה לא כל כך נעים לראות גן סגור (צילום: AP) 

 

הויכוח נותר על סכום שנע בין 200 מיליון דולר לחצי מיליארד. העובדה שלא ישחקו בעונה הנוכחית, תעלה לצדדים סכומים גבוהים יותר - בעיקר לשחקנים. בעלי הקבוצות הם אנשים אמידים בכל מקרה ועונה בלי משחקים, לא תשנה אצלם את המאזן החיובי או השלילי בספרים. אם אין עונה, הם עדיין מרוויחים מחוזים עם גורמי שידור וספונסרים ועם משכורות לשחקנים שחתומים על חוזים. מבחינתם כלום לא השתנה.

 

חלק מהשחקנים לעומת זאת, בעיקר אלה שמסיימים חוזים, עלולים להפסיד משכורות במידה והעונה תתחיל מאוחר או לא תתקיים בכלל. הפרי-אייג'נטס סובלים במיוחד, אבל גם הרוקי'ס, או אלה שחיכו לשדרוג חוזיהם, יפסידו מכל העניין. אין טריידים, אין אימונים, אין כלום. הגן סגור ומי שינסה בכל זאת לדבר על מה שקורה, יצטרך לשלם קנס בסך מיליון דולר.

 

הבעלים טוענים להפסדים. האמנם?

הבוסים טוענים שהם מפסידים משהו כמו 300 מיליון דולר לעונה, משום שלטענתם העוגה לא מתחלקת בצורה שווה. על פי בעלי הקבוצות, השחקנים זוכים כיום ל-57 אחוז מההכנסות ובכך למעשה גורמים ל-22 מועדונים מתוך 30 להפסיד כסף (מדובר במועדונים עם נתחי שוק קטנים יחסית). אם כך הם באמת פני הדברים, הרי ששביתה לא ממש מפחידה אותם.


קיובן והתואר של דאלאס. העונה האחרונה שברה לא מעט שיאים (רויטרס) 

 

השחקנים ביקשו השבוע לראות את המאזנים כדי לבדוק אם כך הם אכן פני הדברים ובמחינתם טוענים שהניהול יכול להשתפר. בדרך הם גם מזכירים, כי הם אלה שגורמים לבאז סביב הליגה. הגמר האחרון, הפלייאוף שקדם לו ואפילו העונה הסדירה, שברו כמה שיאים וה-NBA מעולם לא נהנה מפופולאריות גבוהה יותר.

 

אם תהיה שביתה, ייקח לליגה זמן רב להתאושש וכל המעורבים בדבר יכולים לקחת דוגמא טובה מה-NHL, שסבל מעונה ללא משחקים לפני פחות מעשור. לליגת ההוקי לקח זמן עד שהיא חזרה לעניין את המעריצים הוותיקים, עד שהיא קנתה בחזרה את אמונם. במידה והשביתה אכן תגרום לביטול העונה, השחקנים אמורים היו להיות אלה שיפסידו יותר.

 

האוהדים האמריקאים לא מטומטמים ומבינים כי אין כאן קרקע אמיתית לשביתה, כך שהשחקנים משלמים את המחיר התדמיתי לשביתה. עכשיו, כשהאופציה האירופית בתמונה, הכל יכול להשתנות. הכוכבים שירצו לעבור יקחו על עצמם סיכון גדול, אבל יקבלו גב מארגון השחקנים. פישר, אגב, כבר אמר שיעשה כל מאמץ למנוע מפיב"א או מה-NBA לעצור מעבר של שחקן לאירופה במידה והשביתה תגרום לביטול העונה.


דרק פישר עם בראיינט. נלחם עבור השחקנים (צילום: רויטרס)

 

אז איך זה יסתיים?

נכון לעכשיו הצדדים כל כך רחוקים, עד שיש כאלה שרומזים על אפשרות אמיתית לשינוי מבנה הליגה כולה - לפחות מבחינה ניהולית,

כפי שקרה בליגת ההוקי. המו"מ אמור להתחדש באמצע החודש, אבל הצדדים מחכים לראות כיצד תתפתח השביתה שכבר החלה מזמן ב-NFL. ליגת הפוטבול נמצאת בסכנת קיום ממשית, בזמן שבשנה רגילה מחנות האימונים כבר היו אמורים לצאת לדרך.

 

פסק דין משפטי שאמור להתקבל בסוף החודש, עוד עשוי לקבוע את תוצאות השביתה ב-NFL, אך ב-NBA לא יכולים לחכות יותר מדי. הליגות באירופה מתחילות בסביבות אוגוסט-ספטמבר והסיכום של וויליאמס עם בשיקטאש, טרף כאמור את הקלפים. למרות זאת, "עדיין אי אפשר להגיד שהשער נפתח", טוען סטיין, "שמענו שמדריד הציעה לרודי הרבה מזומנים, אבל אין יותר מדי קבוצות באירופה שיכולות להציע את הכספים האלה".

 

"מצד שני, בסין יש כסף ואולי יהיו עוד כמה מקומות עבודה טובים שיוכלו לשכנע כוכבים להגיע. מדובר בהימור מצד וויליאמס ואלה שיבואו אחריו, בעיקר מבחינה ביטוחית, אבל אני בטוח שלא מעט שחקנים מתקשרים עכשיו לסוכניהם שיבדקו להם את אירופה. אלה דברים שלא ראינו בשביתה של 98' ואין ספק שזה יגביר את קצב השיחות במטרה לסיים את השביתה, כי אף אחד לא אוהב לראת את זה קורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דרון וויליאמס
צילום: Getty images imagbank
מומלצים