הרעב בסומליה: 'המשבר ההומניטרי החמור בעולם'
ראש סוכנות האו"ם לפליטים ביקר בקרן אפריקה מוכת הבצורת ושוחח עם רעבים שצעדו עשרות ימים למחנה הפליטים הגדול בעולם. "איבדתי שלושה ילדים בדרך, וגם קצת משפיותי"
"המשבר ההומניטרי החמור בעולם". כך כינה היום (יום א') ראש סוכנות האו"ם לפליטים, אנטוניו גטרה, את המצב בסומליה מוכת הבצורת, לאחר שנפגש עם פליטים ששרדו את הדרך מארצם החרבה למחנה הפליטים הגדול בעולם, בקניה השכנה.
גטרה שוחח עם אם שאיבדה שלושה מילדיה במהלך המסע הרגלי למחנה שנמשך 35 ימים. "איבדתי אותם בזמנים שונים בדרך", סיפרה לו האם, "הפכתי קצת לא שפויה אחרי שאיבדתי אותם".
אם מגוננת על בנה מפני האבק ליד מגוריהם הארעיים בגבול סומליה (AP)
סוכנויות האו"ם מעריכות כי 10 מיליון בני אדם כבר זקוקים לסיוע הומניטרי וכי שני מיליון ילדים סובלים מתת תזונה וזקוקים להתערבות כדי להציל את חייהם.
גטרה ביקר במחנה הפליטים דדאב בקניה שבו חיים כ-380 אלף בני אדם. עשרת אלפים מגיעים למקום מדי שבוע.
המשבר הנוכחי גרוע הרבה יותר מזה שהביא להקלטת אלבום הצדקה Band Aid למען אתיופיה ב-1984. כך טענה לואיז פטרסון, מנהלת סוכנות סיוע רפואית בריטית באזור. "לא ראינו דבר כזה כבר עשורים", היא אמרה לעיתון "האינדפנדנט" הבריטי, "עובדי סיוע קשוחים ממררים בבכי למראה עיניהם".
חלוקת מזון בסומליה. "תלויים בתרומות" (AP)
ראש סוכנות הפליטים קרא לעולם להעניק את "הסיוע המסיבי" הנדרש לטיפול במשבר.
גטרה מסייר באזור וביקר בשבוע שעבר במחנה פליטים נוסף שעולה על גדותיו, מחנה דולו אדו באתיופיה. רופא מטעם סוכנות האו"ם, ד"ר דג'נה קבדה, אמר כי במהלך שבוע אחד בחודש שעבר מתו במחנה 58 בני אדם. לדבריו, רוב מקרי המוות מתרחשים במשרד הרישום ומתקני המעבר. על פי האו"ם, כ-2,000 פליטים סומלים חוצים את הגבול לאתיופיה מדי יום.
"אנחנו תלויים בתרומות מזון", סיפרה חביבה עוסמאן איברהים, סומלית בת 76 שהלכה במשך שלושה ימים עם שני נכדיה הסובלים מתת תזונה. היא נמלטה מהאזור הנשלט בידי מיליציית אל-שבאב. המיליציה גירשה את ארגוני הסיוע הבינלאומיים מהאזורים שבשליטתה, אך הודיעה החודש כי היא מרשה להם לשוב לנוכח התנאים הקשים.
אוכלים לאחר המסע הרגלי המפרך (AP)
מרכז הבצורת במפגש הגבולות בין קניה, אתיופיה וסומליה, שם משפחות נוודים רבות תלויות בבריאות הבקר שהן מגדלות.
אוגנדה וג'יבוטי נפגעו גם הן. תוכנית המזון של האו"ם מספקת מזון לשישה מיליון נזקקים באזור, אך לדבריה, חסרים לה כ-40 אחוזים מ-477 מיליוני הדולרים הדרושים למלחמה ברעב שם.
בראשית החודש הבטיחה ממשלת בריטניה כי תגדיל את הסיוע שהיא מעניקה לאתיופיה ותדאג להאכלתם של 1.3 מיליון רעבים בשל הבצורת. השר הבריטי לענייני פיתוח בינלאומי, אנדרו מיטשל, הסביר כי המצב הקשה נגרם כתוצאה ממחסור בגשמים ואיננו אשמתה של המדינה.