שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, רויטרס

סיפור מספרת: מי המציא הבעיטה המפורסמת?

בין צ'ילה ופרו לא שוררת אהבה גדולה. מחלוקת טריטוריאלית שהחלה במאה ה-19 המשיכה עם מאבק עיקש עד עצם היום הזה סביב שאלת הבעלות על בעיטת המספרת הראשונה. בלילה שבין שלישי לרביעי הן נפגשות לסיבוב נוסף, אולי אז תתקבל התשובה

במהלך טיול שערכתי לפני מספר שנים בדרום אמריקה, עברתי עם אוטובוס את הגבול בין בוליביה לצ'ילה. נוסע שישב לא רחוק ממני שיער כי אין צורך במסמך מזהה כדי לעבור את התהליך ואפילו התפלא כאשר הפקיד הצ'יליאני הבהיר לו שלא יוכל להיכנס למדינה.

 

אותי דווקא הפתיעה התשובה הדי תוקפנית של הפקיד. "אדוני, פה זה צ'ילה, לא פרו או בוליביה", הוא עקץ את הנוסע, שנאלץ לרדת מהאוטובוס. תהיתי איך קשורה פרו לסיפור. אחרי בירור קצר הסתבר לי ששתי המדינות הללו לא ממש מחבבות אחת את השנייה והפקיד החביב פשוט לא פספס את ההזדמנות כדי ללכלך על השכנה מהצפון. 


וידאל מוכיח מי המציא את המספרת ראשון. או שלא? (צילום: AFP)

 

מקור הסכסוך בין שתי המדינות הוא, כצפוי, הגבול הטריטוריאלי ביניהן. ראשיתו עוד בסוף המאה ה-19, אז נלחמה צ'ילה בפרו ובוליביה במסגרת "מלחמת האוקיינוס השקט" ואף כבשה את לימה, בירת פרו, בה שלטה במשך שנתיים. 

 

המרירות בין הצדדים, שהחלה באותה מלחמה, צפה ועולה אחת לתקופה ואפילו בשנים האחרונות היא רשמה פרק נוסף, הפעם סביב הגבול הימי ביניהן. אלא שבין כל אלה מסתתר בין צ'ילה ופרו ויכוח קצת יותר מהותי, שכנראה לא יוכרע לנצח - למי מהשתיים מגיע הקרדיט על בעיטת המספרת הראשונה?

 

כן, מסתבר שעוד הרבה לפני שערן זהבי התעופף מול ליון ואלירן עטר השחיל ללירן שטראובר כדור בחיבורים וסחט ממאיר אינשטיין עוד צווחה לפנתיאון, ניצת ויכוח של ממש מאיפה המקור של בעיטת המספרת.


אלירן עטר בפוזה אופיינית. הוא כבר סימן 'וי' אחד בקריירה (עוז מועלם)

 

צ'ילנה או צ'אלאקה?

מצד ימין של הזירה - הפרואנים, שטוענים כי הפעם הראשונה בה בן אנוש ביצע בעיטת מספרת היתה בסוף המאה ה-19 ודבקים בכך שיש לקרוא לבעיטה כזו "הצ'אלאקה". מדוע? מכיוון שעל פי גרסתם, הבעיטה הומצאה על ידי אדם ממוצא אפריקאי שהתגורר בעיר קאיאו, אשר תושביה מכונים "הצ'אלאקוס".

 

הפרואנים מוכנים להישבע כי באותה תקופה (כנראה בין השנים 1892-1894) חיילים אנגלים ששרתו בעיר התקשו להשלים 22 שחקנים וביקשו מבני המקום לסייע. במהלך אחד המשחקים התעופף לפתע אותו תושב העיר, אשר שמו לא ידוע, והדהים את כולם עם בעיטת המספרת הראשונה בהיסטוריה, שכאמור זכתה מיד לכינוי "הצ'אלאקה". יותר מזה - לטענת הפרואנים היו בין הצופים גם אזרחים צ'יליאנים, שהיו עדים לפלא שהתרחש.


ואולי הם הבעלים הרשמיים על המספרת? שחקני פרו (צילום: AFP) 

 

מהעבר השני - הצ'יליאנים, שבכלל טוענים כי להם מגיעה הבעלות על "בעיטת המספריים". על פי הגרסא של ה'לה-רוחה', בתחילת שנות ה-20 הגיע למדינה אזרח ספרדי בשם רמון אונסאגה אסלה, שבגיל 18 קיבל אזרחות צ'יליאנית. יודעי דבר מספרים שאונסאגה פצח בקריירה של כדורגלן ומאחר שהתאמן במקביל בין השאר גם בקפיצה לגובה וריצת 100 מטר, ניחן ביכולות אתלטיות נדירות.

