טיבי לאלקין: "חוק חרם? מה, היית ילד כאפות?"
בעיצומו של הדיון בכנסת בחוק המאפשר להעניש יוזמי חרמות על ישראל או על התנחלויות, ניצל חבר הכנסת מרע"ם-תע"ל את נאומו כדי לעקוץ את יו"ר הקואליציה, שיזם את החוק: "מה מניע ח"כ להביא חוק חרם? אולי החרימו אותו בביה"ס"
"חוק החרם" שעלה הערב (יום ב') לדיון בכנסת לקראת ההצבעה עליו בקריאה שנייה ושלישית, הצליח להתסיס את שני הצדדים של המפה הפוליטית - שמאל וימין. המתכתשים הביעו חשש לעתיד הדמוקרטיה מחד ולעתיד המדינה מאידך, אבל את ח"כ אחמד טיבי (רע"ם-תע"ל) החזיר הפולמוס דווקא הרבה שנים אחורה, לימי התיכון.
ח"כ טיבי ניצל את נאומו על דוכן הכנסת כדי לתקוף את ח"כ זאב אלקין (ליכוד), שיזם את החוק. "למה יו"ר הקואליציה חשב על ההחלטה הזאת?", שאל בקול רם, "מה מניע ח"כ להביא חוק חרם? יכול להיות שכשהיה תלמיד בבית הספר החרימו אותו והוא היה ילד כאפות. הרביצו לו מכות".
ח"כ טיבי תקף את החוק גם בנימה רצינית יותר: "יש פה הגנה על שוד הקרקעות הגדול בהיסטוריה - ההתנחלויות. כל השטחים שנכבשו זה דבר לא לגיטימי. כל מעלה אדומים הוקמה על קרקע פרטית. עפרה, 93 אחוז על קרקע פרטית. זה שוד או לא שוד?", שאל. "אני רוצה לשאול את המערכת, את הכנסת, את השרים ואת ראש הממשלה בישראל: מטס אסור, משט אסור, למחות ולעשות חרם על התנחלויות אסור. מה מותר לאזרח פלסטיני או לפעיל שלום לעשות כדי למחות. בבילעין יורים אש חיה".
ח"כ כרמל שאמה אמר בתגובה כי חיילי צה"ל אינם יורים על איש סתם, וכי הגיע לבילעין כדי לבדוק מה מתרחש שם. כשסיפר כי הותקף באבנים, טיבי השיב לו: "כנראה חשבו שאתה ערבי".
על פי הצעת "חוק החרם", יוזמה לחרם כלכלי, אקדמי או תרבותי על מדינת ישראל או גופים המצויים בשטחה ובשטחי יהודה ושומרון תוגדר כעוולה אזרחית. אותו גוף שיוחרם יוכל לפיכך לתבוע פיצויים מיוזם החרם - באופן שאינו תלוי בשיעור הנזק. בנוסף, יאפשר החוק לשר האוצר למנוע מאותם גופים המשתתפים בחרם על מדינת ישראל או על התנחלויות מלגשת למכרזים ממשלתיים.
גם ח"כ אילן גילאון (מרצ) נאם הערב בכנסת נגד החוק. הוא כינה את שורת החוקים ה"אנטי-דמוקרטיים" לדבריו שחוקקה הכנסת לאחרונה "דזינטריה שחורה" שגורמת דה-לגיטימציה למדינת ישראל. "אני לא מכיר משהו שיוצר דה-לגיטימציה
בתפוצות יותר מאשר החקיקות הללו", אמר ח"כ גילאון, והוסיף כי הן מביאות את ישראל למצב של "עם לבדו ישכון".
שר האוצר, יובל שטייניץ (ליכוד), צידד מצדו בחוק: "עיקרון בדמוקרטיה הוא שההכרעות לא כוחניות", אמר, "לא מחרימים ציבור שאנחנו לא מסכימים איתו על ידי כך שלא נקנה ממנו שירותים ומוצרים ונגרום לפגיעה בפרנסתו. חרם על ציבור כזה או אחר איננו ביטוי נאות של חופש הביטוי. חרם הוא ניסיון כוחני להכניע ציבור שחושב אחרת. תופעת החרם היא כוחנית ופסולה".