אלפי עובדים זרים יישארו: "המגורשים של מחר"
ארגוני סיוע לזרים מוחים על כוונת הממשלה לדחות את צמצום מכסת העובדים בענף הבנייה בשלוש שנים - נוכח לחץ הקבלנים. "זוהי דלת מסתובבת", הם טוענים, "הממשלה מוסיפה להביא מהגרי עבודה, ובידה השנייה מגרשת אותם"
יד ימין מגרשת, יד שמאל פותחת דלתות.
אחרי שהכריזה על תוכנית נרחבת לצמצום מספר העובדים הזרים בישראל, צפויה הממשלה להיכנע ללחץ בענף הבנייה, ולאשר הבוקר (א') את דחיית היוזמה בשלוש שנים. בפרק זמן זה יובאו לארץ עובדים נוספים כדי להחליף את אלה שעזבו, וארגוני הסיוע לזרים מזדעקים: "מהגרי העבודה שיובאו היום, יהפכו למגורשים של מחר".
על צמצום מכסת העובדים הזרים הוחלט אשתקד, אולם כעת מסתמן כי לאורך שלוש השנים הקרובות ישמר מספרם של הזרים בענף הבניה על 8,000 איש. "הממשלה שבה ומאמצת בהחלטה את
מדיניות 'הדלת המסתובבת'", טוענת מנכ"לית מוקד סיוע לעובדים זרים, עו"ד רעות מיכאלי, "מבלי לוותר על הקמפיין השקרי בדבר הפגיעה של מהגרי עבודה בחברה ובמשק והצורך לצמצם את מספרם, הממשלה מוסיפה בידה האחת להביא עוד ועוד מהגרי עבודה, המשלמים דמי תיווך מופקעים, ובידה האחרת - לעצור ולגרש מהגרי עבודה".
ההחלטה, יש לציין, מתייחסת אך ורק לעובדים בענף הבנייה ולא תשפיע על מכסות העובדים ביתר הענפים במשק, או על ילדי העובדים הזרים. "כולנו יכולים לקנות איכשהו שהישראלים לא יכולים לנקות את החיתולים של הזקנים, אבל עכשיו פתאום אנחנו לא יכולים לעבוד בבניין", מחה הפעיל החברתי ד"ר רמי גודוביץ. "דווקא יש כאלה שישמחו שזה יהפוך לעבודה מועדפת, כדי שזה ייתן להם הטבות כאלה ואחרות".
לטענתו, דחיית יישום התוכנית, לאחר שעשרות אנשים כבר גורשו מהארץ מתחילת השנה, מהווה הצעה שערורייתית ואבסורדית. "זה פשוט לסבן את כולנו. "אנשי יחידת עוז רצים אחר ילדים ונשים,
ובשביל מה? במקום לטפל בעובדים שכבר כאן ולסיים את מדיניות 'הדלת המסתובבת', הם ימשיכו להביא עובדים חדשים, וחברות כוח האדם ימשיכו לגבות סכומי עתק על המדיניות הזו. אין בהחלטה הזו מוסר, רק תירוצים".
גודוביץ הוסיף כי החלטת הממשלה הצפויה מהווה ראייה לכך שהנתונים שהוצגו להצדקת גירוש העובדים הזרים, אינן מהימנים. "מספרים לנו שיש סכנה דמוגרפית שמאיימת על הארץ, משקרים בקשר לנתונים הרשמיים של כמות העובדים הזרים, ואז מנצלים כל הזדמנות שיש להגדיל את מכסת העבדים שיש, ולדאוג שהם יהיו כמה שפחות בעלי זכויות שיש", הוא טען. "הדבר הכי מביך הוא שיצטטו בתקשורת כמה משפטים מאלי ישי שיסביר את המהלך הזה, והציבור יקנה את הכל".
דוחים עוד הכרעה
בענף הבנייה עובדים כיום 8,000 זרים. התוכנית שנדחתה הייתה אמורה להוריד את מספרם ל-5,000 החל מיולי 2011, ל-2,000 מיולי 2012 ועד לאפס מראשית 2013. כעת, אם ההצעה בממשלה תאושר היום, כל לוח הזמנים יידחה בשלוש שנים, במהלכן יכולים לקרות כידוע הרבה דברים.
מכיוון שהעובדים הזרים בענף הבנייה מצוידים באישור עבודה לחמש שנים בלבד, מצוין בהצעה כי שר הפנים יפעל להבאת עובדים זרים חדשים שיתפסו את מקומם של אלו שתוקף שהייתם בארץ יפוג.
שר הפנים יפעל להביא 2,500 עובדים זרים במחצית השנייה של 2011, 1,400 עובדים ברבעון הראשון של 2012, 800 ברבעון השלישי של 2012 ו-2100 ברבעון הראשון של 2013. כך תישמר מכסה של 8,000 זרים בענף הבנייה עד יולי 2014.