 

על פי אחת הגרסאות, אונסאגה ביצע לראשונה מספרת במהלך משחק בליגה המקומית בשנת 1914, אך את התהילה העולמית הוא רכש שנתיים מאוחר יותר, במדי נבחרת צ'ילה, אשר השתפה בטורניר הראשון של הקופה אמריקה.


נבחרת צ'ילה בקופה אמריקה. לפחות בכל הנוגע לשם, היא המנצחת (AP)

 

באותו טורניר הוא חשף לראשונה בפני היריבות מדרום אמריקה את הביצוע הנדיר והותיר אותן המומות. במהרה הודבק לבעיטת המספרת הכינוי "צ'ילנה" (הצ'יליאנית), כינוי שמחזיק עד עצם היום הזה ברוב המדינות הדוברות ספרדית בעולם. למה רוב המדינות? נכון, אם תקשיבו לשדרים בפרו אחרי שער במספרת תשמעו אך ורק את הביטוי "צ'אלאקה".

 

אגב, גם ברזיל רצתה להשתתף בחגיגה אחרי שהתקשתה להתמודד עם העובדה ששחקן שלה לא רשום על הפטנט. בארץ הסמבה זוכרים עד היום את לאונידס דה סילבה כ"ממציא בעיטת המספרת", אלא ששם קוראים לבעיטה זו 'ביסיקלטה' (אופניים). אותו דה סילבה הרוויח את הכינוי אחרי שכבש במונדיאל 1938 בבעיטת מספרת לרשת של פורטוגל, שמאמנה מיהר לדרוש לפסול את השער בטענה המובנת שאסור לכבוש עם הגב לשער.

 

המספרת של אובליטס בקופה אמריקה 1975. 80 שנה חיכו בפרו לרגע הזה

 

ואז הגיע טורניר קופה אמריקה 1975...

במשך כ-80 שנה המחלוקת הזו התנהלה בעיקר במרתפי הארכיונים של צ'ילה ופרו, שחיפשו את ההוכחה הניצחת שתכריע את הוויכוח הגורלי. ואז הגיע טורניר קופה אמריקה של שנת 1975. ב-20 באוגוסט של אותה שנה אירחה פרו את צ'ילה במחזור האחרון של שלב הבתים למשחק שיכריע מי תעלה לחצי הגמר.

 

בדקה ה-32, במצב של 0:1 לזכות המקומיים, הוגבה כדור מאגף ימין לתוך רחבת צ'ילה. החלוץ הפרואני, חואן קרלוס אובליטס, הגיע אליו ראשון, הקפיץ פעמיים על רגלו ולפתע, כשהוא עם גבו לשער, עשה את מה שהעם הפרואני חיכה לו כמעט 80 שנה - שחרר בעיטת מספרת היישר לרשת הצ'יליאנית.


קייהיל מציג את השדרוג, גרסת שנות ה-2000 (צילום: גטי אימג'ס)

 

עזבו אתכם שהבעיטה של אובליטס לא היתה המספרת המושלמת והיום אולי היתה מתוארת כ"חצי בעיטת יעף". כל זה לא עניין את הפרואנים הצוהלים. מבחינתם, השער הסמלי הזה נתן באותו הערב את התשובה הניצחת לשאלה מה המקור של אחת ההברקות הגדולות בתולדות המשחק, שעד היום נחשבת לפסגת שאיפותיהם של לא מעט כדורגלנים.

 

בלילה שבין שלישי ורביעי, 36 שנה אחרי אותו ערב בלתי נשכח, ייערך מפגש נוסף בין צ'ילה ופרו, הפעם במסגרת בית ג', למשחק שעשוי להכריע מי מהשתיים תמשיך לרבע הגמר ומי תארוז את חפציה כבר אחרי שלב הבתים. כמו בכל העימותים בעבר, גם הפעם סביר להניח שיצוץ הוויכוח עתיק היומין מי רשומה על הפטנט של בעיטת המספרת.

 

לכן, אל תתפלאו אם תראו במפגש המסקרן הזה שחקן פרואני כובש וחושף חולצה עם כיתוב "השער מוקדש לך - חואן קרלוס אובילטס", או לחילופין צ'יליאני מרשית ושולף פתק עליו רשום "צ'ילנה יש רק אחת". אם אחד השערים ייכבש במספרת?! טוב, אז כבר ההיסטוריונים שוב ייכנסו לתמונה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעיטת מספרת
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים